Pöllöt aloittivat pesintänsä

Pesintä alkoi tänä keväänä myöhässä pariin viime vuoteen verrattuna. Tilanteeseen nähden ajankohta on kuitenkin normaali.
- Kun takana on ankara talvi ja myyriä todella vähän, niin huhtikuun ensimmäinen viikko on tavanomainen pesinnänaloitusaika, kertoo yliopistonlehtori Hannu Pietiäinen, joka kartoittaa pöllöjen pesintää yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen rengastustoimiston kanssa. Vapaaehtoiset rengastajat tarkastavat vuosittain yli 20 000 pöllöille sopivaa pönttöä tai luonnonkoloa. Vuonna 2012 näistä varmistettiin yli 2000 pesintää, joiden tiedot rengastustoimisto kokoaa.
Viirupöllöt saalistavat lähinnä myyriä ja muita pieniä jyrsijöitä ja ovat riippuvaisia niiden määristä. Pohjoismaissa myyrien määrät vaihtelevat vuodesta toiseen. Muutaman vuoden jaksoissa myyräkannat kasvavat, saavuttavat huippunsa ja romahtavat. Tämä niin sanottu myyräsykli vaikuttaa voimakkaasti jyrsijöitä saalistavien petojen elämään.
- Olemme tutkimuksissamme osoittaneet, miten iso merkitys viirupöllön koko elämälle on, missä syklin vaiheessa se sattuu kuoriutumaan, kertoo Pietiäinen, joka on seurannut pöllöjen elämänvaiheita jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.
Nälkiintyneet pöllöt vaikuttavat “kesyiltä”
Myyrien vähäisyys saattaa kevättalvella monta pöllöä ahdinkoon. Nälkä on ajanut öiset myyränpurijat pihapiirien ruokintojen lähistölle, jossa ne ovat yrittäneet saalistaa pikkulintuja ja hiiriä. Usein nälkiintyneet yksilöt vaikuttavat myös pelottomilta – ne kun eivät jaksa väistää edes ihmistä.
Edellinen kova talvi 2009–2010 oli vielä vuosien 1986–97 ja 1996–97 ankaria talvia hirmuisempi, sillä myyräkadon ja kylmyyden jäljiltä hangilta löydettiin kuolleina 76 rengastettua lehtopöllöä ja 67 viirupöllöä. Kyseinen talvi rokotti kaikkia ikäluokkia, ja seuraavana kesänä moni vanha pöllöreviiri oli autio. Huomattavalla osalla asutuista reviireistä talvesta selvinneet viirupöllöt jättivät pesinnän seuraavana keväänä väliin. Nähtäväksi jää, mikä on lopuillaan olevan talven saldo.
Jos löydät kuolleen pöllön, tarkista ensin onko sillä rengas jalassaan ja toimita tiedot Luomuksen rengastustoimistoon. Helsingin yliopistoon kuuluva Luomus hyödyntää monissa tutkimuksissaan rengastustietoja. Jos löydetty lintu on hyväkuntoinen sen voi myös pakastaa ja toimittaa museon kokoelmiin.
Ohjeet löytyvät verkkosivuilta: www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/naytteet.
Lisätietoja:
Yliopistonlehtori Hannu Pietiäinen
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta
p. 09 191 57749
hannu.pietiainen @ helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja, LUOMUS
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme