Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Studia Generalia -luentotilaisuudessa 27.4.2011

Jaa

(muutosvarauksin)

Kiitän tästä tilaisuudesta käyttää puheenvuoro Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan 50-vuotisjuhlien yhteydessä nimenomaan oikeusvaltiokehityksestä.

Viime vuosikymmenien aikana tapahtunut voimakas kansainvälistymiskehitys on edellyttänyt kansallisvaltioiden sopeutumista yhteisiin toimintasääntöihin. Demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen ovat vahvistuneet modernin valtion universaaleiksi perusperiaatteiksi.

Vaikka kustakin kolmesta lohkosta voidaan puhua erikseen, niiden keskinäinen riippuvuus on mitä ilmeisin. Aidosta oikeusvaltiosta voidaan mielestäni puhua vasta, kun sillä on yhteys demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Yhteys on lisäksi molemminpuolinen: ihmisoikeudet taikka demokratia eivät toteudu ilman oikeusvaltioperiaatteen noudattamista. Mielestäni nimenomaan oikeusvaltion ja hyvän hallinnon puutteet ovat saaneet ihmiset epäileviksi koko demokratia-aatteita kohtaan.

Meillä kaikilla on varmasti aika selkeäkin mielikuva siitä, mitä oikeusvaltiolla tarkoitetaan. Silti ei ole helppoa löytää yksiselitteistä oikeusvaltion määritelmää, mutta se ei ole ihan välttämätöntäkään. Käsitteen tietty avoimuus sallii sen kehittymisen ja joustavuuden. Sen sijaan haluan kyllä painottaa, että oikeusvaltioperiaatteen tulee ulottua koko yhteiskuntaan ja sen toimintasääntöihin.

Oikeusvaltion rakenteissa keskeisiä ovat ainakin Suomen perustuslaissakin korostettu lakisidonnaisuus, perus- ja ihmisoikeuksien noudattaminen, demokraattinen lainsäädäntöprosessi ja vallanjaon tasapaino. Muita tärkeitä osia ovat yhdenvertaisuus lain edessä, syrjimättömyys ja mielivallan kielto sekä riippumaton tuomioistuinlaitos. Hyvä hallinto on mielestäni tärkeää nostaa erikseen esiin.

Yhdistyneet kansakunnat on useissa yhteyksissä korostanut oikeusvaltion tärkeyttä. Esimerkiksi vuoden 2005 World Summitin loppuasiakirjassa tunnustetaan oikeusvaltion ja myös hyvän hallinnon olennainen merkitys sekä kestävälle kehitykselle ja taloudelliselle kasvulle että köyhyyden ja nälän vähentämiselle.

* * *

Oikeusvaltion keskeisiä aineksia on siis perus- ja ihmisoikeuksien noudattaminen. Perusoikeusajattelussa on erotettu eri sukupolvien perusoikeuksia. Perinteisimpiä ovat vapausoikeudet. Toisen polven perusoikeuksia ovat taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset perusoikeudet. Ja kolmannen sukupolven oikeuksia ovat kollektiiviset oikeudet, kuten rauhaan, kehitykseen ja ympäristöön liittyvät taikka erilaiset vähemmistöoikeudet. Esimerkiksi äärimmäinen köyhyys on myös ihmisoikeusloukkaus.

Vieläkin voi nähdä ajattelua, jossa vapausoikeudet - taikka kansalais- ja poliittiset oikeudet - korostuvat perus- ja ihmisoikeuksien olennaisena sisältönä. Käytännössä KP-oikeuksien ja TSS-oikeuksien välillä ei ole niin suurta eroa: KP-oikeuksienkin toteutuminen edellyttää TSS-oikeuksien ja kollektiivisten oikeuksien tavoin valtion resursointia. Eikä toisaalta keskustelua vaikkapa jonkin tietyn ryhmän sosiaaliturvan heikentämisestä voi pitää pelkkänä yhteiskunnallisena kannanottona, vaan käytännössä vaatimuksena tinkiä perusoikeudesta. Kaikki eri sukupolvien perusoikeudet tuleekin ottaa huomioon vailla arvojärjestykseen asettamista. Poliittisissa liikkeissä on osattu vaatia vapautta ja leipää eikä vapautta tai leipää.

Pohjoismaisessa yhteiskuntamallissa on otettu huomioon sekä KP-oikeudet että TSS-oikeudet ja kohtuullisesti myös kolmannen sukupolven perus- ja ihmisoikeudet. Näin on myös Suomen nykyisessä perustuslaissa. Eri oikeuksien toteuttamisessa on vielä paljon pohdittavaa.

Kansainvälisen yhteisön keskeisiä tavoitteita on nykyisin pyrkimys kestävään kehitykseen. Tavoitteena on oltava ympäristön kannalta kestävä talous, joka on sosiaalisesti oikeudenmukainen. Tässäkin on kyse kolmiyhteydestä: taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta oikeudenmukaisuudesta. Kestävä kehitys edellyttää yhteiskunnallista vakautta, ja sen edellytyksiin kuuluu oikeusvaltio. Ja oikeudella on käyttöä siinäkin, että kestävä kehitys edellyttää kansainvälisiä sopimuksia sekä myös laillisuutta noudattaen toimivia kansallisvaltioita sopijapuolina ja sopimusten toteuttajina.


* * *

Kansainvälinen kanssakäyminen ja viestintäkeinojen monipuolistuminen lisäävät ihmisten tietoisuutta vaatia oikeuksiaan. Myös yksittäiset valtiot panevat yleensä varsin paljon painoa sille, mikä kuva niiden ihmisoikeustilanteesta kansainvälisesti syntyy.

Toisaalta globalisaatio aiheuttaa myös haasteita. Pelkät kansalliset oikeudelliset pohdinnat eivät riitä, kun ihmisten, tavaroiden, palveluiden, tiedon ja pääomien liikkuvuus yhä lisääntyy. Tulevien vuosien suuria haasteita onkin globaalin normijärjestelmän aukkokohtien täyttäminen ja yhteisten tehokkaiden täytäntöönpano- sekä konfliktien ratkaisujärjestelmien luominen.

Päävastuu oikeusvaltion periaatteiden toteutumisesta on aina yksittäisellä valtiolla. Kansallisvaltion demokraattisuus on kansainvälisenkin demokratian kulmakivi. Kansainvälisten järjestöjen ei kuulu olla oikeusvaltionkaan toteutumisesta ensisijaisessa vastuussa. Jo toinen maailmansota viimeistään opetti, etteivät ihmisoikeudet ole suvereenissakaan valtiossa hallituksen yksityisasia. Yhdistyneiden kansakuntien, mutta myös alueellisten organisaatioiden kuten Euroopan neuvoston ja Euroopan hiili- ja teräsyhteisön eli myöhemmin EU:n perustaminen ovat olleet osoituksia halusta luoda uljas uusi maailma ilman sotaa ja väkivaltaa tai niiden uhkaa.

Kansainvälisistä sopimuksista huolimatta käsitykset demokratiasta ja ihmisoikeuksista vaihtelevat maasta ja kulttuurista toiseen. Samoin oikeusvaltio voidaan toteuttaa monella tavoin - mutta ei sentään ihan millä tavoin tahansa. Tarvitaankin tietoa oikeusvaltion parhaista käytännöistä - ja miksipä ei myös tavallisimmista virheistä. YK:n ja Euroopan neuvoston mahdollisuus antaa tukea oikeusvaltiokehitykselle on tärkeää. Tällaisen tuen ohella kyse voi olla myös kritiikistä, esimerkiksi sopimusten noudattamisen seurannan ja oikeudellisten päätösten muodossa. Käytännössä keskeisiä ovat esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut tai ihmisoikeusvaltuutettujen ja -asiamiesten lausunnot järjestelmän kehittämisestä sekä kansallisella että alueellisella tasolla.

Mutta kritiikin lisäksi tarvitaan myös kannusteita. Oikeusvaltiokehitystä on käytetty kriteerinä jäsenyyksiin Euroopan neuvostossa ja Euroopan unionissa. Siten on saatukin myönteistä kehitystä aikaan. Järjestelmissä olisi vielä paljon kehittämisen varaa.
Oikeusvaltion vahvistamiseksi tarvitaan kansallisvaltioiden ja niiden välisten järjestöjen lisäksi aktiivisesti toimivia kansalaisjärjestöjä ja muuta kansalaisyhteiskuntaa. Kansalaisjärjestöt seuraavat aktiivisesti hallitusten toimintaa ja kiinnittävät huomiota epäkohtiin. Sekä hallituksilla että kansainvälisillä järjestöillä on oltava valmiutta toimia avoimesti ja yhteistoiminnassa kansalaisjärjestöjen kanssa. Kansalaisjärjestöjen avulla päästään hyvin lähelle yksittäistä kansalaista.

Oman lukunsa voisi kirjoittaa myös sekä perinteisen että uuden median merkityksestä oikeusvaltion kehittämisessä. Juuri mediahan on monissa tapauksissa avannut silmämme huomaamaan ihmisoikeusrikkomuksia tai oikeusvaltion puutteita. Toisaalta se myös silloin tällöin ryhtyy itse sekä poliisiksi että tuomariksi sen suurempia tunnonvaivoja tuntematta.

* * *

Oikeusvaltiota korostanut YK:n huippukokouksen loppuasiakirja vuodelta 2005 toi esiin myös suojeluvastuun käsitteen. Se asetti valtioiden velvollisuudeksi suojella väestöään joukkotuhonnalta, sotarikoksilta, etnisiltä puhdistuksilta ja rikoksilta ihmisyyttä vastaan. Kansainvälisen yhteisön tulee tukea valtiota tässä suojelutehtävässä. Jos valtio ei kykene huolehtimaan suojelusta tai halua tehdä sitä, vastuu siirtyy kansainväliselle yhteisölle. Ensisijaisesti sen on toimittava rauhanomaisin keinoin ja vasta toissijaisesti sotilaallisin toimenpitein.

Toistaiseksi suojeluvastuuta ei pidetä niinkään kansainvälisen oikeuden normina kuin poliittisena periaatteena. Tällä hetkellä sitä sovelletaan Libyassa YK:n turvallisuusneuvoston asianmukaisesti antaman valtuutuksen perusteella. Suojeluvastuu ei siis tarkoita ensisijaista aseellista väliintuloa, vaikka keskustelu onkin paljolti keskittynyt sen ympärille. Se ei myöskään tarkoita hallitusten tai valtioiden päämiesten vaihtamista, vaikka niitä sitten saattaakin tapahtua.

Tulevaisuus näyttää, mikä suojeluvastuun periaatteen asema tulee olemaan. Sen oikea käyttö on todella vaikeaa. Sotilaallinen interventio voi olla välttämätön esimerkiksi kansanmurhan välttämiseksi, mutta se on kuitenkin vahva lääke, jolla on voimakkaat ja pitkäaikaiset kielteiset sivuvaikutukset.

Lisäksi väliinmenon kovin valikoiva soveltaminen tulisi heikentämään sen kansainvälistä uskottavuutta. Palestiinalaisdiplomaatin epäily, että heidän asiansa löytäisi nopeammin suojelijoita, jos alueelta löytyisi muutakin kuin oliiviöljyä, on monien mielestä valitettavan oikeaan osunut havainto.

* * *

Väkivallan lopettamisessa voi joutua käyttämään aseita, mutta demokratiaa ja oikeusvaltiota ei voi viedä asein. Suojeluvastuuseen kuuluu myös kansainvälisen yhteisön sitoumus auttaa valtioita estämään väestöönsä kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset. Auttaminen oikeusvaltion rakentamisessa on tällainen keino.

Sodan päättyminen aselepoon on vasta välivaihe niin kauan kuin valtio ei pysty toimimaan oikeusvaltion tavoin. Viime vuosikymmeniltä onkin useita esimerkkejä oikeusvaltion rakentamisesta jatkumona kriisinhallintaoperaatioon. Tehtävä on vaativa ja pitkäaikainen etenkin silloin, kun valtion omat rakenteet eivät enää lainkaan toimi.

Kansainvälinen yhteisö on jo ryhtynyt toimenpiteisiin yksilöiden saattamiseksi rikosoikeudelliseen vastuuseen kaikkein vakavimmista rikoksista kuten kansanmurha, rikokset ihmisyyttä vastaan ja sotarikokset. Tässä suhteessa tärkeä saavutus on ollut pysyvän kansainvälisen rikostuomioistuimen perustaminen. Senkin toiminnan uskottavuus edellyttää tasapuolisuutta.

Libyan tapahtumia on ryhdytty tutkimaan kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän toimin varsin aikaisin, tilanteen maassa ollessa vielä monessa suhteessa epäselvä. Nähtäväksi jää, oliko ajoitus paras mahdollinen vai olisiko tuomioistuimen rooliin sopinut paremmin suurempi ajallinen etäisyys tapahtumiin.

Sen sijaan merirosvouden suhteen kansainvälinen yhteisö näyttää olevan heikompi. Merirosvojen tuomitseminen on kohdannut käytännön vaikeuksia. Heidän rikoksiaan tutkimaan halukkaita valtioita ei ole oikein löytynyt. Siksi epäiltyjä merirosvoja on jouduttu vapauttamaan - näin myös suomalaiselta miinalaiva Pohjanmaalta. Nyt YK:ssa odotetaan pääsihteerin asettaman erityisneuvonantajan ehdotusta merirosvouksesta epäiltyjen oikeuskäsittelyn tehostamiseksi.

* * *

Lopuksi joitain ajatuksia kotimaisesta oikeusvaltiokehityksestä. Siinä keskityttiin pitkään oikeusvaltion muotoon: perustuslain noudattamisen valvonta koski pikemmin lain säätämisjärjestystä kuin oikeuksien todellista toteutumista.

Nykyään perus- ja ihmisoikeuksien sisältökin otetaan vakavasti. Myös syrjimättömyys, yhdenvertaisuus lain edessä ja hyvä hallinto ovat nousseet tärkeämmiksi. Taustalla ovat, kuten tunnettua, ensinnäkin Suomen liittyminen Euroopan neuvoston jäseneksi vuonna 1989 ja seuraavana vuonna tapahtunut Euroopan ihmisoikeussopimuksen ratifioiminen. Suomea koskevia langettaviakin päätöksiä on tullut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta jonkin verran. Merkittävä osuus moitteesta on tullut oikeudenkäyntien pitkittymisestä. Palaute on antanut virikkeitä suomalaiseen perusoikeuksia koskevaan lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön.

Keskeinen muutos oli vuonna 1995 voimaan tullut perusoikeusuudistus. Perusoikeuksia muun muassa laajennettiin taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien alalle. Suomessahan ei ole kuten useimmissa EU-maissa perustuslakituomioistuinta, vaan säädettävien lakien suhteen päätösvalta on eduskunnan perustuslakivaliokunnalla. Voimassa olevien lakien osalta päätösvalta on tuomioistuimilla, etenkin korkeimmalla oikeudella ja korkeimmalla hallinto-oikeudella. Järjestelmä on kansainvälisesti vertailtuna kallellaan eduskuntaan päin, mikä tekee oikeuskäytännön seuraamisen hieman mutkikkaammaksi.

Onko kaikki Suomessa siis hyvin ja oikeusvaltion periaatteet toteutuvat täysin? Ei suinkaan. Ongelmia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisessa on edelleen. Myöskään syrjimättömyyden periaate ei viranomaistoiminnassa aina toteudu. Itse olen huolestunut oikeudenkäyntikulujen nopeasta noususta, joka voi johtaa siihen, että ihminen tosiasiallisesti jättää käyttämättä oikeudenkäyntikeinoja asemansa puolustamiseen.

Kuluneen talven aikana on jatkunut keskustelu Suomeen kerjäämään tulleiden romanien asemasta. Tilanne vaatii ehdottomasti lähtömaihin kohdistuvia velvoitteita, mutta myös tukea romanien aseman parantamiseksi.

Suomen itsensä kannalta on kestämätöntä, että eräiden keskeisten kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ratifiointi on yhä viivästynyt. Varsinkin ILO:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva sopimus on ollut häpeällisen kauan ratifioimatta. YK:n vammaisten oikeuksia koskevan sopimuksen suhteen olen jossain määrin toiveikkaampi. Eikä kyse ole vain Suomen kansainvälisestä maineesta vaan siitä, että ratifioinnin viivästyminen estää sopimusten takaamien oikeuksien toteutumisen meillä täysimääräisesti.

TSS-oikeuksien toteutumisen kannalta voi pohtia esimerkiksi sitä, onko valtiovalta riittävästi taannut oikeuden sosiaaliturvaan, kun toimeentulotuen taso on jäänyt selvästi jälkeen yleisestä ansiokehityksestä. Ja joka tapauksessa ilmeinen epäkohta on siinä, että toimeentulotukihakemuksien käsittelyssä on toisissa kunnissa viivästyksiä.

Kansainvälisestikin on yhtenä oikeusvaltion haasteena pidetty yksityistämistä. Julkisten palvelujen yksityistäminen voi heikentää kansalaisten oikeusturvaa. Julkinen valta pystyy turvaamaan yksilöiden oikeudet ja takaamaan palvelujen saatavuuden. Yksityistäminen ei saa merkitä sitä, että yhtäkkiä tätä vastuuta ei viranomaisella enää olekaan. Esimerkiksi kunnan tarjotessa asukkaalleen palvelusetelin asiakas ei saisi jäädä pelkän kuluttajansuojan turvaamaksi. Julkista valtaa on siirtynyt yksityisille jopa ilman lain tukea. Ja vaikka tehtäviä olisi yksityistetty asianmukaisestikin, eivät vastuu ja valvonnanalaisuus ole yhtä selkeitä kuin hoidettaessa tehtävä virkatoimintana.

* * *

Palaan vielä alussa sivuamaani pohdiskeluuni sitä, miten oikeusvaltio turvaa perus- ja ihmisoikeudet. Toisaalta viranomaistoiminnan olisi oltava ennustettavaa - toisaalta joissain tapauksissa vakiintuneesta käytännöstä pitäisi perus- ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi voida tinkiä. Tällaista keskustelua on julkisuudessa käyty esimerkiksi päätöksistä ulkomaalaislain mukaisiin hakemuksiin. Eräät yksittäistapaukset ovat tällöin nousseet näkyvästikin esiin. On viisautta tunnistaa, milloin pitää poiketa vakiintuneesta päätöslinjasta. Myös hallinnolla ja tuomioistuimilla on oikeus ja velvollisuuskin seurata tulkinnoissaan ajan muutosta, kunhan se tapahtuu johdonmukaisesti ja lain henkeä noudattaen.

Oikeustieteellinen koulutus antaa hyvät edellytykset edistää oikeusvaltion toteutumista ja myös havaita, milloin edellytetään rutiinista poikkeavaa harkintaa. Onnittelen Turun yliopiston oikeustieteellistä tiedekuntaa sen 50-vuotisesta menestyksekkäästä työstä aina uuden juristipolven kasvattamisessa. Toivotan intoa ja menestystä koulutus- ja tutkimustyöhön.

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

Presidentparet uppvaktas med förstamajhälsningar29.4.2025 10:17:38 EEST | Pressmeddelande

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 29/2025 29.4.2025 Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb tar emot de traditionella förstamajhälsningarna torsdagen den 1 maj 2025. Tillställningen på förgården till Presidentens slott börjar klockan 9.30 då presidentparet får var sin majblomma av företrädare för Folkhälsan. Intäkterna från Folkhälsans årliga majblomsinsamling används till förmån för barn och unga. Majblomman är Finlands äldsta välgörenhetsmärke. Därefter hälsas presidentparet av musikförbundet Suomen Työväen Musiikkiliitto. I år framförs hälsningen av unga musiker i Ikaalisten Nuoriso-orkesteri och blåsorkestern Puhallica från Tavastkyro i Birkaland. Programmet fortsätter ute på slottsgården med hälsningar av Helsingfors universitets studentkår, Akademiska Sångföreningen och studentkören Ylioppilaskunnan Laulajat. Inne på Presidentens slott tar presidentparet emot studerande från Aalto-universitet och ett exemplar av skämttidningen Wappuleht

Presidenttipari vastaanottaa vapputervehdyksiä29.4.2025 10:17:38 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 29/2025 29.4.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb ottavat vastaan perinteisiä vapputervehdyksiä torstaina 1. toukokuuta 2025. Tilaisuus alkaa Presidentinlinnan etupihalla kello 9.30, jolloin presidenttiparille luovutetaan Folkhälsanin Vappukukka-rintamerkki. Folkhälsanin vuosittaisen Vappukukka-keräyksen tuotto käytetään lasten ja nuorten hyväksi. Vappukukka on Suomen vanhin edelleen myytävä hyväntekeväisyysmerkki. Seuraavaksi tervehdyksensä presidenttiparille tuo Suomen Työväen Musiikkiliitto. Tervehdyksen esittää Ikaalisten Nuoriso-orkesterin ja Hämeenkyrön Puhallica-orkesterin yhteiskokoonpano. Tilaisuuden Presidentinlinnan etupihalla päättää Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, Akademiska Sångföreningenin ja Ylioppilaskunnan Laulajien kuorojen tervehdys. Tilaisuuden jatkuessa Presidentinlinnassa Aalto-yliopiston opiskelijat tervehtivät presidenttiparia ja luovuttavat heille Wappulehti Äpyn. Ylei

Presidential couple to receive May Day greetings29.4.2025 10:17:38 EEST | Press release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 29/2025 29 April 2025 President of the Republic of Finland Alexander Stubb and his spouse Suzanne Innes-Stubb will receive May Day greetings in Helsinki on Thursday 1 May 2025. The event will begin in the courtyard of the Presidential Palace at 9.30 with the reception of the Mayflower. The Mayflower is a charity pin sold through a fundraising campaign organised by Folkhälsan, a civil society organisation. The proceeds are used to promote the health and well-being of children and young people. The Mayflower is Finland’s oldest charity pin. Next, the presidential couple will be greeted by the Finnish Workers' Music Federation. The greeting is presented by the joint ensemble of the youth orchestra Ikaalisten Nuoriso-orkesteri and the wind band Puhallica. The event in front of the Presidential Palace will conclude with a greeting from the Student Union of the University of Helsinki, the choir Akademiska Sångföreningen and the

President Stubb på statsbesök till Tanzania24.4.2025 17:37:51 EEST | Pressmeddelande

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 28/2025 24.4.2025 Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne-Innes Stubb avlägger statsbesök i Tanzania 14–16 maj 2025. Statsbesöket markerar 60 år av diplomatiska förbindelser mellan Finland och Tanzania. President Stubb träffar Tanzanias president Samia Suluhu Hassan i Dar es Salaam onsdagen den 14 maj. Presidenterna kommer att diskutera Finlands och Tanzanias bilaterala relationer, geopolitiska förändringar, globala utmaningar och deras inverkan på länderna i Afrika och Europa. Den första dagen avslutas med en statsbankett under värdskap av president Samia Suluhu Hassan. President Stubb kommer att hålla ett tal vid Martti Ahtisaari Legacy Seminar, som anordnas av fredsmedlingsorganisationen CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation, Finlands ambassad i Tanzania och Tanzanias utrikesministerium. Seminariet, som hedrar president Ahtisaaris fredsarbete, ingår i en serie diskussioner om fredsmedlingens framtid. I presidentens

Presidentti Stubb valtiovierailulle Tansaniaan24.4.2025 17:37:51 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 28/2025 24.4.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb vierailevat Tansaniassa 14.–16. toukokuuta 2025. Valtiovierailu juhlistaa Suomen ja Tansanian diplomaattisuhteiden 60-vuotista taivalta. Presidentti Stubb tapaa Tansanian presidentti Samia Suluhu Hassanin Dar es Salaamissa keskiviikkona 14. toukokuuta. Presidentit keskustelevat Suomen ja Tansanian kahdenvälisistä suhteista, geopoliittisista muutoksista, globaaleista haasteista ja niiden vaikutuksista Afrikan maihin ja Eurooppaan. Ensimmäisen päivän päättää presidentti Suluhu Hassanin emännöimä juhlapäivällinen. Presidentti Stubb pitää puheen Martti Ahtisaari Legacy -seminaarissa, jonka järjestävät CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation -rauhanvälitysjärjestö, Suomen suurlähetystö Tansaniassa sekä Tansanian ulkoministeriö. Presidentti Ahtisaaren rauhantyön perintöä kunnioittava seminaari on osa keskustelutilaisuuksien sarjaa rauhanvälityksen tulevaisuu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye