Uskonnon uudet muodot tarkastelussa kesäkuun lopulla Helsingissä
Vuosittainen uskontotieteen EASR-konferenssi kokoaa yhteen yli 500 osallistujaa ympäri maailmaa 28.6.–1.7.2016 Helsingin yliopistolle. Neljän päivän aikana Relocating religion -teemalla nimetyssä konferenssissa kuullaan lähes 500 esitelmää.
Ohjelmaltaan monipuolinen konferenssi nostaa esiin uskontotieteellistä tutkimusta kaikilta sen eri sektoreilta. Tutkijoiden aiheet käsittelevät niin historiaa kuin kulttuuria, mutta myös nykyaikaa ja sen polttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä.
Konferenssin nimekkäistä pääpuhujista yleisön kannalta kiinnostavimpia ovat professorit Linda Woodhead ja James R. Lewis. Heistä Woodhead on tutkinut monin tavoin uskonnon muutosta etenkin Britanniassa ja Lewis toimittanut kirjan 2015 uskonnon uusista muodoista pohjoismassa.
Miksi uskontoa pitää tutkia?
− Tällä hetkellä on nähtävissä sekä maallistumista että uskontomuotojen ja uskontoon liittyvän kiinnostuksen lisääntymistä. Uskonto leikkaa monia muita määreitä kuten etnisyyttä ja sukupuolta, ja näin rakentaa identiteettien ja elämäntapojen kirjoa monikulttuuristuvissa yhteiskunnissa, uskontotieteen professori Tuula Sakaranaho ja yliopistonlehtorit Heikki Pesonen, Teemu Taira ja Terhi Utriainen toteavat.
Monen mielessä uskonto on privatisoitunutta eikä uskonnollisilla argumenteilla ole tilaa julkisessa keskustelussa. Toisaalta uskonto on elävä ja muuttuva osa kulttuuria.
− Esimerkiksi uskonnon ja politiikan suhteet ovat tärkeitä, eivät vain islamin kohdalla vaan ylipäätään eri uskonnoissa esiintyvän yhteiskunnallisen ääriajattelun ja konfliktien vuoksi. Tähän liittyvät myös kysymykset uskonnosta ja vallasta, Sakaranaho ja kumppanit jatkavat.
Tarjolla tietoa ja ymmärrystä uskonnosta ajassa ja paikassa muuttuvana ilmiönä
Kesäkuun lopulla yllä mainittuihin teemoihin pureudutaan tarkastelemalla uusien uskonnollisuuden muotojen syntymistä uusissa ympäristöissä esimerkiksi muuttoliikkeiden vaikutuksesta ja institutionaalisten uskontojen jäsenkatoa.
Keskeistä on myös pohdinta siitä, mitä haasteita käynnissä olevat muutokset muodostavat vanhoille hallitseville uskonnollisuuden muodoille.
Ajankohtaisia käsiteltäviä kysymyksiä ovat uskonnolliset oikeudet monikulttuurisessa yhteiskunnassa, uskonnonvapaus ja uskonnonopetus. Lisäksi tutkitaan muun muassa uskonnon roolia rauhanrakentamisen prosesseissa, arjen uskonnollisuutta ja ”henkisyyttä” sekä uskonnon kierrätystä populaarikulttuurissa.
Konferenssin järjestäjinä toimivat Helsingin yliopiston uskontotieteen oppiaine, Suomen Uskontotieteellinen Seura ja Åbo Akademi. Konferenssi on saanut tukea Helsingin yliopiston teologiselta tiedekunnalta ja Maailman kulttuurien laitokselta, Tieteellisten seurain valtuuskunnalta, Donner Instituutilta ja Kirkon tutkimuskeskukselta.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Professori Tuula Sakaranaho, puh. +358 50 517 1838, s-posti: tuula.sakaranaho@helsinki.fi
http://blogs.helsinki.fi/easr-2016/
https://www.facebook.com/easr2016
https://twitter.com/EasrHelsinki16 #easr2016
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautio
tiedeviestinnän asiantuntija, Science Communicator
Teologinen tiedekunta, Faculty of Theology PL 4 (Vuorikatu 3)
00014 Helsingin yliopisto, University of Helsinki
Puh. / Tel. 02941 24050, 050 415 5531
sähköposti / e-mail: pekka.rautio@helsinki.fi
www.teologia.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme