Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Koski: Kuntaliitosten tutkimiseen kaivataan kokonaisotetta ja aikaa

Jaa

Kuntaliitosten vaikutusten tutkiminen on yksi hankalimmista kuntatutkimuksen aihepiireistä. Näin väittää Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Koski , joka tutkii tiiminsä kanssa vuosina 2005-2010 toteutuneita kuntaliitoksia. Selvä havainto on, että vaikutuksia ei pysty ihan tuoreeltaan näkemään.

Koski kertoi kuntaliitostutkimuksen ensimmäisistä tuloksista Kuntaliiton järjestämässä Kuntarakennefoorumissa. Varsinainen tutkimusraportti valmistuu syyskuussa ja esitellään Kuntamarkkinoilla 14.-15.9.

- Kuntaliitoksia on  tehty viime vuosina ennätysmäärä, ja myös tulevaisuuteen tähtäävä kuntarakennekeskustelu konkretisoituu usein kuntien lukumäärään. Tämä ei ole kuntapalvelujen järjestämisen kannalta ensiarvioinen lähtökohta, mutta on ymmärrettävää, että monet tutkijat ja opinnäytetöiden tekijät yliopistoissa ja korkeakouluissa ovat tarttuneet tähän aiheeseen.

- Tutkijan ensimmäinen haaste liittyy tutkimuksen rajaamiseen ja tarkasteltavien muuttujien valintaongelmiin. Vaikeutena on se, että kun tarkasteltavia muuttujia karsii, niin samalla kokonaisnäkemys alkaa hämärtyä ja silloin tärkeiden ja vähemmän tärkeiden asioiden erottaminen toisistaan vaikeutuu. Esimerkiksi kuntien saamien valtion yhdistymisavustusten merkitys saa aivan erilaisen painoarvon ja tulkinnan siitä riippuen, mihin niitä verrataan.

Tutkijaa vaanii alituinen vaara, että hän innostuu ylikorostamaan tutkimansa asian merkitystä ja tekee liian pienin näytöin liian suuria ”otsikoita”, Koski varoittaa.

- Tutkijan työtä vaikeuttaa myös toteutettujen kuntaliitosten erittäin suuret keskinäiset olosuhde-, koko- ja toteuttamiserot. Suomalaisessa tutkimusperinteessä on ollut nähtävissä voimakas tarve pyrkiä kuntaliitoksia koskeviin yleistyksiin ja sen seurauksena on jätetty sivummalle kuntaliitosten suuret keskinäiset erot ja niiden analysoiminen, Koski harmittelee ja toteaa sen myötä hukkuneen paljon tärkeää tietoa. Hän ottaa esimerkiksi yhdyskuntarakenteen toimivuuden paranemisen, joka on toisissa kuntaliitoksissa hyvin merkittävä hyötytekijä ja vastaavasti toisissa varsin vähäinen.

- Kuntaliitosta toteuttavien kuntien toimintaympäristöissä tapahtuu koko ajan runsaasti muitakin muutoksia kuin kuntaliitoksesta aiheutuvia. Näiden eri vaikutusten erottaminen toisistaan on vaikeaa ja osaksi mahdotontakin. Sen vuoksi kuntaliitosten ”piikkiin” laitetaan helposti sellaisiakin vaikutuksia, sekä hyötyjä että haittoja, jotka eivät sinne kuulu - eivät ainakaan täysimääräisinä. Myös vertailu tilanteeseen, jossa liitosta ei olisi tehty, on melkeinpä mahdotonta, Koski toteaa.

- Yksi tutkimuksessamme esille tullut kiinnostava seikka liittyy kuntaliitoksen vaikutusten aikajänteeseen. Kuntaliitoksen haitat näyttävät korostuvan kuntaliitoksen alussa ja hyödyt vasta myöhemmin. Esimerkiksi vuoden 2009 kuntaliitokset ovat erittäin mielenkiintoisia, mutta suuri osa niiden vaikutuksista on vielä täysin pimennossa. Nyt olisikin hyödyllistä tutkia muun muassa Rauman ja Rauman maalaiskunnan kuntaliitosta vuodelta 1993 ja sen hyötyjä ja haittoja kuluneen kahdeksantoista vuoden aikana. Mutta se ei ehkä tunnu niin kiinnostavalta eikä ajankohtaiselta, Koski harmittelee.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Arto Koski, 050 542 9299

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Satsningar på digitalt stöd bör ses som en investering som gagnar alla parter – inte bara som en marginell tilläggstjänst19.5.2025 16:19:32 EEST | Pressmeddelande

Kommunförbundet utredde våren 2025 vilket stöd kommunerna och städerna i nuläget erbjuder i användningen av digitala tjänster. Diskussioner fördes med 21 kommuner. De främsta utmaningarna med att erbjuda och utveckla digitalt stöd är bristen på kontinuitet, att ingen ansvarar för stödet, tidsbrist och osäker finansiering. För att utveckla det digitala stödet på lokal eller regional nivå behövs en stadigvarande samordnare och ett långsiktigt arbete.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye