
Pesimäaika rajoittaa lintuhaittojen torjumista
Linnut voivat aiheuttaa ihmisille kiusaa monilla keinoilla. Linnut kantavat tauteja, joten esimerkiksi lasten leikkipaikkojen lähellä linnut eivät ole toivottuja. Ärsyttävää voi olla myös lintujen aiheuttama mekkala. Muita haittoja ovat esimerkiksi taloudelliset haitat, kun lintujen ulosteita joudutaan siivoamaan, ulosteet tuhoavat vaikkapa auton maalipinnan tai jos linnut pääsevät kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa ja saastuneet tuotteet joudutaan heittämään pois.
Lintuja voidaan torjua ja karkottaa monin keinoin, mutta pesimisaikaan ne ovat rauhoitettuja. Käytännössä laki suojaa muutoin rauhoittamattomat lintulajit maaliskuun puolivälistä heinäkuun loppuun.
– Kuluttajat eivät monesti näistä rajoituksista ole tietoisia. Usein joudutaan lintujen aiheuttamiin tuhoihin apua hakevalle toteamaan, että asialle ei tällä hetkellä voida tehdä mitään, Rentokilin tekninen asiantuntija Jouni Siltala sanoo.
Ihmisen terveys ja turvallisuus menevät kuitenkin pesimisrauhan edelle, joten tietyissä tilanteissa voidaan erityislupa karkotukseen saada myös pesimisaikaan. Erilaisia vaihtoehtoja ovat fyysiset esteen ja haitat, pyydystäminen ja vaikkapa ääniin perustuvat keinot.
– Erilaisille tasoille, kuten kattojen reunoille, voidaan asentaa lintupiikkejä, joille linnut eivät voi istua. Linnun painon alla joustavan vaijerin asentaminen on myös tehokas keino, Siltala luettelee.
Lieviä, linnuille vain epämukavuutta aiheuttavia sähköshokkeja antavaa Avishock-menetelmää käyttämällä voidaan estää lintuja viihtymästä halutuilla alueilla. Lintujen aiheuttamia haittoja voidaan estää myös torjumalla lintuja tietyn alueen, esimerkiksi elintarvikkeiden lastausalueen verkottamisella, jolloin linnut eivät alueelle pääse.
Lintuja voidaan myös pyydystää verkoin tai häkein ja vapauttaa sitten turvallisesti luontoon. Lyhytaikaiseen karkottamiseen voidaan käyttää linnuille epämiellyttäviä ääniä, mutta äänikarkottimet toimivat vain lyhytaikaisesti – esimerkiksi verkottamiseen tai muihin toimenpiteisiin tarvittavan ajan.
Toisinaan lintuja joudutaan myös lopettamaan. Lintujen ampumiseen joudutaan kuitenkin hankkimaan aina viranomaiselta lupa. Humaanit, lintuja vahingoittamat keinot ovatkin lähes aina ykkössijalla.
Lisätiedot:
Tekninen päällikkö Jouni Siltala, Rentokil, puh. 020 789 3264
Tietoja julkaisijasta
Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rentokil
Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote
Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall
Ludemäärät edelleen reippaassa kasvussa Suomessa3.2.2017 12:24:21 EET | Tiedote
Luteet ovat kiusallisia ja hankalasti tuhottavia loisia ja niiden määrä jatkaa tasaista kasvuaan Suomessa. Kasvua siivittävät torjunta-aineille vastustuskykyiset kannat.
Älä päästä hiiriä kesämökkiisi talvehtimaan – tilkitse kaikki kynänmentävät kolot huolella6.10.2016 09:09:21 EEST | Tiedote
Kesämökin tilkitseminen hiiri- ja rottahaittojen ehkäisemiseksi on tarkkaa puuhaa. Hiirelle riittää kulkuväyläksi kuuden millimetrin kokoinen aukko.
”Paljoakaan ei ole tehtävissä” – lokkien aggressiivinen syöksähtely onneksi harvoin vaarallista11.7.2016 10:00:00 EEST | Tiedote
Lokkiongelma on Suomessa kasvamaan päin. Ruotsissa lokkisoitot ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kolmen vuoden sisällä ja suunta Suomessa on sama. Ihmisten yllä syöksähtelevät lokit ovat pelottavia, eikä hyökkäilylle ole paljoakaan tehtävissä. Kontaktia tulee kuitenkin lokkien kanssa erittäin harvoin.
Älä odota loppukesään – poista ampiaispesät nyt22.6.2016 09:00:00 EEST | Tiedote
Ampiaispesät ovat vielä pieniä ja hiljaisia joita kuningatar lähes yksinään asuttaa. Poista pesät nyt, niin säästyt loppukesästä makean perässä pörrääviltä, aggressiivisilta pistiäisiltä.