Monikosketusnäytöstä uudenlainen mikroskooppi
Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) tutkijoiden ja suomalaisen monikosketusnäyttöjä valmistavan MultiTouch-yrityksen yhteistyönä on kehitetty aivan uudenlainen "monikosketusmikroskooppi". Menetelmä on syntynyt yhdistämällä kaksi Suomessa kehitettyä teknologiaa: webmikroskooppi ja jättikokoinen monikosketusnäyttö.
Tuloksena on täysin uusi tapa mikroskopoida: koskettamalla pöydän tai jopa seinän kokoista näyttöä pystytään navigoimaan ja zoomaamaan aivan kuten tavallista mikroskooppia käytettäessä. Kosketusohjauksen avulla voidaan siirtyä näytteen luonnollisesta koosta jopa 1000-kertaiseen suurennokseen, jossa esimerkiksi kudosnäytteessä voidaan erottaa solut ja solunsisäiset osat. — Jättikokoinen, minimissäänkin 46-tuumainen näyttö saa iPadin vaikuttamaan postimerkiltä, toteaa dosentti Johan Lundin
, joka on yksi menetelmän kehittäjistä.
Biologiset näytteet muutetaan digitaaliseen muotoon mikroskooppiskannerilla ja tallennetaan kuvapalvelimelle. Kosketusnäytöllä näkyvät mikroskooppikuvat luetaan internetin kautta kuvapalvelimelta ja y
ksittäisen kuvan koko voi olla jopa 200 gigatavua.
—
Vähän kuin yhdistäisi Google Mapia ja Minority Report -elokuvan teknologiaa, Lundin kuvailee.
Menetelmän kehittäjät uskovat sen mullistavan mikroskopian opetuksen: ryhmäopetuksessa opettaja ja opiskelijat voivat seistä näytön ympärillä ja tutkia samaa näytettä yhdessä. Kosketusmikroskooppi myös tottelee monen ihmisen käsiä ja sormia yhtä aikaa.
— Monikosketusmikroskooppi tuo uuden ulottuvuuden interaktiiviseen opetukseen, ja tämän menetelmän käyttö on lisäksi paljon helpompi omaksua kuin perinteinen mikroskopointi, Lundin sanoo.
Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkijoiden jo muutamia vuosia sitten kehittämä webmikroskopia – innovaatio, joka syntyi satelliittikuvantamisen pohjalta ja teki mahdolliseksi tarkastella mikroskooppinäytteitä internetin välityksellä – on saanut hyvän vastaanoton opiskelijoiden keskuudessa.
Monikosketusmikroskooppi tekee webmikroskopiasta entistäkin käyttökelpoisemman opetuksessa.
— Tieteellisissä kokouksissa tämä on myös erittäin havainnollinen ja luotettava tapa tarkastella mikroskooppinäytteitä esimerkiksi tilanteissa, joissa pitää saavuttaa yksimielisyys uudesta tautiryhmästä tai harvinaisesta tapauksesta, Lundin toteaa.
Lisätietoja:
Dosentti Johan Lundin, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM
Puh. 09 191 25783 tai 050 415 5459, sähköposti:
johan.lundin@helsinki.fi
http://www.youtube.com/user/multitouchfi?feature=mhum#p/u/12/ihaM3DvyUHE
TAUSTATIETOA
Virtuaali- eli webmikroskopia
Virtuaalimikroskopiassa lasilevyllä olevasta näytteestä luodaan digitaalinen, jopa 50 000 erillisestä kuvasta koostuva ja valtavasti dataa sisältävä kuvamontaasi, joka kattaa näytteen kokonaisuudessaan. Kuvaa voidaan katsoa internetin kautta missä päin maailmaa tahansa, ja katsoja voi valita katsottavan alueen ja haluamansa suurennoksen aivan kuten mikroskooppia käyttäessään. Menetelmää käytetään kudosnäytteiden tutkimisessa ja opetuksessa jo yli kymmenessä yliopistossa sekä Suomessa että muualla maailmassa, ja lisäksi sitä käytetään monissa maissa laboratorioiden laaduntarkkailussa. www.webmicroscope.net
Lisätietoja webmikroskopiasta:
Tutkija Mikael Lundin, sähköposti: mikael.lundin@helsinki.fi
MultiTouch Oy
MultiTouch kehittää ammattikäyttöön suuria monikosketusnäyttöjä ja -ohjelmistoja. Full HD LCD -näyttöjä voi yhdistellä suurksi kokonaisuuksi ja pinota toistensa päälle. Useat käyttäjät voivat käyttää näyttöjä yhtäaikaisesti. Ohjelmistot tunnistavat rajattoman määrän kosketuspisteitä, käyttäjien kädet ja esineitä. Ohjelmistot toimivat Windows-, Linux- ja OS X ympäristöissä. MultiTouchin tuotteita käytetään yli 40 maassa eri puolilla maailmaa. Niitä käytetään vähittäiskaupassa, messuilla, markkinointiin, museoissa, opetuksessa, suunnitteluun, lääketieteessä sekä sotilaskäytössä. Yhtiön pääkonttori on Helsingissä ja muut toimipisteet New Yorkissa sekä Piilaakson Santa Clarassa.
Lisätietoja MultiTouch Oy:stä:
Sales Manager Jaakko Lipponen (MultiTouchin Suomen- ja Baltian liiketoiminta) Puh. +358 50 3360 666, jaakko@multitouch.fi,
www.multitouch.fi
Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM):
Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM) on kansainvälinen tutkimuslaitos, jonka toiminta keskittyy tutkimustulosten hyödyntämiseen lääketieteen alan sovelluksissa. Kansallisella tasolla FIMM on Helsingin yliopiston, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja VTT:n yhteinen tutkimuslaitos.
FIMM:n tavoitteena on koota suomalaista molekyylilääketieteen, genetiikan ja epidemiologian tutkimusta ja strategisia resursseja merkittäväksi, kansainvälisesti tunnetuksi molekyylilääketieteen tutkimusinstituutiksi. www.fimm.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Keski-ikäisenä laihduttavalle pidempi ja terveempi elämä27.5.2025 18:05:24 EEST | Tiedote
Elintapojen muutoksilla saavutetulla painonpudotuksella voidaan saada merkittäviä terveyshyötyjä vuosikausiksi, eikä siihen tarvita kirurgiaa tai lihavuuslääkkeitä. Diabeteksen välttämisen ohella voidaan estää myös muita kroonisia sairauksia, kuten valtimotauteja, keuhkosairauksia ja syöpiä.
Kutsu medialle: Eläinsuojeluvalvontaa ja eläinsuojelurikoksia koskevan raportin julkistamistilaisuus eduskunnassa 3.6. klo 9–1027.5.2025 11:13:45 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eläinten kaltoinkohtelun ja siihen puuttumisen tilasta ja kehittämistarpeista. Asianmukainen puuttuminen edellyttää ymmärrystä eläinten kaltoinkohtelun ja eläinrikosten erityispiirteistä.
Väitös: Palestiina osoittaa, että globaali teknologiatalous on yhteydessä kolonialismiin27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Startup-yrittäjyyden, uuden teknologian ja riskipääoman poliittisia vaikutuksia ei voida ymmärtää ilman asiayhteyttä asuttajakolonialismiin, paljastaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.
Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote
Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme