Väitöstutkimus tarkensi mitokondriotautien diagnostiikkaa
Mitokondriotaudit ovat perinnöllisiä sairauksia, jotka johtuvat häiriöistä solujen mitokondrioissa tapahtuvassa energiantuotannossa. Sairauden oireet voivat ilmetä lähes missä tahansa elimessä ja missä tahansa iässä. Aivo-, lihas-, maksa- ja sydänoireet ovat tyypillisiä. Lapsuudessa alkavat mitokondriotaudit ovat usein vaikeasti tunnistettavia, minkä vuoksi useimmilta mitokondriotautia sairastavilta lapsilta puuttuu tarkka diagnoosi.
LL Pirjo Isohanni
selvitti väitöstutkimuksessaan suomalaislasten mitokondriotautien molekyyligeneettista taustaa ja määritti tämän tautiryhmän suomalaisia erityispiirteitä. Tutkimuksen myötä 25 lasta sai tarkan diagnoosin, ja lisäksi tunnistettiin kolme sellaista mitokondrioiden toimintahäiriöistä johtuvaa sairautta, joita ei aiemmin ollut Suomessa todettu.
Nämä Suomessa nyt tunnistetut sairaudet ovat harvinaisia aivo- ja/tai lihassairauksia, jotka alkavat vauvaiässä tai varhaislapsuudessa ja johtavat yleensä kuolemaan jo lapsuusiässä. Sairaudet periytyvät peittyvästi, eli sairastuakseen lapsen on perittävä sairauden aiheuttava geenivirhe molemmilta vanhemmiltaan. Nämä sairaudet johtuvat perimän muutoksista geeneissä, jotka koodaavat tymidiinikinaasi 2 (TK2), twinkle- ja polymeraasi gamma (POLG) -proteiineja. Nämä proteiinit ovat tärkeitä mitokondrioiden oman perimän, mitokondriaalisen DNAn, ylläpidossa. Häiriöistä mitokondrioiden perimän ylläpidossa seuraa myös solujen energia-aineenvaihdunnan häiriintyminen.
Isohanni tutki myös LBSL-taudin (aivojen valkean aineen tauti) molekyyligenettistä taustaa Suomessa. LBSL-tauti on vasta 2000-luvulla tunnistettu ja äskettäin mitokondriotauteihin luokiteltu ataksiasairaus, joka johtuu häiriöstä mitokondrioiden proteiinisynteesissä. Sairauden alkamisikä vaihtelee varhaislapsuudesta nuoruusikään, ja sairaus on hitaasti etenevä. Huolimatta samanlaisista geenivirheistä potilaiden oirekuva ja sairauden vaikeusaste vaihtelevat niin paljon, että todennäköisesti sairauden kulkuun vaikuttavat myös muut, vielä tuntemattomat tekijät.
”Mitokondriotauteihin ei toistaiseksi ole parantavaa hoitoa, mutta diagnoosin löytyminen lopettaa raskaat tutkimukset sekä ohjaa oireenmukaista hoitoa ja kuntoutusta. POLG- ja twinkle-geenivirheiden tunnistaminen on erityisen tärkeää, koska epilepsialääke valproaatti voi aiheuttaa näillä potilailla vaikean maksavaurion. Tarkka diagnoosi mahdollistaa perheille myös perinnöllisyysneuvonnan”, Isohanni toteaa.
Tutkimuksen myötä mitokondriotautien diagnostiikka on Suomessa parantunut, ja sairauksien mekanismien tunteminen on edellytys myös hoitomahdollisuuksien kehittämiselle.
LL Pirjo Isohanni väittelee 3.9.2010 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Childhood-onset mitochondrial diseases - with emphasis on molecular diagnostics of neurological disorders ". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum, luentosali 2, Haartmaninkatu 8. Vastaväittäjänä on professori Már Tulinius, Göteborgin yliopisto, ja kustoksena on professori Helena Pihko
.
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme