Helsingin yliopisto panostaa kaksikielisiin tutkintoihin
Yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson päätti uusien oppiaineiden osallistumisesta 11.9.2012.
- On hienoa, että ohjelma laajenee, sillä kaksikielisten tutkintojen lisääminen on osa yliopiston strategiaa ja tulevaisuuden mahdollisuus, sanoo ensimmäinen vararehtori Ulla-Maija Forsberg , joka vastaa yliopiston kaksikielisyydestä.
Helsingin yliopistossa on vuodesta 2010 ollut käynnissä kokeilu, jossa kerätään kokemuksia kaksikielisen tutkinnon suorittamisesta. Kokeiluun osallistuvat opiskelijat suorittavat vähintään kolmasosan opinnoistaan toisella kotimaisella kielellä ja saavat tutkintotodistukseensa merkinnän kaksikielisestä tutkinnosta. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden kielellistä osaamista ja kouluttaa kaksikielisiä asiantuntijoita työmarkkinoille.
- Molempien kotimaisten kielten hallinta on valtti työmarkkinoilla. Maan ainoana kaksikielisenä yliopistona Helsingin yliopisto pystyy tarjoamaan ainutlaatuisen edun: monikieliseen asiantuntijuuteen suuntautuneen tutkinnon, sanoo Forsberg.
Kokeilun päämäärä on valmistella kaksikielisen tutkinnon konsepti koko yliopiston käyttöön. Tavoitteena on, että konsepti voidaan ottaa käyttöön koko yliopistossa vuodesta 2015 lähtien.
Kokeilu aloitettiin syyslukukaudella 2010 oikeustieteellisessä tiedekunnan Vaasan yksikössä sekä maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan taloustieteen laitoksessa. Nyt kokeiluun valittiin kuusi uutta yksikköä. Niiden joukossa on bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan biotieteiden laitos, jossa ensi syksystä lähtien koulutetaan biologeja kaksikieliseen tutkintoon.
- Uusi mahdollisuus kannustaa suomenkielisiä opiskelijoita osallistumaan ruotsinkieliseen opetukseen ja päinvastoin. Samalla se luo yhteyksiä suomen- ja ruotsinkielisten opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä ja vahvistaa siten yliopiston kaksikielisyyttä, sanoo professori Liselotte Sundström, joka vastaa biologian oppiaineen kaksikielisestä tutkinnosta.
Kaksikielisen kandidaatin tutkinnon voi syksystä 2013 lähtien suorittaa myös oikeustieteellisen tiedekunnan Helsingin yksikössä sekä valtiotieteellisen tiedekunnan sosiaalipsykologian ja sosiaalityön oppiaineissa. Myös matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan fysiikan ja kemian laitokset osallistuvat kokeiluun.
Kaksikielisen tutkintojen kokeiluun valitut uudet yksiköt ja niiden tarjoamat tutkinnot:
Oikeustieteellinen tiedekunta, Helsingin yksikkö: Oikeusnotaarin tutkinto
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos: Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (fysiikan, teoreettisen fysiikan, tähtitieteen,meteorologian ja geofysiikan oppiaineet)
Matemaattis-luonnontieteellinen, Kemian laitos: Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (kemian oppiaine)
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Biotieteiden laitos: Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (biologian oppiaine)
Valtiotieteellinen tiedekunta, Sosiaalitieteiden laitos: Valtiotieteiden kandidaatin tutkinto (sosiaalipsykologian oppiaine)
Valtiotieteellinen tiedekunta, Sosiaalitieteiden laitos, Valtiotieteiden kandidaatin tutkinto (sosiaalityön oppiaine)
Lisätietoja:
Vararehtori Ulla-Maija Forsberg
ulla-maija.forsberg@helsinki.fi , puh. 09-191 23366
Suunnittelija Martta Lindström, Ruotsinkieliset asiat –yksikkö
martta.lindstrom@helsinki.fi , puh. 09-191 24378 tai 050-3185220
Ystävällisin terveisin
Katja Bargum
Tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Helsingin yliopisto
PL 33 (Fabianinkatu 18), 00014 Helsingin yliopisto
s-posti: katja.bargum@helsinki.fi
puh. (09) 191 40809, 050 318 5351
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme