Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Kehitysmaat kaipaavat rahan lisäksi oikeanlaista politiikkaa

Jaa

KEHITYSPOLIITTINEN TOIMIKUNTA
http://www.kehityspoliittinentoimikunta.fi
ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 185/2010
10.6.2010

Kehitysmaat kaipaavat rahan lisäksi oikeanlaista politiikkaa

Kehityspoliittinen toimikunta julkisti torstaina 10. kesäkuuta arvionsa Suomen kehityspolitiikasta. Suomen kehityspolitiikan tila 2010 -arvio luovutettiin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalle Pertti Salolaiselle.

Toimikunnan mielestä talouskriisi, ilmastonmuutos ja maailman ruokatilanne vaativat yhä selkeää tukea köyhyyden vähentämiseen. Tukea tulee jatkossakin antaa kehitysyhteistyörahoituksena, yhdessä sovittu tavoite 0,7 prosentin bruttokansantulo-osuudesta vuoteen 2015 mennessä on yhä relevantti ja ajankohtainen. On myös tärkeää, että kehitysmaille ohjataan riittävästi niin kutsuttua ilmastorahoitusta. Valtiot eivät ole yhtä mieltä teollisuusmaiden lupaaman lisärahoituksen suhteesta kehitysyhteistyön, ja myös toimikunnassa asiasta on eri kantoja. Tästä huolimatta vähimmäistavoite on, että Suomen lupaama 110 miljoonan euron ilmastorahoitus vuosille 2010-2012 sekä tuleva pitkäaikainen rahoitus ovat lisää vuoden 2009 ilmastorahoituksen ja kehitysyhteistyönrahoituksen tasoon.

Toimikunnan mielestä Suomen tulee edistää julkisen kehitysavun kriteerien ja niiden tulkinnan selventämistä, varsinkin kun OECD:n ODA-kriteerejä tulkitaan eri maissa eri tavoin ja niihin kohdistuu monenlaisia paineita.

Varsinaisella kehitysyhteistyöllä voidaan vaikuttaa vain rajallisesti köyhyyden vähenemiseen. Julkisen kehitysavun lisäksi kehitystä voidaan edistää esimerkiksi teollisuusmaista kehitysmaihin suuntautuvien yksityisen sektorin rahavirtojen sekä erilaisten lahjoitusten avulla. Olisi tunnettava myös näiden vaikutukset kehitykseen.

Myös muilla politiikan aloilla on yhä suurempi vaikutus kehitysmaihin. Tänä vuonna Kehityspoliittinen toimikunta tarkastelee yksityissektorin kehitysvaikutuksia. Kehitysmaiden oma julkisen talouden rahoitus edellyttää, että yksityisen sektorin toiminnasta saadaan verotuloja. Kehitysyhteistyön keinoin on tuettava yksityisen sektorin tuotannon ja kaupan sekä niiden toimintaympäristön kehittämistä. Myös Suomella on tähän sopivia kehitysinstrumentteja. Niiden käytössä voidaan hyödyntää suomalaista osaamista, mutta tavoitteena on silloinkin oltava kehitysmaiden paikallisten yrittäjien tuotanto- ja markkinointiedellytysten tukeminen ja sitä kautta köyhyyden vähentäminen.

Toimikunta tutkii arviossaan myös Suomen kasvavaa panosta konflikti- ja kriisimaissa. KPT pitää tärkeänä, että aseellisista konflikteista ja humanitaarisista kriiseistä kärsivät maat saavat tukea riippumatta siitä, onko niiden epävakaa tilanne sisäinen vai uhka myös maan ulkopuolella. Konflikti- ja kriisitilanteissa toimiminen edellyttää pitkäjänteistä sitoutumista kehitykseen sekä tapauskohtaista lähestymistä.

Suomen kehityspolitiikan tila 2010 arvioi lisäksi Suomen tukea monenkeskisten kanavien, Euroopan komission, YK-järjestelmän ja Maailmanpankin, kautta sekä kehityspoliittista johdonmukaisuutta.

Lisätietoja: KPT:n puheenjohtaja Nina Suomalainen, puh. 050 563 7550, ja KPT:n pääsihteeri Juha Vuorenkoski, puh. 040 357 6269

Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston 1.10.2007 asettama neuvoa-antava elin. Se seuraa ja arvioi toimintaa kehitysmaiden tilanteeseen vaikuttavilla eri politiikkalohkoilla ja näillä tehtäviä keskeisiä päätöksiä. Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtajana toimii Nina Suomalainen (kok.) ja siihen kuuluu 21 jäsentä. Jäsenet edustavat poliittisia puolueita, etujärjestöjä, kansalaisjärjestöjä sekä tutkimusmaailmaa.

Julkaisu: http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=58851&GUID={191D4E08-049B-4D4D-80F7-87A2DCF3B739 }

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye