Avohoidossa toteutettu opiaattiriippuvaisten korvaushoito osoittautui toimivaksi

Jaa
Avohoidossa matalan kynnyksen periaatteella toteutettu korvaushoito vähensi merkittävästi buprenorfiinia käyttävien opiaattiriippuvaisten kuolleisuutta ja paransi heidän elämänlaatuaan, osoittaa Helsingin yliopiston ja THL:n tutkijoiden vastikään julkaistu tutkimus.

Kolmivuotisessa seurantatutkimuksessa verrattiin Katkolla Tulevaisuus ry:n kehittämää, Kotkassa toteutettua matalakynnyksistä, avohoitoperusteista opiaattiriippuvuuden korvaushoitomallia Suomessa laajalti käytössä olevaan ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelmaan.

Vuonna 2004 käynnistettyyn tutkimukseen valittiin 30 peräkkäistä Kotkassa asuvaa opiaattiriippuvaista Subutexin käyttäjää; jokaiselle heistä tarjottiin mahdollisuus osallistua tutkimukseen eikä yksikään kieltäytynyt. Jokaisen potilaan korvaushoidon tarve arvioitiin, hoito aloitettiin ja se toteutettiin yksilöllisesti avohoidossa.

Vertailuryhmäksi valittiin Helsingissä toimivasta ruiskujen ja neulojen vaihtoyksiköstä (Vinkki) 30 Subutexia käyttävää opiaattiriippuvaista, jotka vastasivat iältään, sukupuoleltaan ja opiaattiriippuvuuden vaikeusasteeltaan kotkalaista ryhmää.

Kolmen kuukauden seurannassa kaikki kotkalaiset mutta vain 47 prosenttia Vinkin asiakkaista oli kiinnittynyt hoitoon. 12 kuukauden kohdalla vastaavat prosenttiosuudet olivat 83 (Kotka) ja 37 (Vinkki).

Huumeiden käyttö, rikollisuus ja masennusoireet vähenivät merkitsevästi korvaushoitoa saavassa ryhmässä. Lisäksi korvaushoitoa saavien elämänlaatu, perhesuhteet, muut ihmissuhteet ja työtyytyväisyys paranivat merkitsevästi. Korvaushoitoa saaneiden kotkalaisten elämänlaatu oli ensimmäisen vuoden seurannassa merkitsevästi parempi kuin ruiskujen- ja neulojen vaihto-ohjelmassa olevien vinkkiläisten. Vinkki-ryhmäläisten joukossa huumeiden käyttöön liittyvät ongelmat eivät vähentyneet merkitsevästi.

Kolmen vuoden seurannassa kaikki korvaushoidossa olevat kotkalaiset olivat vielä elossa. Sen sijaan neljä (13,3 prosenttia) ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelmassa käyneistä helsinkiläisistä opiaattiriippuvaisista oli menehtynyt ennenaikaisesti. Korkeasta korvaushoitokynnyksestä johtuen vain kuusi vinkkiläistä oli päässyt Helsingissä viralliseen korvaushoito-ohjelmaan.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että buprenorfiinilla toteutettava korvaushoito sopii myös niille, jotka käyttävät buprenorfiinia (Subutex) suonen sisäisesti. Lisäksi osoitettiin, että opiaattiriippuvaisen hoidontarpeen arviointi, hoidon aloitus ja sen jatkuminen voidaan toteuttaa lähes kokonaan avohoidossa. Odotusten mukaisesti korvaushoito vähensi merkittävästi myös buprenorfiinia suonen sisäisesti käyttävien opiaattiriippuvaisten kuolleisuutta ja paransi heidän elämänlaatuaan useilla eri elämän alueilla.


”Toisaalta tutkimustulokset osoittivat myös, kuinka vaikea ja tuhoava sairaus opiaattiriippuvuus on niiden kohdalla, jotka eivät pääse korvaushoitoon. Ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelma vähentää maksatulehduksia ja HIV-infektioita, mutta korvaushoitoon verrattuna se parantaa opiaattiriippuvaisten elämänlaatua ja vähentää heidän kokonaiskuolleisuuttaan erittäin vähän”, toteaa professori Mikko Salaspuro Helsingin yliopistosta.




Tutkimus toteutettiin RAY:n tuella ja tutkimustulokset on julkaistu Nordic Journal of Psychiatry -lehdessä (2010 Informa Healthcare; DOI 10.3109/ 08039488.2010.531762).

Kotkan kaupungin tukeman ja Kymen A-klinikalla toteutetun monivuotisen opiaattiriippuvuuden korvaushoitoa koskevan seurantatutkimuksen loppuseminaari ja tulosten julkistamistilaisuus pidetään Kotkan pääkirjastossa torstaina 16.12.2010, klo. 14.30 - 16.30.


Lisätietoja:

Professori (emeritus) Mikko Salaspuro

Helsingin yliopisto

mikko.salaspuro@helsinki.fi

Puh. 0500 511 689

Dosentti Mauri Aalto, THL
mauri.aalto@thl.fi

Puh. 040 868 1129

LL Jukka-Pekka Visapää
jpvisapaa@suomi24.fi
Puh. 040 594 1839

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote

Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye