Työeläkeuudistuksia vuonna 2011

Jaa

Noin 40 000 suomalaista saavuttaa vanhuuseläkeiän

Vuonna 1948 syntyneet täyttävät 63 vuotta vuoden 2011 aikana eli tulevat siihen ikään, että heillä on oman valintansa mukaan mahdollista siirtyä vanhuuseläkkeelle. Vanhuuseläkkeelle voi siirtyä joustavasti 63–68-vuotiaana.

Arviolta kyseisestä ikäluokasta on elossa, ja asuu Suomessa vuoden 2010 lopussa noin 82 000 henkilöä, naisia hiukan enemmän kuin miehiä. Heistä arviolta hiukan yli puolet on jo jollain kokoaikaisella omaeläkkeellä eli runsas 42 000. Naisia on tässäkin joukossa hiukan enemmän kuin miehiä.

Toisin sanoen henkilöitä, jotka tästä ikäluokasta voivat siirtyä vanhuuseläkkeelle 63 vuotta täytettyään on noin 40 000, miehiä hiukan yli ja naisia hiukan alle 20 000. Näiden lukujen perusteella ei pystytä sanomaan, kuinka moni on vielä työelämässä, tiedetään ainoastaan, että he eivät ole vielä eläkkeellä. Osa-aikaeläkettä saavia näistä on arviolta 5 400.

Eläkkeensaajia on yhteensä Suomessa noin 1,44 miljoonaa henkilöä. Keskimääräinen kokonaiseläke 31.12.2009 oli 1 344 euroa kuukaudessa, naisilla 1 196 ja miehillä 1 530 euroa.


Eläkepalkan harkinnanvarainen tarkistaminen päättyy

Vuosi 2011 on viimeinen vuosi, jolloin voi hakea eläkepalkan harkinnanvaraista tarkistamista.
 
Jos eläkettä haetaan vuonna 2011 ja ennen vuotta 2005 alkaneen työsuhteen viimeisten vuosien ansioissa on ollut olennainen muutos vakiintuneeseen ansioon, voi tarkistusta pyytää eläkehakemuksen yhteydessä. Kyseessä voi olla esimerkiksi sairaudesta, työttömyydestä tai lomautuksesta johtuva merkittävä tulotason alentuminen, joka vaikuttaa eläkkeen perustana olevan eläkepalkan määrään.

Jos eläkkeen hakeminen ei ole vielä ajankohtaista, voi tarkistusta varten tehdä erillisen hakemuksen sille työeläkelaitokselle, joka on vakuuttanut tarkistuksen kohteena olevan työsuhteen.

Harkinnanvaraista tarkistamista ei tehdä yrittäjän eikä maatalousyrittäjän työtuloon eikä 1.1.2005 tai sen jälkeen alkaneisiin työ- tai virkasuhteisiin.


Eläke voidaan laskea kahdella tavalla

Jos eläketapahtuma on viimeistään vuonna 2011, voi eläke tulla laskettavaksi kahdella tavalla.
Näin tehdään vain niissä tilanteissa, joissa ennen vuotta 2005 alkanut TEL-työsuhde jatkuu keskeytyksettä eläkkeelle siirtymiseen asti. Tällöin tästä työsuhteesta kertyvä eläke lasketaan nykyisten laskentasääntöjen lisäksi myös vanhojen sääntöjen mukaan. Jos vanhojen sääntöjen mukaan laskettu eläke on suurempi, lisätään erotus eläkkeeseen.


Osa-aikaeläkkeen alaikäraja nousee

Osa-aikaeläkkeen alaikäraja nousee vuonna 1953 tai sen jälkeen syntyneellä vuoden 2011 alussa 60 vuoteen. Ennen vuotta 1953 syntyneellä alaikäraja on ollut 58 vuotta. Nyt voimaan tuleva muutos on osa niin sanottua sosiaalitupoa, josta työmarkkinajärjestöt sopivat ja jonka eduskunta hyväksyi 2009.

Vuonna 1947 tai sen jälkeen syntynyt voi jäädä osa-aikaeläkkeelle vielä 67 vuoden iässä. Vuonna 1946 syntyneen oikeus osa-aikaeläkkeeseen päättyy, kun eläkkeensaaja täyttää 65 vuotta.

Vuonna 1947 tai sen jälkeen syntynyt osa-aikaeläkkeen saaja voi jäädä vanhuuseläkkeelle 63 – 68-vuotiaana. Vanhuuseläkkeenä maksettavan eläkkeen määrä muodostuu osa-aikaeläkkeen alkamiseen mennessä karttuneesta eläkkeestä sekä osa-aikatyöstä ja ennen vuotta 1953 syntyneelle ansion alenemasta karttuneesta eläkkeestä. 1953 tai sen jälkeen syntyneelle ei ansion alenemasta kartu eläkettä.


Yrittäjän määritelmä laajenee eläkelaeissa

Yritysten osaomistajien eläkevakuuttamista koskeva lainsäädäntö muuttuu.

Vuoden alusta lähtien YEL:n (yrittäjän eläkelaki) mukainen yrittäjä on myös osakeyhtiön osakas, joka työskentelee osakeyhtiössä johtavassa asemassa ja omistaa yksin yli 30 prosenttia yhtiön osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Yrittäjäksi katsotaan myös henkilö, joka omistaa yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia yhtiön osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä.

YEL:n mukainen yrittäjä on myös muussa yhteisössä, esimerkiksi osuuskunnassa, johtavassa asemassa työskentelevä henkilö, jolla on vastaava määräysvalta yhteisössä.

Tavoitteena on saada eläkevakuutuksen piiriin myös ne yrittäjät, jotka eivät saa palkkaa yritystoiminnastaan. Eläkevakuutus tuo heille myös entistä paremman turvan sairauspäivärahakaudelle.

Yrittäjän eläkelain mukaan vakuutettuja on nyt noin 190 000 henkilöä. Lainmuutoksen takia määrän arvioidaan kasvavan 8 000:lla.

Yrityksen osaomistajien, jotka eivät ole TyEL-vakuutettuja, tulee ottaa YEL-vakuutus vuoden 2011 alusta lukien. Lisäksi niiden osaomistajien, jotka ovat saaneet yrityksestä palkkaa ja kuuluneet TyEL:n (työntekijän eläkelain) vakuutuksen piiriin, on siirryttävä YEL-vakuutukseen 1.1.2014 lukien. Heitä arvioidaan olevan noin 10 000 henkilöä.

Eläketurvakeskuksen sivuille www.etk.fi päivitetään uudet ohjeet yrittäjien lakisääteisestä eläkevakuuttamisesta.


Indeksit, työeläkemaksut ja elinaikakerroin

Maksussa olevia eläkkeitä tarkistetaan vuosittain työeläkeindeksillä. Eläkkeet nousevat vuoden alusta 1,35 prosenttia, työeläkeindeksin ollessa 2323.

Eläkettä määrättäessä vakuutetun työuran aikaiset palkat ja työtulot tarkistetaan palkkakertoimella eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Vuoden 2011 palkkakerroin on 1,253 – korotusta edellisvuodesta on 1,78 prosenttia.

Työntekijän eläkelain (TyEL) mukainen työeläkevakuutusmaksu on vuonna 2011 keskimäärin 22,4 prosenttia palkasta. Maksu on 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin tänä vuonna. Alle 53-vuotiaiden työntekijöiden eläkemaksu on 4,7 prosenttia palkasta eli 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2010. Eläkemaksu 53 vuotta täyttäneille on 6,0 prosenttia eli se nousee 0,3 prosenttiyksikköä. Työnantajan maksu on ensi vuonna keskimäärin 17,1 prosenttia, 0,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010.

Vuonna 2011 elinaikakerroin on 0,98689. Elinaikakerroin pienentää vuonna 1949 syntyneiden vuonna 2011 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 1,311 prosenttia. Elinaikakertoimen vaikutuksen voi välttää jatkamalla töissä hieman pidempään.

Lisätietoa työeläketurvasta Eläketurvakeskuksen sivuilta www.etk.fi ja www.työeläke.fi

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye