Helsingin yliopisto

Onko maailmankaikkeuden syntyä kuvaava alkuräjähdys sittenkin pomppu?

Jaa
Pienten etäisyyksien painovoiman tutkijat kokoontuvat Helsingissä 1.-3.6.2016.

Luonnontieteellinen perustutkimus on yksinkertaisesti sitä, että tutkijat ovat kiinnostuneita siitä, miten jokin toimii. Yleensä tällainen tutkimus johtaa sovelluksiin jälkikädessä, eikä niitä voi ennalta arvailla. Yksi parhaita esimerkkejä on se, miten teoreettinen hiukkasfysiikka on johtanut www-sivustojen syntyyn.  

Kesäkuussa 2016 Helsingin yliopistossa kokoontuu puolen sataa fysiikan perustutkimuksen asiantuntijaa aiheenaan kvanttigravitaatio eli painovoima monta kertaluokkaa atomia pienemmillä etäisyyksillä. Kvanttigravitaatiossa on tarkoitus yhdistää paras tuntemamme teoria painovoimasta, eli yleinen suhteellisuusteoria, parhaan pienten etäisyyksien teoriamme kanssa, eli kvanttimekaniikkaan.

Toimivaa teoriaa ei vielä ole

Kvanttigravitaatiota on kuitenkin parempi kutsua nimellä ongelma kuin teoria, koska toimivaa teoriaa ei ole tähän päivään mennessä kukaan vielä esittänyt.

- Kvanttigravitaatio on monimutkainen kokonaisuus, jota on monesti vaikea avata edes toisille fyysikoille. Vähintään jo siksi, että kvanttigravitaatioon liittyy vaikeita perustavanlaatuisia filosofisia kysymyksiä kuten "mitä on aika ja paikka?", sanoo Miklos Långvik, joka on kvanttigravitaation tutkija ja yksi kokouksen järjestäjistä.

Koska liikkeen kuvaamiseen tarvitaan aika ja paikka, kysymykset ajan ja paikan olemuksesta fysiikassa nousevat esiin kvanttigravitaatioteoriaa pohdittaessa. Esimerkiksi kysymykset menneisyyden, nykyhetken tai tulevaisuuden reaalisuudesta ovat monesti kiinnostaneet kvanttigravitaation parissa työskenteleviä.

Vaikka yhtään täysin toimivaa ja hyvin ymmärrettyä kvanttigravitaatioteoriaa ei ole vielä rakennettu, näyttävät jotkut yritelmistä johtavan esimerkiksi alkuräjähdyksen vaihtumiseen alkupompuksi ja geometristen suureiden kuten pinta-alan ja tilavuuden esiintymiseen diskreeteissä kvanteissa.

Helsingin yliopistossa tutkijat työstävät tällä hetkellä aineen mahdollista ilmenemismuotoa mahdollisessa kvanttigravitaatioteoriassa nimeltä silmukkagravitaatio.

Kokouksen kotisivu ohjelmatietoineen: www.hip.fi/qg_helsinki

Kuva: Miklos Långvik

Lisätiedot: Tutkijatohtori Miklos Långvik, Helsingin yliopiston fysiikan laitos, miklos.langvik@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye