Tarinakengät-näyttely kannustaa väkivaltaa kokeneita hakemaan apua
Merkittävä osa vakavasta lähisuhdeväkivallasta voitaisiin estää, jos auttaminen pystyttäisiin aloittamaan ajoissa. Vaikka lähisuhdeväkivalta on yleistä, niin rohkeutta avun hakemiseen saatetaan kerätä vuosia. Tarinakengät – askeleita lähisuhdeväkivallasta -näyttely on osa Jalkautuva naistyö -hanketta, jolla halutaan madaltaa avun hakemisen kynnystä. Näyttely on esillä Vaasan kaupunginkirjastossa maaliskuun ajan.
Väkivalta ei välttämättä näy ulospäin
Näyttely tuo näkyviin sen, miten elämä muuttuu, kun väkivalta ei ole enää osa sitä. Esillä olevat kenkäparit kertovat kukin omanlaisensa tarinan väkivallasta. Näyttely on toteutettu liittämällä jokaiseen kenkään tarina. Toisen kengän kortti kertoo siitä, millaista elämä väkivaltaisessa suhteessa on ollut. Toinen kortti taas kertoo elämästä väkivallan jälkeen.
Kenkien tarinat kuvastavat väkivaltailmiön moninaisuutta ja tuovat ilmi myös sen, miksi lähteminen väkivaltaisesta suhteesta ei ole yksinkertaista. Näyttely tuo esiin sen, että erilaiset naiset ja erilaisissa elämäntilanteissa olevat kärsivät väkivallasta. Väkivalta ei välttämättä näy ulospäin eikä stereotyyppistä väkivallan uhria ei ole. Näyttely elää koko ajan ja uusia tarinoita ja kenkäpareja otetaan mukaan.
Apua jo 30 vuoden ajan
Vaasan ensi- ja turvakoti on toiminut jo 30 vuoden ajan ja vuosittain sadat perheet ovat saaneet apua yhdistyksestä. Viime vuonna siellä autettiin yhteensä 292 perhettä. Suurin osa apua hakeneista eli lähes 200 perhettä haki apua perheväkivaltaan.
Vaasan turvakoti auttaa lähisuhdeväkivaltakokemuksissa ja antaa turvaa akuutissa tilanteessa. Eniten apua hakevat 25–40-vuotiaat naiset, joilla on alle kouluikäinen lapsi. Turvakodin tarjoama apu on kattavaa ja auttaa pääsemään eroon väkivallasta. Eniten turvakodeissa auttavat turvallisten, osaavien työntekijöiden läsnäolo, lasten saama apu ja saman kokeneiden vertaistuki.
– Turvakotiin voi ottaa yhteyttä, kun kotiin jääminen on väkivallan tai sen uhan takia vaarallista. Apua kannattaa hakea aina, sanoo Vaasan ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Mika Lindén.
Tarinakengät-näyttely on osa Ensi- ja turvakotien liiton Jalkautuva naistyö – Naisen hyvinvoinnin vahvistaminen väkivaltaa ennaltaehkäisevänä tekijänä -hanketta, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys (RAY). Hankkeessa autetaan naisia tunnistamaan lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa sekä rohkaistaan hakemaan apua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vaasan ensi- ja turvakoti ry, toiminnanjohtaja Mika Lindén, puh. 050 5429 422 tai mika.linden@vaasanturvakoti.fi
Ensi- ja turvakotien liitto ry, projektipäällikkö Elina Havu, puh. 050 5249 096 tai elina.havu@ensijaturvakotienliitto.fi
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Lapsiin kohdistunut lähisuhdeväkivalta kotona on lisääntynyt23.6.2025 10:58:59 EEST | Tiedote
Lasten kokema fyysinen ja henkinen väkivalta vanhempien taholta on lisääntynyt. Viranomaisten tietoon tulleista lähisuhdeväkivallan uhreista useampi kuin joka viides on oman vanhemman pahoinpitelemä alaikäinen lapsi. Ensi- ja turvakotien liiton paneelissa SuomiAreenassa etsitään ratkaisuja tilanteeseen.
Pakolaisnuoria yli 30 vuotta kotouttaneen perheryhmäkodin toiminta loppuu11.6.2025 10:57:02 EEST | Tiedote
Turun ensi- ja turvakoti ry:n perheryhmäkodissa on 33 vuoden aikana tuettu suomalaiseen yhteiskuntaan noin 200 ilman huoltajaa Suomeen saapunutta alaikäistä pakolaisnuorta. Toiminta päättyy heinäkuussa 2025, kun Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kilpailutuksessa ei tullut jatkoa.
Miina Sillanpään perustamat ensikodit auttavat vauvaperheitä edelleen3.6.2025 10:21:28 EEST | Tiedote
Keskiviikkona 4. kesäkuuta vietetään kansalaisvaikuttaja Miina Sillanpään syntymäpäivää. Sillanpää perusti ensimmäiset ensikodit yksihuoltajaäitien tueksi yli 80 vuotta sitten Helsinkiin, Ouluun, Turkuun ja Tampereelle. Nämä kaikki ja kuusi muuta Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ensikotia voivat edelleen hyvin ja auttavat vuosittain yli 500 vauvaperhettä uuteen alkuun.
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme