Tasavallan presidentti Tarja Halosen juhlapuhe "Tammikuun kihlaus" -seminaarissa Jyväskylässä 24.1.2011
Julkisuuteen 24.1.2011 klo 16.30
MUUTOSVARAUKSIN
Tasavallan presidentti Tarja Halosen juhlapuhe "Tammikuun kihlaus" -seminaarissa Jyväskylässä 24.1.2011
Suomalainen työmarkkinajärjestelmä kansakunnan hyvinvoinnin rakentajana
Helsingin pommitusten keskellä tammikuussa 1940 Suomen Työnantajain Keskusliitto ja Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto kävivät neuvotteluja, joiden tuloksena syntyi tammikuun kihlauksena tunnettu julkilausuma. Kukaan ei tiennyt silloin, kuinka Suomen käy sodassa. Yhteinen päämäärä oli Suomen itsenäisyyden säilyttäminen. Talvisota yhdisti suomalaisia.
Työmarkkinajärjestöjen historia ulottuu paljon pidemmälle. Jo 1800-luvun lopun nopea teollistuminen, muuttoliike ja ansiomahdollisuuksien lisääntyminen olivat luoneet pohjan ammatilliselle järjestäytymiselle. Ammattiyhdistysliikkeessä oli aluksi lähdetty liikkeelle wrightiläisessä hengessä. Varsinaisia ammattiyhdistyksiä alettiin perustaa 1880-luvulta lähtien. Poliittinen ja ammatillinen työväenliike lähenivät toisiaan. Myös työnantajat järjestäytyivät. Vuonna 1907 perustettiin sekä työnantaja- että työntekijäpuolen keskusjärjestöt. Vuoden 1905 suurlakko oli suuri menestys sekä ammatilliselle että poliittiselle työväenliikkeelle.
Työmarkkinajärjestöjen suhteet kärjistyivät kansalaissodan jälkeen. Koko suomalainen yhteiskunta oli pitkään syvästi kahtia jakautunut ja poliittinen ilmapiiri kärjistynyt. STK ei halunnut neuvotella SAK:n kanssa eikä tunnustanut järjestäytymisoikeutta. Työnantajat myös perustivat lakonmurtajajärjestön. 1930-luvulla SAK:n jäsenmäärä moninkertaistui ja paine työehtosopimusten solmimiseen kasvoi jatkuvasti.
Tammikuun kihlauksena tunnettu julkilausuma hyväksyttiin 23. tammikuuta 1940. STK ja SAK tunnustivat julkilausumassa vapaan järjestäytymisen merkityksen ja ilmoittivat neuvottelevansa kaikissa niiden toimialalla esiintyvissä kysymyksissä niiden ratkaisemiseksi, mikäli mahdollista, yhteisymmärryksessä. Julkilausuman tarkoitus oli lujittaa kansallista yksimielisyyttä. Julkilausuman merkitystä korostettiin julkaisemalla se sanomalehdissä.
Julkilausuman allekirjoittivat STK ja SAK, mutta valtiovalta oli hankkeessa mukana. Kihlauksen puhemiehenä oli neuvotteluihinkin osallistunut sosiaaliministeri K.A. Fagerholm. Hän piti tärkeänä sitä, että työmarkkinajärjestöt sopivat keskenään ilman valtiovallan puuttumista järjestöjen välisiin suhteisiin. Sota-aikana tarvittiin työmarkkinajärjestöjen myötävaikutusta monien asioiden, etenkin työpolitiikan hoitamisessa. Tammikuun kihlaus oli tärkeä kansakunnan yhtenäisyyden rakentamisessa.
Työmarkkinajärjestöjen julkilausuma oli viesti myös ulkomaille, etenkin Ruotsiin. Kaikki solidaarinen tuki oli tarpeen talvisodan aikana. Ruotsin työmarkkinoiden keskusjärjestöt toimivat monella tavalla yhteistyössä Suomen auttamiseksi.
Edellytys tammikuun kihlaukselle oli, että työmarkkinajärjestöjen johto oppi sodan oloissa tuntemaan toisensa ja ymmärtämään vastapuolen ajattelua. Samalla karisi epäluottamus. Sodan aikana syntyneet henkilösuhteet helpottivat yhteistyötä myös sodan jälkeen.
Tammikuun kihlauksessa tunnustettu vapaa järjestäytymisoikeus oli kansainvälisestikin katsoen hyvin merkittävä asia. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n järjestäytymisvapautta koskeva yleissopimus hyväksyttiin vuonna 1948 ja Suomi ratifioi sen jo seuraavana vuonna.
Tammikuun kihlaus oli edellytys sille, että sotien jälkeen pystyttiin rakentamaan nopeasti työmarkkinajärjestelmän perusta ja ryhdyttiin neuvottelemaan valtakunnallisia työehtosopimuksia. Sellaiset solmittiin monille keskeisille aloille jo vuoden 1945 aikana. Silloin rakennettiin myös luottamusmiesjärjestelmä, mikä oli merkittävä uudistus työelämässä.
Sopimuspolitiikan läpimurto vakautti sisäpoliittisia oloja. Se oli erityisen tärkeää aikana, jolloin oli hoidettava sotakorvaukset ja jälleenrakennus. Sopimuspolitiikkaan siirtyminen lujitti kansanvaltaa ja sen toimivuutta.
Työmarkkinajärjestöillä on siis ollut varsinkin talvisodasta lähtien tärkeä rooli suomalaisen yhteiskunnan ja hyvinvoinnin rakentamisessa. SAK:n ja STK:n yleissopimukset vuosina 1944 ja 1946 loivat perustaa työmarkkinoiden pelisäännöille. Työehtosopimuslaki, laki työtuomioistuimesta sekä laki työriitojen sovittelusta säädettiin sodan jälkeen nopeasti jo vuonna 1946. Nämä lait valmisteltiin poikkeuksellisen yksimielisesti ja eduskunta hyväksyi ne keskusteluitta.
Sodan jälkeinen suuri poliittinen muutos näkyi ammattiyhdistysliikkeessäkin. Työpaikoilla ilmapiiri muuttui sodan jälkeen huomattavasti maailmansotien väliseen aikaan verrattuna. SAK:laisten alojen järjestäytymisaste nousi aivan uudelle tasolle. Virkamiesten ja toimihenkilöiden järjestäytyminen tehostui. TVK:n edeltäjä oli perustettu jo 1920-luvulla, mutta se järjestäytyi vuonna 1944 uudelleen Henkisen Työn Keskusliitoksi. Sodan jälkeen perustettiin STTK ja AKAVA. Ammattiyhdistysliikkeen merkitys on ollut meillä kuten muissakin Pohjoismaissa vahva.
Tammikuun kihlausta on vuosien varrella juhlistettu, mutta joskus myös vähätelty. Kihlauksen arvojen merkitys korostuu, jos katsoo, mitä sotien jälkeen on saavutettu. Suomalaisen yhteiskunnan kehittyminen, vaurastuminen ja tasa-arvoistuminen muiden pohjoismaiden tasolle on ollut nopeaa. Jääkin kysymään, onko työmarkkinajärjestöjen sopimuskäytännöllä ollut, ei vain tulopoliittisen järjestelmän mahdollistava, vaan myös laajemminkin kansalaisjärjestötoimintaan rohkaiseva vaikutus.
Työehtosopimuksilla on perinteisesti vaikutettu työelämään liittyviin asioihin. Tällaisia ovat työaikalainsäädäntö vuosilomat siihen mukaan luettuna. Usein etu on ensin ollut alakohtainen, josta se on laajennettu kaikkia palkansaajia koskevaksi. Samalla tavoin on edetty työsuojelun suhteen.
1960-luvun lopulta syntyneissä tulopoliittisissa ratkaisuissa työehtosopimukset kytkeytyivät laajempiin sosiaalisiin uudistuksiin. Sosiaalipaketit merkitsivät liitosta työrauhan ja työntekijäin sosiaaliturvan parantamisen välille. Monet Suomesta hyvinvointivaltion tehneet uudistukset olivat tulopoliittisissa kokonaisratkaisuissa sovittuja tai niissä olennaisesti parannettuja.
Sosiaalivakuutusta, kuten eläkejärjestelmiä, sairausvakuutusta ja työttömyysturvaa on kehitetty voimakkaasti. Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus on ollut toistuvasti esillä. Uudistukset saattoivat koskea esimerkiksi työntekijän oikeutta olla pois työstä lapsen sairastumisen vuoksi ja siitä saatavaa korvausta. Koulutussopimukset merkitsivät huomattavaa päänavausta aikuiskoulutukseen.
Valtiovallan mukanaolo merkitsi huomattavia laajennuksia sopimuskenttään. Tulopolitiikka merkitsi toisaalta varsin maltillisia palkankorotuksia ja aiempaa pidempiä sopimusaikoja, mutta samanaikaisesti suurempia takeita vakaammasta taloudellisesta kehityksestä sekä hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta laajemmaltikin. Esimerkkejä olisi löytynyt koulutuspolitiikasta, asuntopolitiikasta ja monesta muusta asiasta.
Tammikuun kihlaus rakensi perustaa sopimusyhteiskunnalle ja Suomen mallille. Suomeen kehittyikin kansainvälisesti katsoen kattava neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä. Maataloustuottajille kehittyi samantyyppinen järjestelmä. Mielestäni on myös mielenkiintoista, että usein nämä neuvotteluissa sovitut edut eivät rajoittuneet vain sopimusosapuoliin, vaan ne tulivat muillekin. Esimerkiksi minimipalkkajärjestelmäkin rakennettiin työehtosopimuspohjalle.
Meillä on siis pystytty vaikeissa oloissa löytämään yhteisymmärrys ja ratkomaan koko yhteiskunnan kannalta suuria asioita kolmikantaisesti. Toisaalta yritysdemokratiaa tai muuta suoraa yhteistoimintaa yrityksissä ei ole kehitetty samalla innokkuudella. Suomen malli on kiinnostanut muitakin maita. Se ei ole ihme, koska Suomi on yhtä aikaa ollut kilpailukykyinen että sosiaalisesti vakaa. Mikä sitten mursi tämän hyvän järjestelmän? Söikö sen ahneus vai ajoiko aika sen ohi?
* * *
Työelämä ja oikeastaan koko suomalainen yhteiskunta on monien muutosten ja haasteiden keskellä. Kansainvälinen toimintaympäristö on globalisaation myötä muuttunut merkittävästi. Suuri osa maailman ihmisistä on huolissaan siitä, riittääkö heille säällistä työtä, jolla elättää itsensä ja perheensä. Valtiot ovat huolissaan siitä. Työllisyys takaa sekä valtion kassan että yhteiskuntarauhan. Globalisaation suuri kysymys on työ - niin etelässä kuin pohjoisessa.
Vahva kansallisvaltio, joka tajuaa kansainvälisen yhteistyön merkityksen, on reilun globalisaation edellytys. Se on yksittäisen ihmisen yhtä hyvin kuin kunnollisen yrityksenkin etu. Reilu globalisaatio merkitsisi ihmisoikeuksien toteutumista sekä oikeusvaltion, demokratian ja hyvän hallinnon korostamista. Siinä pidetään huolta työllisyydestä, väestön ikääntymisen aiheuttamista ongelmista sekä miesten ja naisten tasa-arvosta. Se takaa myös kunnon yrityksille mahdollisuuteen olla reilusti parempi.
Uskon, että meidän itsemmekin kannattaisi olla kiinnostunut suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentumisesta. Eläkejärjestelmien synnystä löytyy jonkin verran tutkimusta. Muuten tämä mielenkiintoinen vaihe Suomen historiassa odottaa tutkijoitaan - myös sellaisia tutkijoita, jotka voisivat pohtia eri menetelmien soveltuvuutta nykytilanteeseen.
Ilman kestävää kehitystä ei voi rakentaa turvallista tulevaisuutta. Talouskasvu on tervetullut. Sen on sovittava ekologisiin kehyksiin ja oltava sosiaalisesti oikeudenmukaista: globaalisti, kansallisesti ja paikallisesti.
Työ on muutoksessa. Työssä vaaditaan jatkuvaa uuden oppimista ja sopeutumista muutoksiin, ristiriitoihin ja epävarmuuteen. Työelämän vaatimukset ja työssä jaksaminen mietityttävät kaikenikäisiä. Tämä epävarmuus työelämässä vaarantaa myös elämän muuta hallintaa, kuten tulevaisuuden suunnittelua ja perhe-elämän järjestämistä.
Varsinkin nuorten asenteita työelämään on tutkittu paljon. Nuoret toivovat vanhempia ikäluokkia enemmän, että työ olisi mielenkiintoista, mutta mitään mullistavaa asennemuutosta ei nuortenkaan keskuudessa ole tapahtunut. Työ on kaikenikäisille suomalaisille edelleen tärkeä elämänalue ja olennainen identiteetin rakentaja. Työttömyys taas on suomalaisten keskeinen huolenaihe.
Tasa-arvo on ollut tavoite, mutta käytännön kehitys on kovin hidasta. Työterveyslaitoksen äskettäisen tutkimuksen mukaan useissa työn ominaisuuksissa naisten työ oli jopa muuttunut huonompaan suuntaan. Naiset kokevat enemmän ongelmia kuin miehet tarvittavien resurssien saannissa, työn tehostamisessa ja työn tuottaman väsymyksen vuoksi. Palkkauskin on keskimäärin alhaisempi kuin miehillä. Siitä huolimatta naiset kokevat työn mielekkyyden suurempana kuin miehet. Tutkimuksen tekijöiden tavoin voi kysyä, kuinka kauan suomalaisten naisten sitoutuminen työhön säilyy näin hyvänä.
Nyt tarvitaan vakavaa pohdintaa siitä, mikä auttaa jaksamaan työssä, mistä saadaan mielekkyyttä työn tekemiseen, mistä saadaan nuorille työelämässä tarvittavia valmiuksia. Näitä tavoitteita ei saavuteta pelkästään taloudellisilla kannustimilla tai suostuttelemalla ihmisiä esimerkiksi pidentämään työuraansa. On huolehdittava myös työn sisällöstä ja työpaikan ilmapiiristä. Se edellyttää kaikkien tahojen rakentavaa yhteistyötä.
Suomessa tehdyn arvotutkimuksen tulokset osoittavat kansalaisten halua pitää lähimmäisistä huolta ja yhteisvastuun henkeä. Näiden arvojen varaan on hyvä rakentaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa sopimisen kulttuuri on mahdollistanut hyvinvoinnin vakaan ja pitkäjänteisen kehittämisen. Tämä on tammikuun kihlauksen tärkein perintö. Sopimisen kulttuuri on mitä tärkein työelämän ja koko yhteiskunnan kohtaamiin haasteisiin vastaamiseksi sekä meillä Suomessa että kansainvälisesti. Sopimisen taitoa tarvitaan edelleen ihmisen ja myös luonnon kestävän kehityksen turvaamiseksi. Sopimisen muodot voivat muuttua, mutta luottamuksen säilyminen edellyttää yhteiskunnan päättäjien ja eri osapuolten yhteistä tahtoa ja toimia.
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia
President Stubb deltar i statschefsmöte om Ukraina8.7.2025 14:36:40 EEST | Pressmeddelande
Republikens presidents kansli Meddelande 43/2025 8.7.2025 Republikens president Alexander Stubb deltar i ett statschefsmöte för koalitionen av villiga länder som stöder Ukraina torsdagen den 10 juli 2025. Mötet är sammankallat av Storbritanniens premiärminister Keir Starmer och Frankrikes president Emmanuel Macron. Presidenten deltar i mötet på distans. Teman för mötet är det fortsatta stödet till Ukraina, åtgärder för att få slut på Rysslands anfallskrig samt säkerhetsarrangemang i samband med detta. I mötet deltar också premiärminister Petteri Orpo. Han deltar i konferensen om återuppbyggnad av Ukraina, som ordnas i Rom före mötet för koalitionen av villiga. Förra gången sammanträdde statscheferna för koalitionen av villiga på distans den 10 maj 2025.
Presidentti Stubb osallistuu Ukrainaa käsittelevään valtionpäämiesten kokoukseen8.7.2025 14:36:40 EEST | Tiedote
Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 43/2025 8.7.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistuu Ukrainaa tukevien halukkaiden koalition valtionpäämiesten kokoukseen torstaina 10. heinäkuuta 2025. Kokouksen ovat kutsuneet koolle Ison-Britannian pääministeri Keir Starmer ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Presidentti osallistuu kokoukseen etäyhteydellä. Kokouksen aiheina ovat jatkuva tuki Ukrainalle, toimet Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi sekä siihen liittyvät turvallisuusjärjestelyt. Kokoukseen osallistuu myös pääministeri Petteri Orpo, joka on halukkaiden koalition kokousta ennen järjestettävässä Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa Roomassa. Edellisen kerran halukkaiden koalition valtionpäämiehet kokoontuivat etäkokouksessa 10. toukokuuta 2025.
President Stubb to attend Heads of State meeting on Ukraine8.7.2025 14:36:40 EEST | Press release
The Office of the President of the Republic Press release 43/2025 08 July 2025 President of the Republic of Finland Alexander Stubb will attend a Heads of State meeting of the Coalition of the Willing in support of Ukraine on Thursday, 10 July 2025. The meeting was convened by British Prime Minister Keir Starmer and President of France Emmanuel Macron. President Stubb will attend the meeting virtually. The meeting will focus on continued support for Ukraine, actions to end Russia's war of aggression, and related security arrangements. The meeting will also be attended by Prime Minister Petteri Orpo, who will participate in the Ukraine Recovery Conference in Rome before the Coalition of the Willing meeting. Previously, the Heads of State came together at a virtual meeting of the Coalition of the Willing on 10 May 2025.
President Stubb till Natos toppmöte i Haag17.6.2025 15:47:13 EEST | Pressmeddelande
Republikens presidents kansli Pressmeddelande 42/2025 17.6.2025 Republikens president Alexander Stubb kommer att delta i Natotoppmötet 24–25 juni 2025 i Haag, Nederländerna. De viktigaste frågorna på toppmötet är att stärka Natos avskräckning och försvar för att möta det långvariga hotet från Ryssland, att avtala om ett nytt försvarsinvesteringsåtagande, att stärka försvarsindustrin och stödet till Ukraina. Finlands mål är att de beslut som fattas vid toppmötet i Haag ska befästa Natos enighet och de allierades engagemang för kollektivt försvar och säkerställa ett långsiktigt stöd till Ukraina. President Stubb deltar i ett möte mellan stats- och regeringscheferna i Nordatlantiska rådet, som består av Natos medlemsländer. På programmet står också en middag under värdskap av Kung Willem-Alexander och Drottning Máxima av Nederländerna. President Stubb kommer dessutom att ha flera bilaterala möten. Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb deltar i programmet för toppmötesdeltagarnas
Presidentti Stubb Naton huippukokoukseen Haagiin17.6.2025 15:47:13 EEST | Tiedote
Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 42/2025 17.6.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistuu Naton huippukokoukseen 24.–25. kesäkuuta 2025 Haagissa Alankomaissa. Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen Venäjän pitkäkestoiseen uhkaan vastaamiseksi, uusi puolustusinvestointisitoumus, puolustusteollisuuden vahvistaminen ja tuki Ukrainalle. Suomen tavoitteena on, että Haagin huippukokouksessa tehdyt päätökset lujittavat Naton yhtenäisyyttä ja kaikkien liittolaisten sitoutumista yhteiseen puolustukseen sekä Ukrainan pitkän aikavälin tukemiseen. Presidentti Stubb osallistuu Naton jäsenmaista koostuvan Pohjois-Atlantin neuvoston valtionjohtajien kokoukseen. Ohjelmassa on myös Alankomaiden kuningas Willem-Alexanderin ja kuningatar Máximan isännöimä päivällinen liittolaismaiden valtionjohtajille sekä useita kahdenvälisiä tapaamisia. Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb osallistuu kokouksen puoliso-ohjelmaan ja illalliselle. Presi
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme