Luonnonvarakeskus

Suositukset lohenkalastuksesta Itämeressä ennallaan, silakan ja kilohailin kiintiöitä esitetään korotettavaksi

Jaa
Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) Itämeren kalakanta-arviot ja kalastusta koskeva neuvonanto vuodelle 2017 julkaistiin 31.5. ICES koostuu rannikkovaltioiden tutkimuslaitoksista, joiden kanssa yhteistyössä Luonnonvarakeskus kerää tutkimusaineiston sekä laatii kalakanta-arviot ja suositukset kokonaiskiintiöstä. EU-komissio sopii Itämeren kalastuksen kiintiöjaosta Venäjän kanssa ja jakaa sitten EU:n osuuden jäsenvaltioiden kiintiöihin.

Lohen kalastuksen suositukset pysyivät samoina kuin edellisenä vuonna. Pohjanlahden lohikannat ovat vahvistuneet, ja vuodesta 2012 lähtien jokiin nousseiden emokalojen määrät ovat olleet erityisen runsaita. Arvio lohikantojen tilan kehityksestä on edelleen positiivinen.

Lohikannassa suurta vaihtelua

Itämeren pääaltaaseen ja Pohjanlahteen laskevien jokien lohikantojen tilassa on suuria kantakohtaisia eroja. Pääsääntöisesti pohjoisen Pohjanlahden lohikannat ovat vahvempia kuin eteläisen Pohjanlahden ja Itämeren pääaltaan lohikannat. Suomenlahdella kolmen Viron joen alkuperäisen, luonnonvaraisen lohikannan poikastuotanto on keskimäärin kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana, mutta muut kannat ovat heikossa tilassa. ICES suosittaa, että kaupallinen lohisaalis vuonna 2017 saisi, kuluvan vuoden tapaan, olla muilla Itämeren alueilla kuin Suomenlahdella enintään 116 000 ja Suomenlahdella 11 800 lohta.

Silakan ja kilohailin kiintiötä nostetaan

Itämeren pääaltaan silakkakanta on hiljalleen kasvanut 2000-luvun alkupuoliskolta asti. Vähenemässä ollut kilohailikanta on nyt myös kääntynyt kasvuun erittäin runsaan vuosiluokan 2014 ansiosta. Pohjoisimmilla alueillaan, eli Saaristomeren eteläpuolella ja Suomenlahdella sekä kilohaili- että pääaltaan silakkakanta ovat tiheimmillään, mutta eteläisen Itämeren parhailla turska-alueilla niiden kannat ovat harvahkoja.

”Tehokkaana ravintokilpailijana kilohaili hidastaa eteläisillä vesialueilla silakan kasvua ja heikentää sen kuntoa, tutkija Jukka Pönni Lukesta kertoo.”

Pääaltaan silakan ja kilohailin kokonaiskiintiöiksi on esitetty suositus ja sille EU-komission toivomuksen mukaisesti ala- ja yläraja, ”turvarajat”, joiden sisälle kiintiöt ensisijaisesti pyritään asettamaan.

Selkämeren silakasta kehittyi myös erittäin runsas vuosiluokka vuonna 2014, ja se näkyy nuorten, jo osin kalastuskoossa olevien silakoiden suurena määränä. Kannan arvioitiin hieman kasvaneen, ja ICES suosittaa Selkämeren kokonaiskiintiön korottamista. Perämeren silakkakannan arvioitiin pysyneen lähes ennallaan ja suositus hieman pieneni edellisestä vuodesta. Suomen osuus EU:n Pohjanlahdelle asettamasta silakan kokonaiskiintiöstä on ollut 81,99 prosenttia.

Itämeren itäisen turskakannan tilassa on edelleen paljon epävarmuuksia. Pituudeltaan yli 30-senttisiä turskia arvioitiin kahtena viime vuonna olleen vähemmän kuin kolmena edeltävänä vuonna, minkä vuoksi suositus kokonaiskiintiöksi pieneni hieman ja on pienin useaan vuoteen. Joiltakin pohjoisilta merialueilta, kuten Ahvenanmaalta, turskaa on kuitenkin aivan viime aikoina saatu paremmin kuin aikoihin. Syynä on ilmeisesti se, että turskia on vaeltanut pohjoiseen runsaan vuoden takaisen suolapulssin mukana.

Lisätietoja

Tutkija Ari Leskelä, p. 029 532 7404, etunimi.sukunimi@luke.fi

Kuvat

Kansainvälisen merentutkimusneuvoston suositukset Suomen vesillä tavattavien silakka-, kilohaili- ja turskakantojen kokonaiskiintiöiksi vuonna 2017, edellisen vuoden suositukset sekä silakalle ja kilohailille ala- ja yläraja, joiden puitteissa kalastuskiintiöt pyritään toteuttamaan. Luvut tuhansina tonneina (miljoonina kiloina).
Kansainvälisen merentutkimusneuvoston suositukset Suomen vesillä tavattavien silakka-, kilohaili- ja turskakantojen kokonaiskiintiöiksi vuonna 2017, edellisen vuoden suositukset sekä silakalle ja kilohailille ala- ja yläraja, joiden puitteissa kalastuskiintiöt pyritään toteuttamaan. Luvut tuhansina tonneina (miljoonina kiloina).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye