Päihderiippuvaisten odottavien äitien kuntoutus ei saa loppua
Odottavien ja juuri synnyttäneiden kuntoutukseen erikoistuneissa Pidä kiinni -ensikodeissa ja avopalveluyksiköissä autetaan vuosittain 240 äitiä ja vauvaa eduskunnan myöntämän valtionavustuksen ja Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) tuella sekä kuntien maksusitoumusten avulla. Kuntoutus on ainutlaatuista Suomessa, mutta sen toiminta on vaakalaudalla. Hoitojärjestelmälle ei ole pysyvää rahoitusta ja tämän vuoden valtionapua leikattiin kolmanneksella 1,5 miljoonasta.
Pidä kiinni -hoitojärjestelmän kokonaiskustannukset ovat noin 8,5 miljoonaa euroa vuodessa, josta kuntien osuus on ollut noin puolet. Toinen puoli rahoituksesta on järjestynyt avopalveluihin RAY:n ja ensikotikuntoutukseen valtion yhteisjärjestelyllä vuodeksi kerrallaan jo viiden vuoden ajan. Kuntouttamatta jättäminen on kallista. Pelkästään yhdeltä vuodelta hoitojärjestelmän piirissä olevien vauvojen huostaanoton ja äitien päihdehaittojen kustannukset olisivat 16,9 miljoonaa.
Puheenjohtaja Tuula Haatainen: Päihteitä käyttävien odottavien äitien kuntoutus ei voi odottaa sote-ratkaisua
Hoitojärjestelmän pysyvän rahoituksen turvaaminen on ollut jo aikaisemmissa hallitusohjelmissa, mutta pysyvä rahoitus on edelleen ratkaisematta.
– Kuntien taloudellinen tilanne on tiukka. On epärealistista ajatella, että kunnat pystyisivät ottamaan nykyistä suurempaa taloudellista vastuuta hoitojärjestelmästä. Tämän erityisen vaativan sosiaalipalvelun tulevaisuus ei voi odottaa sote-uudistusta. Vaadimme hallitukselta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä ripeitä toimia. Ensi vuodelle ensikotien rahoitus on täysin auki, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen.
Avopalvelujen tilanne on laitoskuntoutusta parempi, sillä RAY rahoittaa sitä edelleen. Ensikodeissa tapahtuvaa laitoskuntoutusta RAY:n rahoituksella ei voida kattaa. Haatainen toteaa, että vain pitkäjänteisellä ja ennaltaehkäisevällä kuntoutuksella vauvojen terve kehitys voidaan turvata ja huostaanotoilta välttyä.
Vapaaehtoinen kuntoutus pakkohoitoa tärkeämpää
Päihteitä käyttävien odottavien äitien kuntoutuksesta on saatu hyviä tuloksia. Pidä kiinni -kuntoutuksessa olleista äideistä kaksi kolmasosaa pystyy toimimaan vauvan ensisijaisena huoltajana ja huostaanottoa ei tarvita. Vauvojen kehitys on lastenpsykiatrisen seurannan mukaan normaalilla tasolla 1-vuotiaana. Valtaosa kuntoutukseen tulevista äideistä on päihteiden sekakäyttäjiä, joiden päihteiden käyttö on jatkunut vuosia. Päihderiippuvuudesta irti pääseminen on pitkä prosessi, joka vaatii vanhemmalta täydellistä elämänmuutosta. Odotusaika on kuitenkin äidille erityinen mahdollisuus miettiä omaa elämäntilannetta ja halua muutokseen on tuettava kaikin tavoin. Ensi- ja turvakotien liitto pitää ensisijaisena, että äideillä on mahdollisuus saada vapaaehtoista kuntoutusta. Pakkohoito eli tahdonvastainen hoito voi olla vaihtoehto vasta sen jälkeen, kun ensin on taattu mahdollisuus vapaaehtoiseen kuntoutukseen.
Pidä kiinni® -hoitojärjestelmä on kehitetty päihteitä käyttäville raskaana oleville naisille ja alle 3-vuotiaiden lasten perheille. Hoitojärjestelmään kuuluu kuusi ensikotia ja seitsemän avopalveluyksikköä. Kuudessa ensikodissa on yhteensä 30 perhepaikkaa.
Ensi- ja turvakotien liiton hallitukseen kolme uutta jäsentä
Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tuula Haatainen Helsingistä. Hallitukseen valittiin uusina jäseninä Elina Kekkonen Pienperheyhdistyksestä Helsingistä, Hannele Sirrola Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys ry:stä Kotkasta sekä Ulla Yli-Karro VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry:stä Mikkelistä. Hallituksen jäseninä jatkavat Markku Lehtinen Turun ensi- ja turvakoti ry:stä Turusta, Riitta Mäkinen Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:stä Jyväskylästä, Marja Salo Oulun ensi- ja turvakoti ry:stä Oulusta, Kirsi Salonen Helsingin ensikoti ry:stä Helsingistä, Helena Tiuraniemi Lapin ensi- ja turvakoti ry:stä Rovaniemeltä, Tuula Väätäinen Kuopion ensikotiyhdistys ry:stä Kuopiosta sekä varajäseninä Heli Kivelä Kaapatut Lapset ry:stä Helsingistä, Marjatta Kiviranta Vaasan ensi- ja turvakoti ry:stä Vaasasta ja Marja-Leena Meriläinen Pääkaupungin Turvakoti ry:stä Helsingistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä, puh.050 63663
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme