Musiikin kuunteleminen on biologiaa
Musiikkia harjoitetaan kaikissa tunnetuissa kulttuureissa. Lisäksi eläinten ääntelyn ja ihmislaulun välillä on voitu löytää yhteisiä piirteitä, sillä molemmat välittävät viestin tunteesta tai tahdosta. Musiikki yhdistää kuulijoita toisiinsa ja sen esittäjään, kehtolaulut ovat äidin ja lapsen vuoropuhelua ja kuorolaulu sekä orkestereissa soittaminen perustuvat yhteistyöhön ja ovat suosittuja niiden ryhmähengen vuoksi. Musiikki on siten sosiaalista kommunikaatiota yksilöiden välillä, ja biologisesti on mahdollista, että musiikkiääniä käytettiin kommunikointiin jo ennen ihmisen kielen kehitystä.
Helsingin yliopiston ja Sibelius-Akatemian yhteisessä tutkimuksessa selvitettiin musiikin kuuntelemisen biologista taustaa. Tutkimukseen osallistui 437 henkilöä 31 suvusta eri puolilta Suomea. Mukana oli 8-93-vuotiaita ammattimuusikoita, harrastajia sekä musiikkia harrastamattomia henkilöitä. Osallistujien aktiivisen ja passiivisen musiikin kuuntelemisen määriä sekä musiikkikoulutusta selvitettiin kyselylomakkeella. Lisäksi tutkittavat osallistuivat kolmeen musikaalisuustestiin ja antoivat verinäytteen geenitutkimusta varten.
Tutkimus osoitti, että suomalaiset kuuntelevat musiikkia aktiivisesti keskimäärin 4,6 tuntia ja passiivisesti 7,3 tuntia viikossa. Aktiivisesti musiikkia kuuntelivat eniten musiikkikoulutusta hankkineet, korkeat pisteet musikaalisuustesteistä saaneet ja musiikillisesti luovat henkilöt.
Aikaisemmissa tutkimuksissa sävelkuurouden, absoluuttisen nuottikorvan, musikaalisuuden ja musiikillisen luovuuden on havaittu kulkevan suvussa; tässä tutkimuksessa osoitettiin, että myös halukkuus kuunnella musiikkia vaihtelee suvuittain.
Tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että nisäkkäiden sosiaalisen käyttäytymisen säätelyyn osallistuvan arginiinivasopressiini-reseptorigeeni (AVPR1A ) liittyy musiikin kuuntelemiseen. Ryhmän aikaisemmassa tutkimuksessa AVPR1A- geenin on havaittu liittyvän musikaalisuuteen. Lisäksi AVPR1A -geeni on aiemmin yhdistetty ihmisen sosiaaliseen kommunikaatioon, sitoutumiseen ja kiintymiseen. Linnuilla vastaava hormonireseptori vaikuttaa laulamiseen ja liskoilla sekä kaloilla kosintamenoihin. Nämä tulokset antavat uutta tietoa geenien ja kulttuurin välisestä vuoropuhelusta ja antavat molekyylitason tietoa siitä, että musiikki liittyy ihmisen sosiaaliseen kommunikaatioon.
Tuore tutkimustulos kuuluu musikaalisuuden biologista taustaa selvittävään tutkimukseen. Tutkimusta johtaa professori Irma Järvelä Helsingin yliopistosta. Vastuullinen tutkija on FM Liisa Ukkola-Vuoti ja tilastollisten analyysien asiantuntijat ovat dosentti Päivi Onkamo ja fil. yo Jaana Oikkonen Helsingin yliopistosta. Musikaalisuuden asiantuntijoina toimivat MuT Pirre Raijas ja dosentti Kai Karma Sibelius-Akatemiasta.
Tutkimus on julkaistu Journal of Human Genetics -lehdessä.
Lisätietoja:
Liisa Ukkola-Vuoti
puh. 09-191 25118
sähköposti: liisa.ukkola@helsinki.fi
Irma Järvelä
puh. +358 50 544 7030
sähköposti: irma.jarvela@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme