Pohjoinen pallonpuolisko lämpiää kaksi kertaa etelää nopeammin

Viimeisimpien kahden tuhannen vuoden aikana kaikki maapallon alueet jäähtyivät hitaasti, kunnes 1800-luvun lopulla kehityssuunta kääntyi.
Lähivuosikymmenet eivät kuitenkaan välttämättä ole olleet kaksituhatvuotisen jakson lämpimimpiä. Esimerkiksi Euroopassa saattoi Rooman keisari Augustuksen hallintokauden jälkeen vuosina 21–81 olla lämpimämpää kuin vuosina 1971–2000, toteaa mannerten lämpötiloja tarkastellut kansainvälinen tutkijaryhmä.
Maapallolla on ollut myös useita viileitä 30-vuotisjaksoja. Näistä monet osuivat vuosille 830–1910. Tutkijat epäilevät syyksi erityisesti auringon heikkoa aktiivisuutta ja voimakasta tulivuoritoimintaa. Kun kummatkin ilmiöt osuivat samaan aikaan, keskilämpötila laski selvästi viitenä jaksona vuosina 1251–1820.
1900-luvulla pohjoinen pallonpuolisko on lämmennyt keskimäärin kaksi kertaa voimakkaammin kuin eteläinen. Pallonpuoliskot näyttävätkin lämpötilakehitykseltään eroavan toisistaan, vaikka esimerkiksi Afrikan lämpötiloista on ollut vaikea saada kerättyä pitkäaikaista tietoa. Esimerkiksi keskiajan lämpöjakso tai pieni jääkausi erottuvat lämpötilakäyrissä, mutta niistä ei muodostu maapallonlaajuista yhtenäistä kaavaa.
Nature Geoscience -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa olivat suomalaistutkijoista mukana professori Atte Korhola ja tutkijatohtori Sami Hanhijärvi Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta.
___________________
Continental-scale temperature variability during the last two millennia -projekti on osa vuonna 1991 perustetun Past Global Changes (PAGES) -järjestön toimintaa. Projektissa oli mukana eri puolilta maapalloa noin 80 tutkijaa, jotka tarkastelivat 511 erilaista paikallista lämpöoloista kertovaa tilastoa. Tietoja kerättiin puiden vuosirenkaista, siitepölystä, korallista, järvien ja merien pohjasedimenteistä, jäätiköistä, tippukivistä ja historiallisista lähteistä.
Artikkeli
Continental-scale temperature variability during the past two millennia. Nature Geoscience doi:10.1038/ngeo1797
Lisätiedot
Professori Atte Korhola, Helsingin yliopisto, ympäristötieteiden laitos, puh. 050 415 4528
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme