Rentokil

Talvivaatteet kesäksi kaappiin – ehkäise koiongelma ennalta

Jaa
Vaatekoit ovat vaarattomia mutta kiusallisia kodin tuholaisia, jotka aiheuttavat vaurioita vaatteille, huonekalujen verhoiluille, matoille, nahalle ja turkiksille. Koiden leviämistä voi ehkäistä pienillä teoilla.

Epäsäännöllisen muotoiset reiät kielivät kodin koiongelmasta. Reikien taustalla ovat vaatekoin toukat. Myös turkiskoit tekevät reikiä vaatteisiin. Turkiskoin aiheuttamat reiät ovat säännöllisemmän muotoisia kuin vaatekoin tekemät. Turkiskoi käyttää ravinnokseen nimensä mukaisesti turkista, mutta sille maistuu myös muun muassa villa.

Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoo, että koiongelmat yleistyivät Suomessa 1990-luvun loppupuolella.

– Niihin aikoihin alettiin ahkerammin kierrättää tavaroita ja vaatteita, Siltala antaa selityksen.

Vaatekoi vai turkiskoi?

Vaatekoin toukan tunnistaa kermanvalkoisesta ruumista ja ruskeasta päästä. Pituutta toukalla on enintään 10 milliä. Aikuinen vaatekoi on 6–8 millimetrin kokoinen, siivet ovat oljenväriset ja kuvioimattomat. Turkiskoin toukat ovat niin ikään kermanvalkoisia mutta aikuinen turkiskoi on tummanruskeankeltainen ja siipiä koristavat kolme haaleaa pistettä.

Jouni Siltala vinkkaa, että koiperhosista eroon pyrkivän kannattaa suunnata katseensa lattiaan.

– Siivistään huolimatta koiperhoset mieluummin kävelevät kuin lentävät, Siltala sanoo.

Pesän löytää koiden liikkeitä seuraamalla – pesän lähettyvillä on eniten kuhinaa.

Ennaltaehkäise koiongelma

  1. Asenna kärpäsverkkoa ikkunoihin, joita pidetään auki illalla tai yöllä. Lamppujen valo houkuttelee turkiskoita ja muitakin perhosia sisätiloihin.
  1. Likaiset vaatteet ovat koiperhosille erityisen houkuttelevia. Esimerkiksi kesäksi säilöön laitettavat päällysvaatteet on syytä pestä ennen säilytykseen laittoa.
  1. Jos tekstiilejä aiotaan säilyttää erityisen pitkiä aikoja, ne kannattaa pakata tiiviisti suljettuihin muovipusseihin.
  1. Koit munivat pimeisiin ja harvoin häirittyihin paikkoihin, kuten sängyn alle, komeroihin ja varastotiloihin. Säännöllinen imurointi on hyvä varotoimenpide.

Pienet koipesiytymät voi hoitaa itse kaupasta löytyvillä tuotteilla. Laajaan pesiytymään tarvitaan todennäköisesti ammattiapua.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Tekninen päällikkö Jouni Siltala, Rentokil, puh. 020 789 3264

Tietoja julkaisijasta

Rentokil
Rentokil
Valuraudankuja 3
00700 Helsinki

http://www.rentokil.fi

Rentokil on Suomen johtava tuholaistorjunnan ammattilainen. Yli 80-vuoden kokemus Suomessa ja jatkuva kehittäminen takaavat korkeatasoisen palvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rentokil

Lokkien pesimäaika alkaa – viimeinen hetki lokkien ennakkotorjunnalle on nyt10.3.2017 09:12:22 EET | Tiedote

Lokeista harmaalokki ja merilokki ovat rauhoittamattomia. Niidenkin pesimisaika on rauhoitettu: Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirien alueella pesimäaika alkaa 1.4., Oulun, Kainuun ja Lapin riistanhoitopiirien alueella 1.5 ja muualla maassa jo 10.3. Viimeiset hetket ehkäistä tulevan kevään ja kesän lokkihaittoja erilaisten esteiden asentamisella ennalta on nyt. Lokkien pesimärauha jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Harmaalokkikoloniat ovat rauhoitettuja koko vuoden – Tietysti, jos linnuista on ihmisen terveydelle tai turvallisuudelle haittaa, voidaan toimia erillisin luvin myös tuon rauhoitusajan puitteissa, tekninen asiantuntija Jouni Siltala Rentokililtä muistuttaa. Lokit aiheuttavat ihmisille kiusaa eri tavoin.Jos se kokee poikasten olevan uhattuja, se syöksähtelee aggressiivisesti ihmisiä kohti. Lokeista on myös meluhaittaa ja lokin pH-arvoltaan matalat ulosteet tekevät materiaalisia tuhoja esimerkiksi syövyttämällä talojen ulkorakenteita ja autojen maalipintoja. Kall

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye