MEIDÄN AFRIKKAMME. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ke 2.3.2011 kello 10-12
MEIDÄN AFRIKKAMME
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
ke 2.3.2011 kello 10-12
Afrikka on aina ajankohtainen. Pohjois-Afrikassa kuohuu poliittisesti, keskisessä Afrikassa taas pelätään nyt kuivuutta. Silti mantereella tapahtuu koko ajan myös paljon myönteistä.
Olet lämpimästi tervetullut Tästä puhutaan-tilaisuuteen, jonka teemana on Afrikka. Se pidetään Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden Linkola-salissa (http://www.luomus.fi/kaisaniemi/ ) keskiviikkona 2.3. kello 10-12. Tutkijoiden puheenvuorojen jälkeen on tarjolla opastettu kierros kasvihuoneissa kello 12-13.
Aiemmin ja alla ilmoitettujen puheenvuorojen lisäksi odotamme paikalle myös maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaista.
OHJELMA
Geoinformatiikan professori Petri Pellikka: Vesivarat, ilmasto ja maankäytön muutokset itäisessä Afrikassa
Akatemiaprofessori Jari Valkonen: Turvaa ruokakasveista kuten bataatti, kassava ja peruna
Kaupunkitutkimuksen dosentti A nnika Teppo: Slummista luksukseen eli näin roturajat murtuvat?
Professori Heikki Peltola: Lääketieteellinen tutkimus Afrikassa-vaikeaa mutta mahdollista
Kysymykset ja keskustelu
Tilaisuuden puhujat ovat kaikki todellisia Afrikan-kävijöitä. Petri Pellikka palasi juuri Keniasta, jossa hän johtaa tammikuussa 2011 avattua Helsingin yliopiston Taitan tutkimusasemaa. http://www.helsinki.fi/science/taita , http://blogs.helsinki.fi/terra-kenya/
Jari Valkonen on perehtynyt viljelykasvien jalostamiseen ja kasvinsuojeluun Ugandassa ja Tansaniassa. http://www.helsinki.fi/tieteennakokulma/kysymys/valkonen.html
Annika Teppo tutkii apartheidin jälkeisen Etelä-Afrikan kaupunkitiloja. Hänen etnografiset työnsä käsittelevät uusia rodullisia rajanvetoja kaupungeissa; miten etelä-afrikkalaiset ovat alkaneet elää yhdessä rotuerottelun ajan jälkeen? Hän palasi Etelä-Afrikasta viimeksi marraskuussa 2010.
Tansaniassa aikoinaan asunut Heikki Peltola on erikoistunut infektiotauteihin ja kehittää lääkettä muun muassa malariaan.
Tilaisuus päättyy kello 12, minkä jälkeen opas esittelee kiinnostuneille kasvihuoneet.
Koska tarjolla on kevyt aamiainen/lounas, pyydän että ilmoitat osallistumisestasi pikaisesti osoitteeseen minna.merilainen@helsinki.fi.
Tilaisuuden järjestää Helsingin yliopiston viestintä ja yhteiskuntasuhteet / tiedotus.
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme