Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Mannerheimin Lastensuojeluliiton 90-vuotisjuhlaseminaarissa 4.10.2010
Julkisuuteen 4.10.2010 klo 14.00
MUUTOSVARAUKSIN
Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Mannerheimin Lastensuojeluliiton 90-vuotisjuhlaseminaarissa 4.10.2010
Ihmisistä huolehtiminen on ihmisyyden kunnioittamista. Se vastaa myös ihmisten käsitystä siitä, mikä on oikein.
Hyvinvointiyhteiskunta on poistanut köyhyyttä, huolehtinut sairaista ja vanhuksista. Se on tasannut edellytyksiä elää yhteiskunnassa. Aina kannattaa pohtia myös syitä eikä seurauksia. Kuitenkin monet tarpeista eivät häviä tulevaisuudessakaan, vaan joudumme pohtimaan antamiemme vastauksien tarkoituksenmukaisuutta.
Kansainväliset vertailut osoittavat, että suhteellisesti hoivan ja hoidon, koulutuksen ja taloudellisen turvan kustannukset ovat likimäärin samalla tasolla hyvinkin erilaisissa yhteiskunnissa. Tarpeisiin vastaamisen ei pitäisi tapahtua pelkästään taloudellisten laskelmien kautta. Ihmisistä välittäminen on ihmisyyden kunnioittamista ja kasvua yhteisöllisyyteen - perheen, suvun, kansakunnan ja myös ihmiskunnan jäseneksi.
Suomessa yhteisöllisyyden kehittäminen on auttanut yksilöä ja samalla tehnyt meistä kansainvälisesti kilpailukykyisen maan. Arvotutkimuksista saa sen kuvan, ettei suomalaisten halu ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa ole heikentynyt eikä halu auttaa muita ole kadonnut. Miten tämä kaksoishyvä on säilytettävissä, on juhlaseminaarissakin hyvä kysymys.
* * *
Mannerheimin Lastensuojeluliiton perustamisen aikaan Suomi oli vasta itsenäistynyt eikä tuolloin rakenteilla oleva julkinen hallinto pystynyt tarjoamaan riittävästi apua köyhille tai sisällissodan jälkeen orvoiksi jääneille lapsille tai heidän äideilleen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton perustajat, kuten monet muutkin aikalaiset kokivat, että kansalaisten itsensä oli tartuttava toimeen ympärillään näkemänsä hädän lievittämiseksi ja erityisesti lasten olojen kohentamiseksi. Lapsikuolleisuus oli yleistä ja vanhempien tietämys lasten terveydestä tai sairauksien hoidosta oli alhaisen koulutustason ja olemattoman neuvonnan vuoksi puutteellista.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton perustajajäsenet pitivätkin tärkeimpinä tehtävinään imeväiskuolleisuuden vähentämistä, kansalaisten ja etenkin äitien valistusta sekä kotien kasvatuksen tukemista tarjoamalla lapsille ja nuorille kehittävää kerho- ja virkistystoimintaa. Toiminnan haluttiin olevan kaikkien ulottuvilla.
Suomalaisten työn onnistumisesta kertoo, että valtaosa maamme lapsista ja nuorista voi hyvin. Hyvinvointi ei kuitenkaan jakaudu tasaisesti, vaan erot hyvin ja huonosti voivien perheiden välillä ovat kasvaneet. Hyvinvoinnin eriytymiskehitys näkyy lasten ja nuorten keskuudessa. Eri tavoin oireilevien lasten ja nuorten määrä on lisääntynyt ja sekä lastensuojelun avohuollon tukitoimien piirissä olevien että kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on viime vuosina kasvanut.
Lasten kasvatusvastuu ja -oikeus on ensisijaisesti vanhemmilla. Vanhemmat tarvitsevat ja ansaitsevat ympäröivän yhteiskunnan tuen tärkeälle kasvatustehtävälleen. Vanhemmuuden tukemisessa lähtökohtana tulee olla lapsen tarpeista huolehtiminen ja lapsen oikeudet. Tämä periaate onkin käytössä sekä julkisella sektorilla että järjestöjen palvelutoiminnassa että niiden yhteistyössä.
Kaikille perheille tarjolla oleva vanhemmuuden tuki on tärkeää, sillä ajoissa saatu ja oikein kohdennettu tuki ehkäisee perheiden ongelmia ja vähentää erityispalveluiden tarvetta. Lasten ja aikuisten maailma on myös siten yhteinen, että jos aikuisten tarvitsemissa palveluissa on puutteita, kuten esimerkiksi nyt on päihdehuollossa tai mielenterveyspalveluissa, lisää se myös perheen lasten ja nuorten elämän ongelmia ja voi johtaa lisäksi lastensuojelun ja lasten- ja nuortenpsykiatrian tarpeen lisääntymiseen. Apua pitää saada riittävän ajoissa ihmisen omassa elinympäristössä niin, että laitoshoitoon ja muihin perheen ulkopuolisiin sijoituksiin jouduttaisiin turvautumaan mahdollisimman harvoin.
Vanhemmat arvostavat nykyään vanhemmuuttaan ja haluavat käyttää aikaa lasten kanssa. Isät ovat enemmän läsnä lasten arjessa ja tasavertaisempina vanhempina äitien rinnalla kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Lapsiperheiden toiveissa on, että työn ja perheen yhteensovittamista helpotettaisiin työaikojen joustoilla ja vanhempainpäivärahoja korottamalla. Toivon, että poliittista tahtoa syntyy vastata näihin toiveisiin.
Perheille suunnattu tuki ja palvelut tulisi olla tarpeen mukaan tarjolla kaikille perheille. Tällä hetkellä kuntakohtaiset erot lasten ja perheiden palveluissa ovat valitettavan suuret. Myös YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen täytäntöönpanoa valvova lapsen oikeuksien komitea on kiinnittänyt tähän huomiota. Komitea on suositellut aikoinaan, että Suomi ryhtyy tehokkaisiin toimenpiteisiin, joiden avulla kaikille lapsille taataan tasa-arvoinen pääsy palveluihin ja palvelujen saatavuus heidän asuinkunnastaan riippumatta. Lapsen oikeuksien komitea suosittelee myös, että Suomi kiinnittää huomiota lasten sijaishuollon lisääntymisen perussyihin, muun muassa tukemalla vanhempia riittävästi.
Suomi on iso maa, jossa alueellinen tasa-arvo on haaste. Se alkaa jo talouden kehityksestä ja näkyy elämän kaikilla sektoreilla. Epäkohtia löytyy niin haja-asutusalueilla kuin myös ruuhka-Suomessa. Kunnallinen itsehallinto on hyvä perusratkaisu, mutta kansalaisten tasa-arvon toteutuminen on myös ehdottoman tärkeää. Siksi resurssien ohjaamisen ja tarvittaessa myös valtakunnallisten normien tulisi kuulua jatkossakin käytettävissä oleviin keinoihin.
Järjestöt ovat olleet ja ovat edelleenkin julkisia palveluja täydentävä ja kehittävä voima. Sen lisäksi vapaaehtoinen kansalaistoiminta on merkittävä ihmisten osallisuutta vahvistava ja sitäkin kautta hyvinvointia lisäävä tekijä. Julkinen valta voi omalta osaltaan edistää kansalaistoiminnan edellytyksiä - ja silloinkin puhutaan myös rahasta.
* * *
Aikuisten ja lasten maailma on tänäänkin yhteinen, mutta epäkohdat kasaantuvat usein heikoimmille. Lapsiperheiden suhteellinen köyhyys on lisääntynyt viimeisen puolentoista vuosikymmenen aikana merkittävästi.
Perustuslaki ja ihmisoikeussopimukset, kuten lapsen oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus, taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus ja uudistettu Euroopan sosiaalinen peruskirja edellyttävät julkiselta vallalta lapsiperheiden sosiaaliturvan kehittämistä. Myös YK:n lapsen oikeuksien komitea on suositellut, että Suomi vahvistaa tukeaan talousvaikeuksissa oleville perheille.
