Helsingin yliopisto

Vuoden 2016 dosentti on Mirkka Lappalainen

Jaa
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2016 dosentiksi Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti ja yliopistonlehtori Mirkka Lappalaisen.
Dosentti Mirkka Lappalainen on tehnyt Ruotsin vallan aikaisen Suomen historiaa tunnetuksi myös suurelle yleisölle. Kuva: Mika Federley / Helsingin yliopisto
Dosentti Mirkka Lappalainen on tehnyt Ruotsin vallan aikaisen Suomen historiaa tunnetuksi myös suurelle yleisölle. Kuva: Mika Federley / Helsingin yliopisto

Yliopistonlehtori Mirkka Lappalainen (s. 1975) on toiminut opetustehtävissä Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian oppiaineessa vuodesta 2001. Hän väitteli tohtoriksi 2006, ja Helsingin yliopiston kansleri nimitti hänet dosentiksi vuonna 2013.

Lappalaisen tutkimusteemat ovat Ruotsin ajan historia, aatelin ja aatelissukujen historia, valtiomuodostuksen historia, henkilö-, oikeus- ja rikoshistoria sekä ”pieni jääkausi” ja nälänhädät.

Historiaa dekkarimaisella otteella

Mirkka Lappalainen on tehnyt merkittävää työtä Ruotsin vallan aikaisen Suomen historian kartoittamiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi myös suurelle yleisölle. Hän kykenee palvelemaan samanaikaisesti sekä tieteellistä että populaaria yleisöä.

Lappalainen kirjoittaa historiaa dekkarimaisella otteella ja tekee oudosta vuosisadasta helposti lähestyttävää tiedettä. Hän tuo elävästi esille historian värisävyjä ja näyttää, miten historialliset tapahtumat kietoutuvat ihmisten elämään.

Opetuksessaan Mirkka Lappalainen innostaa perustutkinto-opiskelijoita tarttumaan historiantutkimuksen lähteisiin ja menetelmiin. Viimeisimpänä hän on ryhtynyt tutkimaan opiskelijoiden kanssa ilmastonmuutoksen historiaa sekä ihmisen ja ilmaston välistä suhdetta.

Dosentti avaa syy-seuraussuhteet

Mirkka Lappalainen toteaa, että ”päivystävät dosentit” ovat luonteva linkki tiedemaailman ja suuren yleisön välillä.

– Some-melskaaminen peittää alleen sen, että Suomi on edelleen asiantuntijoihin luottava yhteiskunta.

Esimerkiksi historian dosentit toimivat julkisuudessa kansakunnan muistina ja menneisyyden asiantuntijoina mutta analysoivat myös nykyhetken tapahtumia historian osana.

– Kovaa pyörivässä maailmassa perspektiivi ja asioiden merkityssuhteet katoavat näkyvistä. Historian dosentit osaavat avata syy-seuraussuhteet ja pitkät linjat.

Palkittuja historiateoksia

Mirkka Lappalainen on saanut useita palkintoja Ruotsin vallan ajan historiaa käsittelevistä teoksistaan:

  • Pohjolan Leijona – Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632: Tieto-Finlandia 2014 ja Vuoden tiedekirja 2014
  • Jumalan vihan ruoska: Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2013
  • Susimessu – 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa: Lauri Jäntin palkinto 2010 ja Vuoden historiateos 2009
  • Maailman painavin raha: Vuoden tiedekirja 2006

Tervetuloa Dosenttijuhlaan 12.4.

Vuoden 2016 dosentti julkistetaan Dosenttijuhlassa.

Aika: 12.4.2016 klo 16.30
Paikka: Unioninkadun juhlahuoneistot (Unioninkatu 33).

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen. Tilaisuudessa on mahdollista haastatella vuoden dosentti Mirkka Lappalaista ja dosenttiyhdistyksen puheenjohtaja Anne Nevgiä.

Ilmoittautumiset 11.4. mennessä: Ragna Rönnholm, puhelin 050 448 2879, ragna.ronnholm@helsinki.fi

Lisätietoja

Vuoden 2016 dosentti, yliopistonlehtori Mirkka Lappalainen, puhelin 050 339 2786, mirkka.lappalainen@helsinki.fi

Helsingin yliopiston dosenttiyhdistyksen puheenjohtaja Anne Nevgi, puhelin 02941 20627, anne.nevgi@helsinki.fi

Helsingin yliopiston dosenttiyhdistyksen viestintävastaava Ragna Rönnholm, puhelin 050 535 5431, ragna.ronnholm@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Suvi Uotinen, puhelin 050 329 0914, suvi.uotinen@helsinki.fi

Kuvat

Dosentti Mirkka Lappalainen on tehnyt Ruotsin vallan aikaisen Suomen historiaa tunnetuksi myös suurelle yleisölle. Kuva: Mika Federley / Helsingin yliopisto
Dosentti Mirkka Lappalainen on tehnyt Ruotsin vallan aikaisen Suomen historiaa tunnetuksi myös suurelle yleisölle. Kuva: Mika Federley / Helsingin yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye