Suomen lounais- ja etelärannikon kalojen lisääntymisalueita kartoitettu
Tähän asti kalojen lisääntymisalueista rannikolla ja saaristossa ei ole ollut järjestelmällisesti kerättyä tietoa. Uusia lisääntymisalueiden karttoja voidaan käyttää rannikkoalueiden käytön suunnittelun, suojelun ja kalakantojen hoidon tukena. Kartat auttavat arvioimaan ympäristön vaikutusta rannikolla lisääntyvien kalojen lisääntymiseen, ja ne antavat tietoa esimerkiksi alueista, joita muuttamalla saatetaan vaikeuttaa kalojen lisääntymistä. Karttojen avulla voidaan tarkkailla myös ei-toivottujen lajien lisääntymispaikkoja, ja niistä on apua myös kalastajille.
Hauki, särki ja kumppanit lisääntyvät ruovikkorannoilla
Kartoitus osoitti ruovikkorantojen arvon; ne ovat tärkeitä kutu- ja poikasalueita esimerkiksi mateelle, hauelle, särjelle ja monille muille särkikaloille.
– Näitä tuttuja kaloja on tutkittu paljon sisävesissä, mutta kukaan ei oikeastaan tiennyt missä ne lisääntyvät merialueella, Kallasvuo sanoo.
Tulokset osoittivat, että suurin osa hauen lisääntymisalueista sijaitsee suojaisilla ruovikkorannoilla sisä- ja välisaaristossa. Näillä ruovikkorannoilla on tarjolla sopivaa eläinplanktonravintoa ja avomeren vaikutus on pieni. Erityisen paljon hauen mätiä ja pienpoikasia esiintyi ruovikkorannoilla, joissa kasvoi myös vesisammalta.
Särjen lisääntymisalueet sen sijaan rajoittuvat sisemmäksi saaristoon. Kartoituksen mukaan särjen lisääntyminen onnistuu käytännössä ainoastaan sisälahtien ruovikkorannoilla, jotka ovat jokien ja purojen tuoman makeanveden vaikutuspiirissä. Särjen lisääntymisalueilla veden suolapitoisuus oli alle neljä promillea.
Tulokset sovellettavissa muualle
Kallasvuo mallinsi kalojen lisääntymisalueet vain muutaman ennustemuuttujan avulla. Hän hyödynsi kattavaa kalanpoikasten kenttäkartoitusaineistoa, paikkatietomenetelmiä ja ympäristömuuttujakarttoja. Tärkeimpänä poikasnäytteenottomenetelmänä hän käytti valkolevyä ja kauhaa vakioidulla kartoitusponnistuksella. Menetelmä osoittautui toimivaksi, sillä sen avulla voidaan kartoittaa pienten kalanpoikasten esiintymistä matalassa vedessä ja tiheässä kasvillisuudessa.
Tutkimuksen tulokset ovat sovellettavissa muuallekin uusien kenttäkartoitusmenetelmien ja lisääntymisalueiden mallinnusmenetelmien avulla, joita Kallasvuo testasi kartoituksen aikana. Haasteena on, että ympäristöoloista ei ole riittävän tarkkoja paikkatietoaineistoja mallinnusten pohjaksi.
Rannikon lisääntymisalueiden kartoitushanke on osa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen koordinoimaa VELMU-osahanketta, jossa kartoitetaan merenalaista luontoa.
FM Meri Kallasvuo
väittelee 10. syyskuuta kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Coastal environmental gradients – Key to reproduction habitat mapping of freshwater fish in the Baltic Sea" (Makeanveden kalojen lisääntymisalueiden kartoittaminen pohjoisen Itämeren rannikon vaihtelevissa ympäristöoloissa). Väitöstilaisuus järjestetään Arppeanumin auditoriossa, Snellmaninkatu 3, 2. krs.
Lisätietoa:
Tutkija Meri Kallasvuo
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
P. 040 738 9796
meri.kallasvuo@rktl.fi
Lisätietoa väittelijästä: Meri Kallasvuo (synt. 1981) kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta vuonna 2000 ja valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Tällä hetkellä hän toimii tutkijana Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa ja vetää hanketta, jossa kehitetään työkaluja kalojen lisääntymisaluekartoitustiedon hyödyntämiseksi rannikkoalueiden käytön suunnittelussa.
Lisätietoa VELMU Rannikon kalojen lisääntymisalueet -osahankkeesta: http://www.rktl.fi/kala/elinymparistot/velmu_rannikon_kalojen/.
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme