Työttömyysputken käyttö on vähentynyt
Julkivapaa 9.6.2011 klo 10
Työttömyysputken ikärajan nostamisesta saatavat työllisyyshyödyt ovat 2000-luvulla pienentyneet. Ikärajaa korottamalla ei ole enää mahdollista vähentää työttömyyttä tai lisätä työllisyyttä aiempaan tapaan. Näin toteavat Eläketurvakeskuksen (ETK) ekonomistit Signe Jauhiainen ja Juha Rantala . He ovat tutkineet ikääntyvien työttömyyttä eläkejärjestelmän näkökulmasta.
Ikääntyvien työttömyys ja työttömyysputki – katsaus viimeaikaiseen kehitykseen -raportissa kiinnitetään erityistä huomiota työttömyysputkeen ja sen käyttöön Suomessa 1995–2009. Tutkijoiden mukaan ikääntyneiden työllisyys on tänä aikana parantunut ja työttömyysputken merkitys vähentynyt.
Työttömyysputki tarkoittaa yksinkertaistettuna järjestelyä, joka alkaa 500 päivän työttömyyspäivärahakaudella ja jatkuu työttömyysturvan lisäpäivärahalla vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti. Tavoitteena on turvata ikääntyvän työttömän toimeentulo. Putken alaikärajaa on nostettu kahteen kertaan, nyt järjestelyyn on mahdollista päästä 57-vuotiaana. Vuonna 2012 raja nousee työmarkkinajärjestöjen sopimuksella 58 ikävuoteen (ns. sosiaalitupo 2009).
Signe Jauhiaisen ja Juha Rantalan mukaan työttömäksi siirtyneiden osuus on korkeampi työttömyysputki-ikäisillä kuin heitä nuoremmilla. Näiden ihmisten riski päätyä työttömäksi on siis suurempi kuin niiden, jotka jäävät ikärajan alapuolelle. Kun ikärajaa on korotettu, rajan alapuolelle jääneiden siirtyminen työttömäksi on vähentynyt.
Kattava tutkimusaineisto
Tutkimusaineisto perustuu Eläketurvakeskuksen koko väestön kattaviin yksilötason rekisteritietoihin vuosilta 2005–2009 sekä Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastosta poimittuun 10 prosentin otosaineistoon väestöstä vuosilta 1995–2005. Aineistojen avulla voidaan seurata ikääntyvien siirtymistä työmarkkinatilasta toiseen.
Työttömyysputken on epäilty pitävän yllä ikääntyvien työttömyyttä. Ekonomistit Signe Jauhiainen ja Juha Rantala painottavat, että työmarkkinoilla on joka tapauksessa työttömyyttä, ilman työttömyysputkijärjestelyäkin. Työttömyysputki voi sen sijaan vaikuttaa irtisanomisten kohdentumiseen tiettyyn ikäryhmään.
– Työttömyysputkesta aiheutuu kustannuksia yhteiskunnalle. Toisaalta putki turvaa ikääntyvän henkilön toimeentulon työttömyystilanteessa. Työttömyysputkea voidaan siis tarkastella sekä hyötyjen että kustannusten näkökulmasta, tutkijat toteavat.
Lisätietoja:
Ekonomisti Signe Jauhiainen, Eläketurvakeskus, signe.jauhiainen@etk.fi
, puh. 010 751 2156
Tutkimusosaston päällikkö Mikko Kautto, Eläketurvakeskus, mikko.kautto@etk.fi
, puh. 010 751 2185
Tietoja julkaisijasta
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Suomalaiset kipusivat kärkipaikoille23.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2024 oli yllättävän hyvä eri puolilla maailmaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemässä kansainvälisessä tuottovertailussa keskimääräinen reaalituotto nousi yli pitkän aikavälin lukemien. Suomalaiset eläkerahastot sijoittuivat omassa sarjassaan parhaimpien joukkoon.
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme