Alko Oy

Beaujolais nouveau saapuu torstaina 18.11.

Jaa
Beaujolais nouveaun, uuden sadon beaujolaisviinin, myynti alkaa ympäri maailmaa aina marraskuun kolmantena torstaina, tänä vuonna siis 18.11.

Kasvukausi Beaujolais'n alueella vuonna 2010 alkoi kylmän talven jälkeen viileissä kevätsäissä, mikä rajoitti rypäleiden määrää. Lämmin kesä ja aurinkoinen syyskuu takasivat rypäleiden tasapainoisen kypsymisen. Sadonkorjuu alkoi hieman normaalia myöhemmin syyskuun lopulla. Viinit ovat raikkaan hedelmäisiä, klassisia beaujolais nouveau -viinejä, ja vuoden 2010 laatuarvio on hyvä. Sadon määrä jäi hieman keskimääräistä pienemmäksi.

Alkoon tulee myyntiin kahta beaujolais nouveau -viiniä: Beaujolais Nouveau Mommessin, joka on tehty eri puolilla Beaujolais'n laatuviinialuetta kasvaneista rypäleistä ja Beaujolais Villages Nouveau Pierre Dupond, joka on puolestaan tehty Beaujolais'n kyläviinialueella (kylä = village) kasvaneista rypäleistä. Kyläviinien tuotantoa säätelevät tiukemmat tuotantomääräykset.

- 491787 Beaujolais Nouveau Mommessin 7,45 €

Pullossa on metallinen kierrekapseli. Tuotetta on ostettu 32 760 pulloa. Tuotetta edustaa Suomessa Amka Oy (www.amka-vin.com ).

Mommessinin viinitalo (www.mommessin.com ) on perustettu vuonna 1865. Viinitalo Boisset hankki sen omistukseensa vuonna 1997. Mommessin tuottaa vuosittain noin 3,5 miljoonaa pulloa beaujolais nouveau -viinejä.

- 404047 Beaujolais Villages Nouveau Pierre Dupond 8,39 €

Pullossa on metallinen kierrekapseli. Tuotetta on ostettu 28 200 pulloa. Tuotetta edustaa Suomessa Concept Wines Oy (www.conceptwines.fi ).

Pierre Dupondin viinitalo (www.terroirs-et-talents.fr ) on perustettu 1800-luvun loppupuolella. Tällä hetkellä toimitusjohtajana on neljännen sukupolven edustaja Hervé Dupond.

Beaujolais nouveaut on tehty Beaujolais'n alueelle tyypillisellä macération semi-carbonique -menetelmällä. Menetelmässä rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla. Käymisessä syntyvä hiilidioksidi työntää käymisastiassa olevan hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Tällöin rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Käyminen kestää 4-8 vuorokautta. Tällä menetelmällä saadaan aikaan hedelmäisempää ja runsasaromisempaa viiniä.

Viini on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12-14 -asteisena. Se säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan.

Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Täyteläisempi beaujolais villages nouveau sopii myös esimerkiksi kananpojan ja muiden kevyehköjen liharuokien kanssa.

Lisätietoja:
Taina Vilkuna, tuoteviestintäpäällikkö, puh. 020 711 5107
Anu Hedman, viinien ostaja, puh. 020 711 5695

Tietoja julkaisijasta

Alko Oy
Arkadiankatu 2
00101 Helsinki

020 711 11http://www.alko.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alko Oy

Viiniselvitys: Viinien myynnin laajentaminen yhteiskunnallinen kysymys. Merkittävä vaikutus Alkon kansanterveydelliseen asemaan.16.4.2025 10:30:15 EEST | Tiedote

Selvityshenkilö Antti Neimalan viiniselvityksessä on arvioitu viinien myynnin laajentamisen vaikutuksia. Mikäli viinien myyntiä päätettäisiin laajentaa, olisi samalla linjattava, miten väkevien alkoholijuomien jakelu järjestettäisiin. Selvityksessä alkoholijärjestelmän ja viinien myynnin laajentamista pidetään merkittävänä koko yhteiskuntaa koskevana kysymyksenä, jonka valmistelutyö tulisi tehdä huolellisesti ja laajapohjaisesti. Mikäli viinien saatavuutta kuluttajille haluttaisiin maltillisesti laajentaa Alko ehdottaa myymälöidensä aukioloaikojen pidentämistä kokeiluluontoisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye