Annatko muiden päättää omaisuutesi hoidosta?
”Jopa satojen tuhansien eurojen omaisuudesta kannattaa pitää huolta, jotta sen arvo säilyy”, korostaa yksikön päällikkö Timo Finnilä Talokeskus Yhtiöt Oy:stä.
Suomalaisen rakennuskannan arvoksi on arvioitu noin 370 miljardia euroa, mikä on merkittävin kansallisvarallisuutemme. Asuinrakennukset käsittävät tästä potista suurimman osan, ja omistusasunto on usein suomalaisen suurin omaisuuserä – olipa kyse omasta kiinteistöstä tai osakehuoneistosta.
Finnilä muistuttaa, että taloyhtiö eli asunto-osakeyhtiö on nimensä mukaisesti yhtiö siinä kuin muutkin yritykset. Osakkeenomistajat ovat tämän yrityksen osaomistajia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, joka tekee tärkeitä, osakkaiden omaisuuden arvoon vaikuttavia päätöksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi talousarviosta ja vastikkeen määrästä päättäminen.
”Jos olisit vaikkapa 200.000 euron omistuksella osakkaana jossain muussa yrityksessä, olisitko kiinnostunut yrityksen strategiasta, talousarviosta ja päätettävistä toimenpiteistä? Täsmälleen samoista asioista päätetään myös asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa”, Finnilä huomauttaa.
Suunnitelmallinen kiinteistönpito pitää ikävät yllätykset loitolla
Joskus ainoa taloyhtiön asioissa kiinnostava tekijä on yhtiövastikkeen suuruus, ja nimenomaan sen pitäminen mahdollisimman alhaisella tasolla. Usein se tapahtuu tinkimällä kiinteistölle tarpeellisista toimenpiteistä. Se ei kuitenkaan Finnilän mukaan ole järkevää omaisuudenhoitoa. Taloyhtiön hoitovastikkeella katetaan jatkuvaa, suunnitelmallista kiinteistönpitoa.
”Se, ettei taloyhtiön hoitoon haluta panostaa, ei ole taloyhtiön eikä osakkaan edun mukaista. Pitkittämällä välttämättömiä kunnossapito- tai selvitystoimenpiteitä voidaan päätyä tilanteeseen, jossa korjaukset tulevat eteen kiireellisinä ja kalliina”, Timo Finnilä korostaa.
Esimerkiksi putkistojen kunnon seurannan laiminlyönti voi johtaa toistuviin putkirikkoihin. Niiden aiheuttamien kosteusvaurioiden hätäkorjausten kustannukset voivat muodostua moninkertaisiksi verrattuna siihen, että putkistojen kunto olisi selvitetty ja korjaukset teetetty suunnitelmallisesti ja ajallaan.
Säästöä taloyhtiön kuluihin kannattaa hakea järkevästi hyödyntämällä olemassa olevia työvälineitä ja asiantuntijoiden apua.
”Huoltokirjan avulla saavutetaan kiinteistönhuollon oikea mitoitus. Kulutusseuranta takaa selvää säästöä ja maksaa helposti itsensä takaisin – koostuuhan n. 40 prosenttia taloyhtiön kuluista energiankulutuksesta. Ja esimerkiksi asbestikartoituksen teettäminen koko kiinteistöön maksaa murto-osan siitä mitä se maksaisi jokaisen osakkaan erikseen tekemänä”, Finnilä huomauttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Huolto-yksikön päällikkö Timo Finnilä, Talokeskus Yhtiöt Oy
puh. 040 727 1305, timo.finnila@talokeskus.fi
Viestintäjohtaja Katariina Mäkelä, Talokeskus Yhtiöt Oy
puh. 040 843 9252, katariina.makela@talokeskus.fi
Katariina Mäkeläviestintäjohtaja
Puh:040 843 9252katariina.makela@talokeskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Talokeskus Yhtiöt Oy
Isännöintiyritys Realco Oy panostaa energiatehokkuuteen28.1.2014 15:01:52 EET | Tiedote
Isännöintiyritys Realco Oy on neuvotellut Talokeskus Yhtiöt Oy:n kanssa asiakkailleen ison puitesopimuksen energian kulutusseurantapalvelusta. Taloyhtiön energiankulutuksen seuraaminen ja omien energiankulutustapojen parantaminen kehittävät energiatehokkuutta ja tuovat mukanaan mittavia säästöjä.
Talokeskus vahvistaa konsernirakennettaan9.12.2013 13:53:28 EET | Tiedote
Tampuuri-kiinteistötietojärjestelmää kehittävä ja myyvä ohjelmistotalo Agenteq Solutions Oy ja kiinteistöjen käytön, ylläpidon sekä korjausrakentamisen suunnittelutoimisto Suomen Talokeskus Oy vahvistavat konsernirakennettaan. 1.1.2014 alkaen yritykset toimivat Talokeskus Yhtiöt Oy -nimisessä konsernissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme