Pohjoinen pallonpuolisko lämpiää kaksi kertaa etelää nopeammin

Viimeisimpien kahden tuhannen vuoden aikana kaikki maapallon alueet jäähtyivät hitaasti, kunnes 1800-luvun lopulla kehityssuunta kääntyi.
Lähivuosikymmenet eivät kuitenkaan välttämättä ole olleet kaksituhatvuotisen jakson lämpimimpiä. Esimerkiksi Euroopassa saattoi Rooman keisari Augustuksen hallintokauden jälkeen vuosina 21–81 olla lämpimämpää kuin vuosina 1971–2000, toteaa mannerten lämpötiloja tarkastellut kansainvälinen tutkijaryhmä.
Maapallolla on ollut myös useita viileitä 30-vuotisjaksoja. Näistä monet osuivat vuosille 830–1910. Tutkijat epäilevät syyksi erityisesti auringon heikkoa aktiivisuutta ja voimakasta tulivuoritoimintaa. Kun kummatkin ilmiöt osuivat samaan aikaan, keskilämpötila laski selvästi viitenä jaksona vuosina 1251–1820.
1900-luvulla pohjoinen pallonpuolisko on lämmennyt keskimäärin kaksi kertaa voimakkaammin kuin eteläinen. Pallonpuoliskot näyttävätkin lämpötilakehitykseltään eroavan toisistaan, vaikka esimerkiksi Afrikan lämpötiloista on ollut vaikea saada kerättyä pitkäaikaista tietoa. Esimerkiksi keskiajan lämpöjakso tai pieni jääkausi erottuvat lämpötilakäyrissä, mutta niistä ei muodostu maapallonlaajuista yhtenäistä kaavaa.
Nature Geoscience -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa olivat suomalaistutkijoista mukana professori Atte Korhola ja tutkijatohtori Sami Hanhijärvi Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta.
___________________
Continental-scale temperature variability during the last two millennia -projekti on osa vuonna 1991 perustetun Past Global Changes (PAGES) -järjestön toimintaa. Projektissa oli mukana eri puolilta maapalloa noin 80 tutkijaa, jotka tarkastelivat 511 erilaista paikallista lämpöoloista kertovaa tilastoa. Tietoja kerättiin puiden vuosirenkaista, siitepölystä, korallista, järvien ja merien pohjasedimenteistä, jäätiköistä, tippukivistä ja historiallisista lähteistä.
Artikkeli
Continental-scale temperature variability during the past two millennia. Nature Geoscience doi:10.1038/ngeo1797
Lisätiedot
Professori Atte Korhola, Helsingin yliopisto, ympäristötieteiden laitos, puh. 050 415 4528
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme