Säätiöiden veroeduille saatava vastinetta
Suomessa on noin 2 900 säätiötä, joiden hallinnon valvonta on Patentti- ja rekisterihallituksen tehtävä. Tarkastusviraston havaintojen mukaan Patentti- ja rekisterihallituksen säätiöihin kohdistuva valvonta on ollut varsin rajoittunutta sekä säätiöiden perustamisvaiheessa että myöhemmin. Säätiöiden hallussa on merkittävästi varallisuutta ja niiden harjoittama toiminta on laajaa ja moninaista. Viranomaisilla on säätiöistä kuitenkin vain vähän ja hajanaista tilasto-, tutkimus- ja rekisteritietoa.
Useimpien säätiöiden toiminta on joko kokonaan tai osittain verovapaata. Tämä johtuu siitä, että verottaja lukee noin 90 prosenttia säätiöistä tuloverolaissa tarkoitetuiksi yleishyödyllisiksi yhteisöiksi. Käytännössä yleishyödyllisinä on pidetty myös sellaisia yhteisöjä, joiden toiminta on lähes puhtaasti elinkeinotoimintaa.
Yleishyödyllisten yhteisöjen saaman tuloverolain mukaisen veroedun suuruusluokaksi on arvioitu 1990-luvun puolivälistä alkaen 100 miljoonaa euroa vuodessa. Tarkastuksen perusteella tämän veroedun todellinen määrä on arviota suurempi. Verotukien valtiontaloudellinen merkitys, veropohjan kattavuus sekä hallinnon ja markkinoiden läpinäkyvyys edellyttäisivät yksityiskohtaisempaa tietoa verotukien määrästä, kohdentumisesta ja vaikutuksista.
Yleishyödyllisten yhteisöjen verotusta koskevia salassapitosäännöksiä tulisi muuttaa. Nykyisin verottajan on pidettävä salassa jopa tieto siitä, mitä yhteisöjä se on pitänyt yleishyödyllisinä ja siten yhteiskunnan tarjoamien veroetujen piirissä. Salassapitovelvollisuus heikentää markkinoiden läpinäkyvyyttä, eivätkä veroetujen mahdolliset kilpailua vääristävät vaikutukset tule riittävästi esille.
Tarkastusvirasto pitää tärkeänä, että tuloverolakia täsmennetään. Lailla on tarpeen säätää, mitä pidetään riittävänä yhteiskunnallisena vastineena yhteiskunnan verotukina menettämille verotuloille. Nykyisellään tuloverolain yleishyödyllisten yhteisöjen verotusta koskevat säännökset ovat yleisluonteiset ja tulkinnanvaraiset ja sellaisina ne vaikeuttavat niin verotusta kuin myös tehokasta verovalvontaa.
Säätiölain uudistaminen on parhaillaan harkittavana oikeusministeriössä. Tarkastusviraston mielestä säätiölaki tulisi uudistaa kokonaisuudessaan ja samalla pohtia uudelleen, miltä osin säätiöiden valvonnan on edelleen syytä olla viranomaistehtävä. Säätiölaista tulisi poistaa liiketoimintaa koskevat rajoitukset, sillä nykytilanteessa monet säätiöt harjoittavat jo joka tapauksessa laajasti liiketoimintaa.
Faktalaatikko:
- Patentti- ja rekisterihallitus myöntää säätiölain (109/1930) mukaan toimiville säätiöille perustamisluvat, vahvistaa niiden säännöt ja valvoo niiden hallintoa.
- Verohallinnon tiedossa on 1 640 säätiön omaisuuden kirjanpitoarvo, joka on vuonna 2008 ollut yhteensä 7,2 miljardia euroa. Esimerkiksi evankelisluterilaisen kirkon kokonaisvarallisuuden kirjanpitoarvo on ollut yhteensä 3,3 miljardia euroa (tieto vuodelta 2004).
- Säätiöiden palveluksessa olevan henkilöstön ja vapaaehtoistyöntekijöiden määrää, varallisuutta tai vuosittaista liikevaihtoa ei tunneta tarkoin. Tilastokeskus kerää tietoa säätiöiden rahoitusvarallisuudesta lähettämällä vuosittain suurimmille säätiöille kyselyn, johon on vastannut vain osa kyselyn vastaanottajista.
- Tarkastuksessa tehdyn laskelman mukaan viisi suurta apurahasäätiötä on käyttänyt vuosina 2003 ja 2004 yleishyödylliseen toimintaansa suurin piirtein sen verran varoja, kuin ne ovat saaneet hyötynä muita verovelvollisia edullisemmasta verokohtelusta.
- Tuloverolain (1535/1992) perusteella yhteisö on yleishyödyllinen, jos se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi, toiminta ei kohdistu vain rajoitettuun henkilöpiiriin eikä se tuota toiminnallaan siihen osalliselle taloudellista etua. Säätiöiden ohella myös esimerkiksi yhdistykset voivat olla yleishyödyllisiä yhteisöjä.
- Tuloverolain yleishyödyllisten yhteisöjen verotusta koskevat säännökset ja veronhuojennuslaki ovat säilyneet lähes muuttumattomina 1970-luvun puolivälistä alkaen.
Lisätietoja:
Johtava tuloksellisuustarkastaja Kirsti Sälli, p. (09) 432 5805
Ylijohtaja Vesa Jatkola, p. (09) 4322 5704
Tietoja julkaisijasta
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Ett starkare myndighetssamarbete vore nödvändigt för att göra handläggningen av brottmål smidigare19.6.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Handläggningen av brottmål har förlängts hos alla myndigheter i kedjan och förvaltningen har försökt göra processen smidigare på många sätt. En effektiv utveckling skulle förutsätta ett verkningsfullt myndighetssamarbete, som saknas för närvarande.
Vahvempi viranomaisyhteistyö olisi tarpeen rikosasioiden käsittelyn sujuvoittamiseksi19.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Rikosasioiden käsittely on pidentynyt kaikissa ketjun viranomaisissa, ja hallinto on monin keinoin yrittänyt sujuvoittaa prosessia. Tuloksellinen kehittäminen edellyttäisi vaikuttavaa viranomaisyhteistyötä, joka nykyisellään puuttuu.
I välfärdsområdesvalet lämnade 88 procent och i kommunalvalet 85 procent in sin redovisning av valfinansieringen i tid17.6.2025 09:14:22 EEST | Pressmeddelande
628 välfärdsområdespolitiker och 2397 kommunpolitiker lämnade inte in sin redovisning av valfinansieringen inom den utsatta tiden.
Aluevaaleissa 88 prosenttia ja kuntavaaleissa 85 prosenttia palautti vaalirahoitusilmoituksensa ajoissa17.6.2025 09:14:22 EEST | Tiedote
628 hyvinvointialueiden poliitikkoa ja 2397 kuntapoliitikkoa ei palauttanut vaalirahoitusilmoitustaan määräaikaan mennessä.
Den kontinuerliga skuldsättningen är särskilt oroväckande i den nuvarande säkerhetsmiljön9.6.2025 09:01:00 EEST | Pressmeddelande
Statens revisionsverk publicerade våren 2025 en bedömning utförd av den finanspolitiska övervakningen om utvecklingen av de offentliga finanserna och om skötseln av finanserna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme