Kilpailukykyä luodaan teknillisissä yliopistoissa
Tekniikan akateemiset TEK lahjoitti 120-vuotisjuhlaseminaarinsa yhteydessä 330 000 euroa Tampereen teknilliselle yliopistolle.
Valtio on luvannut pääomittaa yliopistoja enintään kolminkertaisesti suhteessa vuoden 2017 loppuun mennessä hankittuun yksityiseen rahoitukseen, joten TEKin lahjoitus merkitsee TTY:lle jopa 1,32 miljoonaa euroa lisärahaa.
TEK tulee tekemään juhlavuotensa aikana tekniikan opiskelijoiden määrään suhteutetut lahjoitukset muillekin tekniikan alan yliopistoille, yhteensä miljoona euroa.
– TEKin juhlavuoden teemana on Kilpailukykyä osaamisesta. Osallistuaksemme itsekin konkreettisella tavalla tämän tavoitteen toteuttamiseen olemme päättäneet kohdentaa resursseja juuri sinne, missä kilpailukykyä Suomelle luodaan, eli tekniikan yliopistoihin, sanoi TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.
Rohkeasti kohti uusia koulutusmalleja
TEK käynnisti 120-vuotisjuhlavuotensa tapahtumien sarjan 17.3. Tampereella yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa järjestetyssä seminaarissa.
Matikainen-Kallström kiitteli isäntäyliopistoa toimivasta yhteistyöstä elinkeinoelämän kanssa, teollisuuden osaamispohjan vahvistamisesta ja uudenlaisten, vaikuttavuutta parantavien toimintamallien ennakkoluulottomasta etsimisestä niukkojen resurssien oloissa.
– Myös yliopistojen on uudistuttava. On hienoa, että TTY, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat käynistäneet yhteisen Tampere3-hankkeen. Muodostettavalla uudella yliopistolla on edellytykset olla merkittävä koulutuksen ja tieteen tekijä Euroopassa ja globaalistikin.
–Tekniikan akateemiset ja Tampereen teknillinen yliopisto ovat kehittäneet yhdessä suomalaista tekniikan korkeakoulutusta aktiivisesti. TEK on myös tukenut yliopistomme toimintaa, ja se on yksi TTY-säätiön perustajista. On todella hienoa, että TEK jatkaa tällä merkittävällä lahjoituksella TTY:n toiminnan tukemista edelleen valmistauduttaessa Tampere3-yliopistokonserniin, sanoi TTY:n rehtori Markku Kivikoski.
Grahn-Laasonen:
Tiivis yhteistyö työelämän kanssa on insinöörikoulutuksen vahvuus
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi videotervehdyksessään juhlaseminaarille, että insinöörikoulutuksella on aivan ratkaiseva rooli maamme tulevan hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn rakentamisessa.
– Maailmassa koulutetaan vuosittain miljoona insinööriä, joten pieni Suomi ei voi kilpailla määrällä, vaan korkealla laadulla. Sen hyväksi meidän on tehtävä jatkuvasti töitä ja uudistettava koulutustamme – sekä sisältöjä että rakenteita.
Grahn-Laasosen mielestä Suomen insinöörikoulutuksen erityinen vahvuus on tiivis työelämäyhteistyö. Hän uskoo, että Suomi voi säilyttää asemansa teknologian vahvana osaajana, mikäli pystymme vastaamaan muuttuviin osaamistarpeisiin tarjoamalla laadukasta perus-, jatko- ja täydennyskoulutusta sekä tiivistämällä edelleen työelämäyhteistyötä.
Ministeri kiitti TEKiä aktiivisesta roolista tekniikan koulutuksen kehittämisessä: TEK on muun muassa tuottanut runsaasti tutkimustietoa kehittämistyön tausta-aineistoksi ja käynnistänyt viime vuosikymmenellä tekniikan yhteistyöryhmän, jossa yhteisiä tavoitteita pohtimassa ovat mukana yliopistot, ammattikorkeakoulut ja kaikki tekniikan koulutuksen keskeiset intressitahot.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
• hallituksen puheenjohtaja
Marjo Matikainen-Kallström 050 512 1578
• toiminnanjohtaja Heikki Kauppi 040 504 1585
• koulutuspolitiikasta vastaava yksikön-
johtaja Jari Jokinen 0400 914 839
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme