Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Metsänhoitoyhdistyslaki on nykyisellään metsänomistajan edun mukainen

Jaa
Toisin kuin metsäteollisuus tuoreessa tiedotteessaan linjasi, metsänhoitoyhdistykset ja MTK haluavat yksituumaisesti pitää nykyisen metsänhoitoyhdistyslain perusteet voimassa.

MTK-MHY-TIEDOTE 24.3.2011

Metsänhoitoyhdistyslaki on nykyisellään metsänomistajan edun mukainen

Toisin kuin metsäteollisuus tuoreessa tiedotteessaan linjasi, metsänhoitoyhdistykset ja MTK haluavat yksituumaisesti pitää nykyisen metsänhoitoyhdistyslain perusteet voimassa.

- Metsänomistajat voivat omissa yhdistyksissään päättää demokraattisesti kuinka paljon maksua metsänomistajien neuvontaan, koulutukseen ja etujen puolustamiseen halutaan käyttää. Metsänomistajat eivät halua, että heidän yhdistyksistään tulisi puukauppaa omaan lukuunsa käyviä metsäteollisuusyritysten puunhankintaorganisaatioita, totesi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Metsänhoitoyhdistyspäivien avauksessa Jyväskylässä 24.3.

Metsänomistajien silmiä on avannut metsäteollisuuden esittämä vaatimus metsänomistusmaksun käyttöönotosta. Näyttää siltä, että jos lakisääteisyys metsänhoitomaksusta poistuisi, pääsisivät metsänomistajat maksamaan tämän sijasta maksua valtion pohjattomaan kassaan. Se ei kuulosta hyvältä. Oma demokraattinen yhdistys on kokonaan toinen asia – se ajaa metsänomistajan etua.

Metsänhoitomaksusta vapautuminen on nykyisinkin mahdollista. - Se, että maksusta vapautuminen maksaa, ei ole lähtöisin metsänhoitoyhdistyksistä tai MTK:sta vaan valtiovarainministeriöstä. Emme ole vaatimassa rangaistusluonteista elementtiä, Tiirola korosti. Joka tapauksessa pelisääntöjä maksusta vapautumiselle tullaan tarkastelemaan jatkossa eikä meillä ole mitään sitä vastaan.

Metsälain uudistamisen myötä metsänomistajien valinnanvapaus metsänhoidon suhteen lisääntyy. Tämä aiheuttaa muutostarvetta myös vapautuskriteerien suhteen.
- Pakkojäsenyydestä me emme halua puhua – se ei ole metsän omistajan edun mukaista. Väkisin ei ketään haluta pitää mukana, sanoi Tiirola.

Nykyisen kaltainen metsänhoitoyhdistystoiminta on yhteiskunnan ja metsäteollisuuden etu

Metsätilarakenteemme on sellainen, että pienten tilojen merkitys teollisuuden puuhuollossa on erittäin iso. 20-50 hehtaarin tilat myyvät kaikkein tehokkaimmin ja juuri nämä tilat käyttävät yhdistysten palvelua eniten.

- Olisiko teollisuuden ja yhteiskunnan etujenkaan mukaista, että tasapuolisuusvaatimus saattaisi järkkyä, kun yhdistykset rupeaisivat käymään puukauppaa omaan lukuunsa, kysyi Tiirola.

Tiirolan mielestä puukaupan toimivuus olisi vielä enemmän koetuksella. Tätä kertovat kokemukset Keski-Euroopasta, missä pieni pinta-ala tarkoittaa alhaista puukaupan aktiivisuutta. - Olen kuullut maailmalta teollisuuden kommentteja, että hyvähän se on teillä, kun teillä on ne metsänhoitoyhdistykset. Miksi me romuttaisimme sitä, mitä toiset kaipailevat, Tiirola kysyy.

Metsänhoitomaksuvarojen käytön osata tilanne selkeytyy uudella asetuksella ja sisäisillä ajankäytönkirjaamisuudistuksilla. - On tärkeää, että koko mhy-ketju sitoutuu asiaan viimeistä yhdistystä myöten ja myös se on tärkeää, että asian valvonnasta tehdään läpinäkyvä. Valtakunnallinen metsäkeskusten lainvalvonta antaa tähän nykyistä varsin kirjavaa käytäntöä paremmat valmiudet. Uusi asetus ja uudet toimintaohjeet varmistavat sen, että metsänhoitomaksuvaroja ei käytetä missään tilanteessa muuhun kuin puunmyyntisuunnitelmien tekoon.

Liiketoiminnan osata kilpailuneutraliteettiongelma ratkaistaan sähköisen puukauppapaikan ja uusien toimintaohjeiden avulla. Sama henkilö, joka tekee valtakirjakaupan tarjousvertailun, ei voi tehdä jatkossa korjuupalveluyksikön laskelmaa. Pienimmät yhdistykset joutuvat jatkossa miettimään asiaa muita tarkemmin joko luopumalla korjuupalvelusta tai tekemällä yhteistyötä isompien yhdistysten kanssa. Vastaavaa kilpailutusmekanismi kuin sähköinen puumarkkinapaikka on luotavissa myös muuhun liiketoimintaan.

Metsänomistajan valinnanvapautta pitää lisätä. Metsänomistajaorganisaation puolesta olisi ollut mahdollista jo tässä vaiheessa säätää asetusteitse siitä, että metsänomistaja voisi halutessaan maksaa metsänhoitomaksua vain siihen yhdistykseen, jonka palveluja hän haluaa käyttää.

Lisätietoja: MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola puh. 044 538 4280

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Byrokratian purku on tärkeää, mutta maatalouspolitiikka tarvitsee myös rahoituksen14.5.2025 16:04:29 EEST | Tiedote

MTK pitää tärkeänä EU-komission halua purkaa maatalouselinkeinon hallinnollista taakkaa. Maatalouskomissaari Hansenin keskiviikkona esittelemät toimet pitävät sisällään muun muassa kevennyksiä ja joustoja viljelyn ympäristövaatimuksiin ja tilavalvontoihin. Jäsenmaiden valta päättää politiikan täytäntöönpanosta kasvaisi tulevaisuudessa. Komissio haluaa myös vähentää tilanteita, joissa viljelijä joutuu toistuvasti toimittamaan tilaltaan samat tiedot viranomaisille.

MTK:n puheenjohtajan tehtävään jo neljä hakijaa14.5.2025 08:59:10 EEST | Tiedote

Juha Marttilan ilmoitettua, ettei hän ei enää asetu ehdolle puheenjohtajan tehtävävään MTK:n valtuuskunta nimesi työryhmän valmistelemaan uuden puheenjohtajan valintaa. Tähän mennessä työryhmälle ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet maa- ja metsätalousyrittäjä, MTK:n johtokunnan jäsen, maailman tuottajajärjestön WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, sekä maanviljelijä, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen. Lisäksi puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut kaksi ehdokasta, jotka eivät halua vielä tässä vaiheessa nimeään julkisuuteen.

MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote

Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye