Kunta-alan työmarkkinaosapuolet tuloksellisuustyöhön yhteisillä hallitusohjelmatavoitteilla
KT Kuntatyönantajat
Kunta-alan pääsopijajärjestöt
Kunta-alan työmarkkinaosapuolet tuloksellisuustyöhön yhteisillä hallitusohjelmatavoitteilla
KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt Juko, Kunta-alan unioni, KTN ja TNJ haluavat vastata julkisen talouden kestävyysvajeen mukanaan tuomiin haasteisiin osallistumalla tuloksellisuustyöhön. Järjestöt käynnistävät yhteisen tuloksellisuuskampanjan. Siihen liittyen järjestöt ovat jättäneet tänään puoluejohdoille yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa.
Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelmaa valmistelleessa julkisen sektorin tuottavuustyöryhmässä korostettiin perinteisten tuottavuustoimenpiteiden ohella työelämän kehittämistä. Nuoret ikäluokat pienenevät, eläköityminen on nopeaa ja kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy. Samaan aikaan tavoite nostaa työllisyysastetta mm. nuorten syrjäytymistä ehkäisemällä korostuu.
Kunta-alan työmarkkinaosapuolet pitävät tärkeänä, että kunnallisten palvelujen tuloksellisuutta tarkastellaan vaikuttavuuden, laadun, prosessien sujuvuuden ja henkilöstön aikaansaannoskyvyn näkökulmasta. Palvelujen päämääränä on kuntalaisten hyvinvointi. Laadukkaat palvelut edellyttävät, että henkilöstö voi hyvin, on osaavaa ja että työyhteisöt ovat toimivia.
Kuntien toimintaa on mitattava sellaisilla tunnusluvuilla, jotka kertovat kestävästä tuottavuudesta. Tuottavuuden rinnalla on mitattava laatua ja vaikuttavuutta ja kehitettävä henkilöstövoimavaroja.
Työurien pidentämiseksi kunta-alan järjestöt kehittäisivät työelämää ja toimintatapoja. Työelämän kehittämisellä pyritään sekä tuloksellisuuden että työelämän laadun parantamiseen. Hyvällä henkilöstöjohtamisella varmistetaan, että asiakastyytyväisyys ja henkilöstön työhyvinvointi voidaan saavuttaa kohtuullisilla kustannuksilla. Työhyvinvoinnin tukeminen vaikuttaa sekä osaavan henkilöstön saatavuuteen, olemassa olevan henkilöstön työkykyyn että kunnan talouteen.
Kuntien on oltava taloudellisesti ja toiminnallisesti riittävän vahvoja vastaamaan niille asetettuihin velvoitteisiin. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen onnistuminen edellyttää toimintatapojen muutoksia ja henkilöstövoimavarojen kehittämistä. Toimintojen kehittämisen tavoitteena ovat tuloksellisuus ja lähtökohtana kuntalaisten palvelutarpeet.
Kunta-alan työmarkkinaosapuolet pitävät laadukkaita ja kustannustehokkaita kuntapalveluja kaikille osapuolille turvallisena vaihtoehtona. Osapuolet edellyttävät, että valtio turvaa kuntien järjestämisvastuulla olevien tehtävien edellyttämän rahoituksen kattavasti ja nykyistä ajantasaisemmin.
Kunta-alan työmarkkinaosapuolet korostavat yhteisen näkemyksensä merkittävyyttä. Ne edustavat työmarkkinoilla suurinta yksittäistä toimialaa. Kunta-alalla työskentelee 434 000 palkansaajaa.
Lisätietoja:
työmarkkinajohtaja Markku Jalonen
, p. 040 547 7710, KT Kuntatyönantajat
puheenjohtaja Olli Luukkainen
, p. 0500 652 872, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko
puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori
(JHL), p. 040 5083 382, Kunta-alan unioni
puheenjohtaja Maija Pihlajamäki
(Jyty), p. 0400 537 756, Kunta-alan unioni
puheenjohtaja Keijo Houhala
, p. 0400 55 11 75, Tekniikka ja Terveys KTN
puheenjohtaja Juhani Palomäki
, p. 044 56 92 634, Toimihenkilöiden neuvottelujärjestö TNJ
Tietoja julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.ä.
Neuvottelemme ja laadimme virka- ja työehtosopimukset yhdessä henkilöstöä edustavien pääsopijajärjestöjen kanssa. Edunvalvonnan ohella tärkeä osa toimintaamme on kehittää henkilöstöjohtamiseen, tuloksellisuuteen ja työelämän laatuun kuuluvia tehtäviä. Hoidamme myös työnantajien edunvalvontaa Euroopan unionissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
KT ja alan palkansaajajärjestöt: Koulutuskorvauksen poisto kaventaisi osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia kunnissa ja hyvinvointialueilla18.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikki kunnat ja hyvinvointialueet ovat hyödyntäneet koulutuskorvausta. Korvauksen poistaminen heikentäisi julkisten työpaikkojen mahdollisuuksia henkilöstön kehittämiseen.
KT selvitti: Kolmasosa 60–70-vuotiaista on jatkanut tai aikoo jatkaa työntekoa eläkkeellä, puolet ei haikaile takaisin10.6.2025 02:00:00 EEST | Tiedote
Kolmannes (34 %) 60–70-vuotiaista eli yli 200 000 suomalaista tekee tai aikoo tehdä töitä eläkkeellä, noin puolet (48 %) ei tee, eikä se ole heillä myöskään suunnitelmissa.
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme