Kuntaliitto liputtaa lähidemokratian puolesta: Kunnan kannattaa kuunnella asukastoimijoita

Jaa
Kuntaliitto nostaa asukastoiminnan, kyläyhteisöt ja kaupunginosayhdistykset arvoonsa. – Asukkaiden vahva mahdollisuus vaikuttaa oman lähiympäristönsä ja kuntansa asioihin on erityisen tärkeää kuntaliitosten jälkeen syntyneissä liitoskunnissa, toteaa erityisasiantuntija Christell Åström. – Edustuksellinen demokratia ja kuntalaisten suora osallistuminen eivät ole toisilleen vastakkaisia. Parhaimmillaan ne täydentävät toisiaan, korostaa erityisasiantuntija Päivi Kurikka.

Suomen Kuntaliitto tiedottaa
18.8.2010
Julkaistavissa klo 12

Kuntaliitto liputtaa lähidemokratian puolesta: Kunnan kannattaa kuunnella asukastoimijoita

Suomen Kuntaliitto nostaa asukastoiminnan, kyläyhteisöt ja kaupunginosayhdistykset arvoonsa. – Asukkaiden vahva mahdollisuus vaikuttaa oman lähiympäristönsä ja kuntansa asioihin on erityisen tärkeää kuntaliitosten jälkeen syntyneissä liitoskunnissa, toteaa erityisasiantuntija Christell Åström Suomen Kuntaliitosta. – Verkottuminen kunnan eri toimijain kesken ja kansalaisaktiivien ideoiden toteuttaminen lisäävät kunnan elinvoimaa, Åström kannustaa.

Kuntaliitosten myötä suurten ja keskikokoisten kaupunkien tai kuntien väkiluku kasvaa samalla, kun maaseutumaisuus säilyy. Liitoskunnat ovat aiempaa monimuotoisempia; ne muodostuvat kaupunkimaisista keskuksista ja toisaalta pienistä kylistä. – Tämä asettaa uusia vaatimuksia kunnan lähidemokratialle ja vuoropuhelulle kunnan sisällä ja sen ulkoisiin yhteistyökumppaneihin nähden, Åström toteaa.

– Maaseudun pitäminen elinvoimaisena muuttuu usein entistä vaikeammaksi, toteaa erityisasiantuntija Päivi Kurikka Suomen Kuntaliitosta. – Maaseudun ihmisille pitää kuitenkin taata palvelut ja heidän ääntään kuulla, Kurikka painottaa. Kuntaliitto tarjoaa liitoskuntien avuksi hanketta, jolla tavoitellaan erilaisten lähidemokratian toimintatapojen vahvistamista. – Esimerkkejä näistä ovat kylien neuvottelukunnat, kyläparlamentit, aluefoorumit ja -toimikunnat. Lähidemokratian järjestämisessä ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa mallia, Kurikka sanoo.

Sisäistä vuoropuhelua ja yhteistyötä on nyt ryhdytty edistämään Voimistuvat kylät -kampanjalla. Kampanjassa painotetaan, että elävät kyläyhteisöt ja asuinalueiden oma toiminta ovat kunnalle voimavara. – Edustuksellinen demokratia ja kuntalaisten suora osallistuminen eivät ole toisilleen vastakkaisia. Parhaimmillaan ne täydentävät toisiaan, Kurikka korostaa.

Voimistuvat kylät -kampanjan tavoitteena on lisätä vuoropuhelua, valmiuksia ja keskinäistä yhteistyötä kunnan ja kylien välillä. Kampanjasta vastaa Suomen Kylätoiminta ry. yhteistyössä, Suomen Kuntaliiton ja kuntien, Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) sekä maa- ja metsätalousministeriön maaseutuverkostoyksikön, Maaseudun Sivistysliiton, evankelis-luterilainen kirkon, maakunnallisten kylien yhteenliittymien, Leader-toimintaryhmien ja alueellisten kehittäjäjärjestöjen kanssa.

Kampanjan kotisivut löytyvät osoitteesta: www.voimistuvatkylat.fi

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Christell Åström, p. (09) 771 2030
erityisasiantuntija Päivi Kurikka, p. (09) 771 2509 

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye