Ikkuna koiran mieleen: suomalaistutkijoilta uusi eläinystävällinen tutkimusmenetelmä

Uudessa menetelmässä koirien EEG:tä mitataan ihon pinnalle laitettavilla antureilla. Anturit ovat samoja, joita käytetään vauvojen EEG-mittauksissa. Koirat opetetaan makupaloilla palkiten pysymään mittausten ajan paikallaan ja nojaamaan pehmustettuun leukatukeen, mutta niitä ei kytketä kiinni eikä niiden liikkumista muutenkaan rajoiteta.
Uusien menetelmien etuna on paitsi eläinystävällisyys, myös tutkimuksen monipuolistuminen. Kun koirat ovat hereillä ja vapaina, saadaan uudenlaisia tilaisuuksia kurkistaa niiden kokemusmaailmaan. ”Tulokset auttavat ymmärtämään sitä, mikä eläinten mielen toiminnassa on samanlaista ja mikä erilaista kuin ihmisillä”, sanoo tutkimusryhmän johtaja, professori Outi Vainio. ”Tämä tuottaa uutta tietoa myös ihmisen mielestä ja sen evoluutiosta. Tulevaisuudessa se voi auttaa myös paremmin ymmärtämään ja parantamaan mielen toiminnan ongelmia sekä eläimillä että ihmisillä.”
Eläinten aivosähkökäyrä- eli EEG-mittauksia on tehty muualla ennenkin, mutta niissä on yleensä käytetty invasiivisempia menetelmiä kuten kallon- tai ihonalaisia antureita. Tällöin eläimille on myös jouduttu antamaan rauhoittavia aineita tai niiden liikkumista on rajoitettu.
Ihmisten ja koirien aivotoiminnassa yhtäläisyyksiä
Tuoreimmassa tutkimuksessa koirille esitettiin tietokoneen näytöllä ihmisten ja koirien kuvia. EEG-mittaus osoitti, että kuvia katsovien koirien aivoaaltojen toiminta muuttui vastaavalla tavalla kuin ihmisillä silloin, kun ihmiset keskittyvät katsomaan kuvia. Saman tutkimusryhmän edellinen, huhtikuussa Animal Cognition -lehdessä julkaistu tutkimus puolestaan oli ensimmäinen, jossa seurattiin koirien aivotoimintaa kasvokuvien katsomisen aikana millisekuntien tarkkuudella. Tällöinkin koirien kuvienkatselusta löytyi vastaavuuksia ihmisen aivojen toimintaan.
Jo aikaisemmin sama tutkimusryhmä on osoittanut katseenseurannan avulla, että koirat katsovat kasvokuvia mielekkäästi. Koirien katse kohdistuu kuvissa ennen kaikkea silmiin ja muihin merkityksellisiin kohtiin, ja ne katsovat mieluiten toisten koirien kuvia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tutkija Heini Törnqvist, puh. 09-19140492, sähköposti etunimi.sukunimi@helsinki.fi,
tutkija Miiamaaria Kujala, puh. 09-19159763, sähköposti etunimi.sukunimi@helsinki.fi,
professori Outi Vainio, puh. 09-19157316, sähköposti etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme