
Turvallista ruokaa kestävästi ja kannattavasti – FoodAfrica-tutkimusohjelman tulokset auttavat viljelijöitä parantamaan Saharan eteläpuolisen Afrikan ruokaturvaa
Länsiafrikkalaista, itäafrikkalaista ja suomalaista tutkimusosaamista yhdistävän FoodAfrica-tutkimusohjelman tulokset auttavat afrikkalaisia pienviljelijöitä tuottamaan turvallisempaa maitoa ja maissia sekä parantamaan tuotannon kannattavuutta.
Luken koordinoimassa ohjelmassa tutkijat ovat etsineet ratkaisuja ruokaturvan parantamiseen Afrikassa ja vieneet niitä paikallisten pienviljelijöiden sekä alueellisten päätöksentekijöiden käyttöön. Myös afrikkalaista tutkimusosaamista ja laboratoriokapasiteettia on parannettu.
– Kokonaisuutena FoodAfrica on tuottanut mittavia tuloksia aiheista, joista tutkimusta ei vielä ole ollut. Tulosten vientiä käytäntöön jatketaan kesällä alkavassa toisessa vaiheessa, ohjelman johtaja, Luken professori Martti Esala sanoo.
Turvallista maitoa ja kannattavaa tuotantoa
Ohjelman tulosten mukaan neljännes kenialaisesta maidosta sisältää ihmisille myrkyllisiä aflatoksiineja, jotka saavat alkunsa huonosti kuivatussa rehusssa kasvavista homesienistä.
– Altistuminen aflatoksiinille alentaa karjan tuottavuutta ja laskee siten viljelijöiden tulotasoa. Jos lypsykarjaa ruokitaan aflatoksiinipitoisella rehulla, päätyy myrkkyä myös maitoon ja siten ihmisravinnoksi. Maito on Keniassa tärkeä proteiininlähde, joten korkeita aflatoksiinipitoisuuksia sisältävä maito on merkittävä terveysriski varsinkin kasvuikäisille lapsille, Luken erikoistutkija Vesa Joutsjoki kertoo.
FoodAfrica-tutkimusohjelman tulosten mukaan kuluttajat haluaisivat maksaa turvallisesta maidosta. Tuottajat puolestaan pystyisivät käyttämään tehokkaampia kuivureita, joilla maissin säilyvyyttä voidaan parantaa, jos saisivat maidosta paremman hinnan.
Länsi-Afrikassa senegalilaisten maidontuottajaperheiden tuloissa voi puolestaan olla jopa kahdeksankertaisia eroja riippuen siitä, mitä lehmärotuja ja karjanhoidon menetelmiä perheet käyttävät.
Markkinoille pääsy voi olla tekstiviestistä tai koulutuksesta kiinni
FoodAfricassa tutkittiin myös tuotteiden pääsyä markkinoille. Ghanassa ja Ugandassa tehdyissä kyselyissä selvisi, että maanviljelijät myyvät vain hieman yli kolmanneksen sadostaan.
– Matkapuhelimet ovat Afrikassa yleisiä, mutta niitä ei ole hyödynnetty maataloustuotteiden markkinoinnissa. Tuotteiden sisäänostohinnoista tiedottaminen esimerkiksi tekstiviestillä on viljelijöiden mielestä hyödyllinen keino parantaa tuotteiden markkinoille pääsyä. Se auttaa saamaan paremman hinnan tuotteesta, sanoo Luken professori Jarkko Niemi.
Myös viljelijöiden keskinäinen tiedonvaihto on tehokas tapa parantaa tuottajien osaamista ja markkinoille pääsyä. FoodAfricassa selvitettiin vapaaehtoisten maanviljelijäkouluttajien käyttämistä tiedon välittäjinä.
– Yksi viljelijäkouluttaja voi opettaa jopa yli 50 kollegaa lyhyen ajan sisällä. Tutkimuksessa ilmeni, että vapaaehtoinen kouluttaminen auttaa etenkin viljelijänaisia parantamaan osaamistaan ja tulojaan ja paransi siten tasa-arvoa, Jarkko Niemi kertoo.
Maasta puuttuu mineraaleja, lautaselta ravinteita
Tutkimusohjelman aikana analysoidut yli 1 700 maaperänäytettä ympäri Afrikan mannerta osoittavat, että Afrikan maaperästä puuttuu monia kasveille tai eläimille ja ihmisille elintärkeitä hivenravinteita.
– Suomessa onnistuttiin sotien jälkeen kohentamaan ravinnon koostumusta ja kansanterveyttä maaperän hivenaineiden kartoittamisen ja maaperän parantamisen avulla. Tämä kokemus on ohjelman taustalla, kertoo Martti Esala.
Afrikkalaisille lautasille päätyvän ruoan ravitsevuutta tutkittiin Beninissä ja Keniassa.
– Vaikka beniniläisissä perheissä syödään kohtuullisen monipuolista ruokaa, 80 prosenttia perheistä elää ruokaturvan kannalta epävarmassa tilanteessa, kertoo Helsingin yliopiston professori Maria Mutanen.
Keniassa puolestaan aflatoksiineille altistuneet köyhien asuinalueiden lapset olivat pienikasvuisempia, mutta selvää yhteyttä aflatoksiinien ja pienikasvuisuuden välillä ei ole osoitettu.
FoodAfricaa rahoittavat Suomen ulkoministeriö ja CGIAR-laitokset (Consultative Group of International Agricultural Research). Koordinaattorina toimivan Luken lisäksi ohjelmaan osallistuvat Bioversity International, International Livestock Research Institute (ILRI), International Food Policy Research Institute (IFPRI), World Agroforestry Center, Helsingin yliopisto ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK).
Twitter: #foodafrica @FoodAfrica
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ohjelman johtaja, professori Martti Esala,Luke, martti.esala@luke.fi, puh. 029 532 6076
Ohjelman koordinaattori Mila Sell, Luke, mila.sell@luke.fi, puh. 029 532 6737
Professori Jarkko Niemi, Luke, jarkko.niemi@luke.fi , puh. 029 532 6392
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.