Terveys- ja hyvinvointierot muodostuvat merkittävältä osin jo lapsuus- ja nuoruusiässä. Perheen pienituloisuus, vanhempien koulutustausta, ammattiasema ja työmarkkina-asema heijastuvat lapsen terveyteen ja terveyskäyttäytymiseen. Lapsuudessa ja nuoruudessa omaksutut terveystottumukset vaikuttavat koko myöhempään elämään. Sosioekonomiset terveyserot ovat kasvaneet Suomessa suuriksi. Toivon, että tähän asiaan kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota.
Kuluneen 90 vuoden aikana suomalainen yhteiskunta on muuttunut kehitysmaasta vauraaksi kehittyneeksi maaksi. Imeväiskuolleisuus on saatu promilletasolle, koko väestön koulutustaso on korkea ja lasten oikeudet ja hyvinvointi koetaan yhteiseksi tärkeäksi asiaksi.
Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhattavoitteista suurin osa kohdistuu nimenomaan lasten tulevaisuuden turvaamiseen. Tänä vuonna pidetyssä välitarkastelussa kiinnitettiin erityistä huomiota äitiys- ja lapsiterveyteen.
Suomessa on luotu lasten hyvinvointia tukevia hyviä malleja, joista voisi olla apua muillekin. Vastuu maailman lapsista on yhteinen. Siispä laittakaa liikkeelle kutsu penkomaan yhdessä toiminta- ja ideavarastoanne! Hyöty voi jopa osoittautua molemminpuoliseksi. En pidä suurvalta-ajattelusta sinänsä, mutta lapsen oikeuksien edistämisessä voisin jopa kannustaa Suomea pyrkimään suurvallaksi kansainvälisillä areenoilla.
* * *
Muuttuva ympäristö muuttaa lapsuutta ja vanhemmuutta. Jokainen polvi vuorollaan kohtaa omat haasteensa vanhemmuudessa ja kasvatuksessa. Nykyvanhemmat luotsaavat lapsiaan kasvuympäristössä, jonka luonnollisia osia ovat jatkuvan tiedonvälityksen ja yhteydenpidon mahdollistava tekniikka ja kansainvälisyys. Vaikka maailma muuttuu, lapsen perustarpeet pysyvät. Vanhempien läsnäolo, huolenpito ja vuorovaikutus ovat lapsen hyvinvoinnin perustekijät. Terveen kasvun kannalta on tärkeää, että vanhemmat ehtivät tutkia ja ihmetellä asioita yhdessä lasten kanssa, tulkitsevat maailmaa ja oppivat itsekin katsomaan asioita uudesta kulmasta.
Kiitos tehdystä työstä ja paljon intoa tuleville vuosille!
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia
Presidentparet uppvaktas med förstamajhälsningar29.4.2025 10:17:38 EEST | Pressmeddelande
Republikens presidents kansli Pressmeddelande 29/2025 29.4.2025 Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb tar emot de traditionella förstamajhälsningarna torsdagen den 1 maj 2025. Tillställningen på förgården till Presidentens slott börjar klockan 9.30 då presidentparet får var sin majblomma av företrädare för Folkhälsan. Intäkterna från Folkhälsans årliga majblomsinsamling används till förmån för barn och unga. Majblomman är Finlands äldsta välgörenhetsmärke. Därefter hälsas presidentparet av musikförbundet Suomen Työväen Musiikkiliitto. I år framförs hälsningen av unga musiker i Ikaalisten Nuoriso-orkesteri och blåsorkestern Puhallica från Tavastkyro i Birkaland. Programmet fortsätter ute på slottsgården med hälsningar av Helsingfors universitets studentkår, Akademiska Sångföreningen och studentkören Ylioppilaskunnan Laulajat. Inne på Presidentens slott tar presidentparet emot studerande från Aalto-universitet och ett exemplar av skämttidningen Wappuleht
Presidenttipari vastaanottaa vapputervehdyksiä29.4.2025 10:17:38 EEST | Tiedote
Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 29/2025 29.4.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb ottavat vastaan perinteisiä vapputervehdyksiä torstaina 1. toukokuuta 2025. Tilaisuus alkaa Presidentinlinnan etupihalla kello 9.30, jolloin presidenttiparille luovutetaan Folkhälsanin Vappukukka-rintamerkki. Folkhälsanin vuosittaisen Vappukukka-keräyksen tuotto käytetään lasten ja nuorten hyväksi. Vappukukka on Suomen vanhin edelleen myytävä hyväntekeväisyysmerkki. Seuraavaksi tervehdyksensä presidenttiparille tuo Suomen Työväen Musiikkiliitto. Tervehdyksen esittää Ikaalisten Nuoriso-orkesterin ja Hämeenkyrön Puhallica-orkesterin yhteiskokoonpano. Tilaisuuden Presidentinlinnan etupihalla päättää Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, Akademiska Sångföreningenin ja Ylioppilaskunnan Laulajien kuorojen tervehdys. Tilaisuuden jatkuessa Presidentinlinnassa Aalto-yliopiston opiskelijat tervehtivät presidenttiparia ja luovuttavat heille Wappulehti Äpyn. Ylei
Presidential couple to receive May Day greetings29.4.2025 10:17:38 EEST | Press release
Office of the President of the Republic of Finland Press release 29/2025 29 April 2025 President of the Republic of Finland Alexander Stubb and his spouse Suzanne Innes-Stubb will receive May Day greetings in Helsinki on Thursday 1 May 2025. The event will begin in the courtyard of the Presidential Palace at 9.30 with the reception of the Mayflower. The Mayflower is a charity pin sold through a fundraising campaign organised by Folkhälsan, a civil society organisation. The proceeds are used to promote the health and well-being of children and young people. The Mayflower is Finland’s oldest charity pin. Next, the presidential couple will be greeted by the Finnish Workers' Music Federation. The greeting is presented by the joint ensemble of the youth orchestra Ikaalisten Nuoriso-orkesteri and the wind band Puhallica. The event in front of the Presidential Palace will conclude with a greeting from the Student Union of the University of Helsinki, the choir Akademiska Sångföreningen and the
President Stubb på statsbesök till Tanzania24.4.2025 17:37:51 EEST | Pressmeddelande
Republikens presidents kansli Pressmeddelande 28/2025 24.4.2025 Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne-Innes Stubb avlägger statsbesök i Tanzania 14–16 maj 2025. Statsbesöket markerar 60 år av diplomatiska förbindelser mellan Finland och Tanzania. President Stubb träffar Tanzanias president Samia Suluhu Hassan i Dar es Salaam onsdagen den 14 maj. Presidenterna kommer att diskutera Finlands och Tanzanias bilaterala relationer, geopolitiska förändringar, globala utmaningar och deras inverkan på länderna i Afrika och Europa. Den första dagen avslutas med en statsbankett under värdskap av president Samia Suluhu Hassan. President Stubb kommer att hålla ett tal vid Martti Ahtisaari Legacy Seminar, som anordnas av fredsmedlingsorganisationen CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation, Finlands ambassad i Tanzania och Tanzanias utrikesministerium. Seminariet, som hedrar president Ahtisaaris fredsarbete, ingår i en serie diskussioner om fredsmedlingens framtid. I presidentens
Presidentti Stubb valtiovierailulle Tansaniaan24.4.2025 17:37:51 EEST | Tiedote
Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 28/2025 24.4.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb vierailevat Tansaniassa 14.–16. toukokuuta 2025. Valtiovierailu juhlistaa Suomen ja Tansanian diplomaattisuhteiden 60-vuotista taivalta. Presidentti Stubb tapaa Tansanian presidentti Samia Suluhu Hassanin Dar es Salaamissa keskiviikkona 14. toukokuuta. Presidentit keskustelevat Suomen ja Tansanian kahdenvälisistä suhteista, geopoliittisista muutoksista, globaaleista haasteista ja niiden vaikutuksista Afrikan maihin ja Eurooppaan. Ensimmäisen päivän päättää presidentti Suluhu Hassanin emännöimä juhlapäivällinen. Presidentti Stubb pitää puheen Martti Ahtisaari Legacy -seminaarissa, jonka järjestävät CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation -rauhanvälitysjärjestö, Suomen suurlähetystö Tansaniassa sekä Tansanian ulkoministeriö. Presidentti Ahtisaaren rauhantyön perintöä kunnioittava seminaari on osa keskustelutilaisuuksien sarjaa rauhanvälityksen tulevaisuu
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme