
Uutta tietoa oluiden terveysvaikutteisista yhdisteistä
Hordatiineilla on jo aiemmin todettu olevan fysiologisia vaikutuksia. Ne muun muassa lisäävät suoliston liikkuvuutta eli voivat estää ummetusta. Hordatiinit voivat myös vaikuttaa oluen astringoivaan jälkimakuun, joka aiheuttaa suuta kutistavan tai kuivaavan tunteen.
Luken vanhempi tutkija Juha-Matti Pihlava raportoi pari vuotta sitten ohralle tyypillisten fenolisten yhdisteiden, hordatiinien, kemiallisesta monimuotoisuudesta Journal of Cereal Science -lehdessä. Ohran lisäksi näitä yhdisteitä löydettiin myös oluesta. Nyt työtä on jatkettu, ja hordatiinipitoisuudet raportoidaan yli 200 oluesta Journal of the Institute of Brewing -lehdessä.
− Halusimme selvittää, onko näiden yhdisteiden pitoisuuksissa eroja eri oluttyyppien välillä. Oluet ryhmiteltiin lagereihin, ale-oluisiin, vehnäoluisiin, stoutteihin tai porttereihin sekä alkoholittomiin tai vähäalkoholisiin oluisiin, Pihlava kertoo.
Tutkimus painottui kotimaisiin lagereihin, mutta mukana oli myös suuri määrä ulkomaisia oluita. Kaikissa muissa kuin vehnäoluissa ja alkoholittomissa tai vähäalkoholisissa oluissa hordatiinipitoisuus oli verrannollinen alkoholipitoisuuteen. Eli keskimäärin, mitä enemmän alkoholia, sitä enemmän hordatiineja.
− Hordatiinien pitoisuudet vaihtelivat suuresti, nollasta 19 milligrammaan litrassa. Tärkein havainto oli kuitenkin se, että alkoholittomissa ja vähäalkoholisissa oluissa saattoi olla hordatiineja jopa kahdeksan milligrammaa litrassa, Pihlava jatkaa.
Luken tutkimus on ensimmäinen, jossa raportoidaan hordatiinien määriä oluissa ja verrataan eri oluttyyppejä keskenään. Vehnäoluita lukuun ottamatta tilastollisesti merkittäviä eroja eri oluttyyppien välillä ei havaittu. Tuloksia voitaisiin hyödyntää kehitettäessä esimerkiksi aivan uudenlaisia ohramallastuotteita tai alkoholittomia oluita.
Hienoisena pettymyksenä Pihlava pitää sitä, ettei oluen kotimaisuus välttämättä takaa suurta hordatiinipitoisuutta.
Vehnä- ja ruisoluista löydettiin lupaavia yhdisteitä
Toisessa tuoreessa Luken tuottamassa Food Chemistry -lehden olutartikkelissa kerrotaan vehnä- ja ruisoluiden bentsoksatsinoidien tunnistamisesta ja näiden yhdisteiden pitoisuuksista. Bentsoksatsinoidit ovat rukiille ja vehnälle tyypillisiä luonnollisia puolustuskemikaaleja, joilla saattaa olla myös positiivisia terveysvaikutuksia ihmisessä. Aikaisemmin näitä yhdisteitä on löydetty rukiin ja vehnän jyvistä, näistä valmistetuista leivistä sekä rukiin ja vehnän oraista.
Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että vehnän jyvässä bentsoksatsinoidien määrät ovat tuskin mitattavissa, kun taas rukiin jyvässä niiden määrät ovat noin 60–160 milligrammaa kilogrammassa. Vehnän ja rukiin mallastaminen kuitenkin lisää bentsoksatsinoidien määriä huomattavasti.
− Silti oli aikamoinen yllätys, että näitä yhdisteitä löytyi näinkin suurina pitoisuuksina vehnäoluista. Toisaalta oli myös useita vehnäoluita, joista bentsoksatsinoideja ei havaittu. Tämän vuoksi vehnäoluiden keskimääräinen bentsoksatsinoidipitoisuus oli noin kolme kertaa pienempi kuin ruisoluiden. Vehnäoluissa bentsoksatsinoidit olivat kuitenkin monimuotoisempia kuin ruisoluissa, Pihlava toteaa.
Bentsoksatsinoideja löytyi myös alkoholittomista vehnäoluista ja vähäalkoholisesta ruisoluesta. Tutkimuksessa löydettiin myös aivan uusia bentsoksatsinoidien muotoja.
Selvitettäväksi jää, missä vaiheessa oluen panoa bentsoksatsinoidit hajoavat ja kuinka nopeaa tämä hajoaminen on. Entä, saataisiinko prosessia optimoimalla bentsoksatsinoidit olutpulloon tai -tölkkiin suurempina pitoisuuksina?
Bentsoksatsinoideja saa helpoiten syömällä ruisnäkkileipää, täysjyväruisleipää ja ruishiutalepuuroa. Näistä tuotteista saa bentsoksatsinoidien lisäksi hyvin kuitua.
Tieteelliset artikkelit
- Total hordatine content in different types of beers on luettavissa Journal of the Institute of Brewing -lehdessä.
- Determination of benzoxazinoids in wheat and rye beers by HPLC-DAD and UPLC-QTOF MS on luettavissa Food Chemistry -lehdessä.
Aikaisemmin julkaistu:
- Identification of hordatines and other phenolamides in barley (Hordeum vulgare) and beer by UPLC-QTOF-MS on luettavissa Journal of Cereal Science -lehdessä.
Yhteyshenkilöt
Vanhempi tutkija Juha-Matti Pihlava, Luke, puh. 029 532 6439, juha-matti.pihlava@luke.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.