Sveitsistä maksettu vanhuuseläke voi alentaa Suomesta kertyvää eläkettä
Suomessa vanhuuseläkkeelle voi jäädä joustavasti 63 – 68 -vuotiaana ja eläkettä karttuu 53 vuoden iän täyttämisen jälkeen korotetulla karttumaprosentilla. Työeläkettä karttuu työansioista 1,5 % 18 – 52 – vuotiaana, 53 – 62 vuoden iässä 1,9 % ja 63 - 67 vuoden iässä 4,5 %. Jos jatkaa työskentelyä tai yritystoimintaa Suomessa ja saa samaan aikaa ulkomailta työansioihin perustuvaa omaa eläkettä, on Suomen eläkkeen karttumaprosentti 1,5.
Sveitsissä vanhuuseläkeikä on naisilla 64 vuotta ja miehillä 65 vuotta. Jos vanhuuseläkkeen haluaa maksuun myöhemmästä iästä, on Sveitsin eläkelaitokselle ilmoitettava ajoissa eläkkeen lykkäämisestä (eläkkeen aloittamisesta varsinaisen eläkeiän jälkeen).
Eläkkeen lykkääminen
Sveitsin vanhuuseläkettä voidaan lykätä vähintään tasan yhdellä vuodella ja enintään viidellä vuodella. Näiden vuosien välillä lykkäyksen ei tarvitse olla tasavuosia.
Eläkkeen lykkäämisestä pitää ilmoittaa Sveitsin eläkelaitokselle viimeistään vuoden kuluttua eläkeiän täyttämisestä. Ilmoitus pitää tehdä ennen kuin nainen täyttää 65 vuotta. Miehen täytyy taas ilmoittaa lykkäämisestä ennen 66 vuoden iän täyttämistä.
Jos lykkäyksestä ei ilmoiteta etukäteen aikarajojen sisällä, Sveitsin eläke myönnetään todennäköisimmin varsinaisesta eläkeiästä alkaen. Sveitsin maksussa olevalla vanhuuseläkkeellä voi olla vaikutusta Suomen eläkkeen kertymiseen ja Suomessa maksettaviin etuuksiin, jos työnteko tai etuuksien maksaminen jatkuu.
Vaikutukset Suomen eläkkeen karttumiseen
Jos Sveitsin eläkettä ei ole lykätty ajoissa, Sveitsi saattaa myöntää eläkkeen-sä naiselle 64 vuoden ja miehelle 65 vuoden iästä, vaikka eläkettä haetaankin myöhemmästä iästä. Jos Suomessa on työskennelty tai työskennellään Sveitsin eläkkeen kanssa samanaikaisesti, Suomen työeläkkeen karttumisprosentti laskee 1,5:een.
Jos lykkäämisestä on ilmoitettu ajoissa Sveitsin eläkelaitokselle, voi Sveitsin eläke alkaa toivotusta ajankohdasta ja Suomen työeläke kertyy 4,5 % karttuman mukaan kunnes jäädään vanhuuseläkkeelle Suomesta ja Sveitsistä.
Karttumaprosentin muuttumisella on vaikutusta tulevan eläkkeen määrään ja kannattaakin selvittää etukäteen, miten omassa tilanteessa voisi toimia.
Vaikutukset muihin etuuksiin
Ulkomainen vanhuuseläke saattaa vaikuttaa myös osa-aikaeläkkeen myöntämiseen ja maksamiseen, työttömyysetuuksien, sairaspäivärahojen ja pitkäaikaistyöttömien eläketuen maksamiseen ja voi johtaa jo maksettujen etuuksien takaisinperintään. Ulkomaan vanhuuseläkettä hakiessa on hyvä tarkistaa sen vaikutus Suomesta maksettaviin etuuksiin.
Neuvontaa Eläketurvakeskukselta
Eläketurvakeskuksen ulkomaisten eläkeasioiden osasto neuvoo Sveitsin eläkkeeseen ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. Jos on työskennellyt ja/tai asunut Sveitsissä, on hyvä jo etukäteen ottaa selvää, miten eläkeiän lähestyessä tulisi toimia.
Yhteystiedot:
Puhelinnumero 010 751 4218
Sähköposti um-keskinen@etk.fi
,
Postiosoite Eläketurvakeskus, Ulkomaiset eläkeasiat, 00065 ELÄKETURVAKESKUS.
Tietoja julkaisijasta
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Pensionsbarometern: Över hälften av finländarna anser att pensionsreformen är bra1.7.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ungefär 55 procent av finländarna anser att förslaget till pensionsreform, som det avtalades om i januari, är åtminstone ganska bra. Enligt pensionsbarometern litar ungefär hälften av finländarna på pensionssystemet – förtroendet har minskat jämfört med tidigare enkäter. Svaren i barometern återspeglar en allmän ökad osäkerhet.
Eläkebarometri: Yli puolet suomalaisista pitää eläkeuudistusta hyvänä1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista noin 55 prosenttia pitää tammikuussa sovittua eläkeuudistusesitystä vähintään melko hyvänä. Eläkebarometrin mukaan noin puolet suomalaisista luottaa eläkejärjestelmään – luottamus on laskenut edellisiin kyselyihin verrattuna. Barometrin vastauksista heijastuu yleinen epävarmuuden lisääntyminen.
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme