Helsingin yliopisto

Ilmari-sääksi aloitti kevätmuuttonsa – takana jo yli 3000 kilometriä!

Jaa
Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen, Sääksisäätiön ja UPM:n yhteisprojektiin viime syksynä valjastettu Ilmari-sääksi on tuoreimpien satelliittihavaintojen mukaan suuntaamassa kohti pohjoista.
Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen vapauttaa Ilmari-kaimansa satelliittilähettimen asennuksen jälkeen. (Kuva © Juhani Koivu)
Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen vapauttaa Ilmari-kaimansa satelliittilähettimen asennuksen jälkeen. (Kuva © Juhani Koivu)

Afrikkaan talvehtimaan muuttanut Ilmari-sääksi lähti huhtikuun alussa lentämään Kamerunista kohti Välimerta. Kevään muuttoreitti mutkittelee Nigerin, Algerian ja Libyan kautta Välimeren rannikolle ja muistuttaa kovasti viimesyksyistä muuttoreittiä.

Toisin kuin syksyllä, Ilmari ei kuitenkaan lähtenyt rannikolle saavuttuaan lentämään suoraan Välimeren yli vaan suuntasikin Libyasta koilliseen kohti Kreikkaa. Ilmari koukkasi muuttomatkallaan Kreetan kautta, jonne se pysähtyi hengähtämään noin vuorokaudeksi ennen matkan jatkumista. Viimeisimmät havainnot Ilmarista ovat eteläisestä Unkarista, jonka kautta Ilmari kulki myös viime syksynä. Jos muuttomatka tästä lähtien seurailee syksyistä reittiä, seuraavaksi Ilmari matkannee Ukrainan kautta Puolaan ja sieltä kohti Baltiaa.

Kamerunin talvehtimispaikasta Välimeren rannikolle Ilmari lensi nyt keväällä yhteensä kahdeksan vuorokautta ja 3 289 kilometriä. Vuorokautinen lentonopeus, 411 kilometriä, on ollut hieman hitaampi verrattuna syksyiseen 463 kilometrin vuorokausivauhtiin.


Sääksien avulla edistetään nuorten kansainvälistä yhteistyötä

Ilmari-sääksen seuranta on mukana uudessa kansainvälisessä projektissa, joka pyrkii satelliittisääksien avulla saamaan eri maiden koululaiset kiinnostumaan luonnonsuojelusta. Samalla on tarkoitus edistää nuorison yhteistyötä ja keskinäistä kunnioitusta eri puolilla maailmaa.

Vasta alkuvaiheessa olevassa projektissa on Ilmarin lisäksi mukana sääksiä Virosta, Englannista ja Yhdysvalloista.  Suomen tavoitteena on valjastaa vähintään viisi uutta sääkseä mukaan projektiin mahdollisimman pian. Suomessa koululaisprojektia koordinoi professori Pertti Saurola ja rahoituksen järjestelystä vastaa Sääksisäätiö, joka toivoo saavansa uusien lähettimien hankintaan tarvittavaa taloudellista tukea UPM:n lisäksi myös muilta suomalaisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä.


UPM:n ja Sääksisäätiön yhteistyö

Yhteistyö Sääksisäätiön kanssa on osa UPM:n monimuotoisuusohjelmaa. Sääksisäätiön toimintaan kuuluu sääksen seuranta- ja suojelutyö Suomessa. UPM on laatinut ohjeiston metsien käsittelystä sääksen pesimisalueilla yhteistyössä säätiön kanssa. Satelliittiseurantaprojekti auttaa selvittämään sääksen pesimäaikaista käyttäytymistä, kevät- ja syysmuuttoon liittyviä saloja sekä linnun talvehtimista. Tutkimushanketta johdetaan Helsingin yliopiston Luonnontieteellistä keskusmuseo Luomuksesta. UPM:n kansainvälisen monimuotoisuusohjelman tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden turvaaminen samalla, kun metsien tehokas puuntuotanto turvataan – sekä edistää alan parhaita käytäntöjä.


Lisätietoja:

Tutkimusprojekti
Professori Pertti Saurola
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 050 402 4042
pertti.saurola(at)helsinki.fi

Sääksisäätiö
Juhani Koivu
Sääksisäätiön asiamies
p. 0400 499 395
juhani.koivu(at)aina.net

UPM
Ympäristöpäällikkö Petri Heinonen
p. 040 180 1137
petri.heinonen(at)upm.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen vapauttaa Ilmari-kaimansa satelliittilähettimen asennuksen jälkeen. (Kuva © Juhani Koivu)
Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen vapauttaa Ilmari-kaimansa satelliittilähettimen asennuksen jälkeen. (Kuva © Juhani Koivu)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye