Ei ihan samaa perhettä, mutta sukua kuitenkin - uutta tietoa suomalaisten ja ruotsalaisten geneettisestä sukulaisuudesta

Jaa
Vastikään julkaistu tutkimus osoittaa, että ruotsalaiset ovat geneettisesti läheisempää sukua saksalaisille kuin suomalaisille. Toisaalta Suomen tapaan myös Ruotsissa maakunnat poikkeavat geneettisesti toisistaan; etelä- ja pohjoisruotsalaisten välillä on huomattavia geneettisiä eroavuuksia.

Ruotsalaiset ovat geneettisesti lähempänä saksalaisia kuin suomalaisia, kertoo tuore tutkimus. Toistaiseksi laajin ruotsalaisen väestön perimää koskeva selvitys on Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen Instituutin yhteishanke, jonka vetäjinä ovat toimineet professori Juha Kere ja dosentti Päivi Lahermo. Tutkimus on julkaistu tiedelehti PLoS ONE:ssa.

Tutkimukseen osallistui yli 1500 ruotsalaista, joilta tutkittiin noin 350 000 perimän kohtaa, ns. snippiä (single nucleotide polymorphism). Erityisesti eteläruotsalaisten havaittiin olevan geneettisesti lähellä keskieurooppalaisia. Ruotsin pohjois- ja eteläosat poikkesivat toisistaan, ja pohjoisessa näkyi myös selviä paikallisia eroja.

Tulosta verrattiin myös suomalaisiin. Mukana olleista suomalaisnäytteistä perimältään eniten ruotsalaisia muistuttivat länsisuomalaiset, erityisesti Pohjanmaan rannikon ruotsinkieliset. "Sen sijaan pohjoispohjalaiset eivät olleet geneettisesti erityisen lähellä pohjoisruotsalaisia naapureitaan", kertoo hankkeen tutkija Elina Salmela Helsingin yliopistosta.

Eroista huolimatta tulokset kertovat myös ruotsalaisten ja suomalaisten läheisestä sukulaissuhteesta. Pohjolan harvan asutuksen vuoksi geneettiset erot ovat kuitenkin korostuneet sekä väestöjen välillä että niiden sisällä. "Väestön perimä kertoo asutushistoriasta, mutta sen tunteminen on tärkeää myös tautigeenien tutkimuksen kannalta", sanoo professori Juha Kere .

Tutkimus on vapaasti luettavissa osoitteessa www.plosone.org.

Viite:

Elina Salmela, Tuuli Lappalainen, Jianjun Liu, Pertti Sistonen, Peter M. Andersen, Stefan Schreiber, Marja-Liisa Savontaus, Kamila Czene, Päivi Lahermo, Per Hall & Juha Kere: Swedish population substructure revealed by genome-wide single nucleotide polymorphism data. PLoS ONE 2011 6(2): e16747.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0016747

Lisätietoja:

Elina Salmela, elina.t.salmela@helsinki.fi, 050-595 3606

Päivi Lahermo, paivi.lahermo@helsinki.fi, 050-415 1182

Juha Kere, juha.kere@ki.se, +46 73 421 3550

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye