Romanien kansallispäivä 8.4. pääsee kalentereihin
Päivämäärä 8.4. on saatu vuodelta 1971, jolloin Lontoossa pidettiin ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi ja hyväksyttiin romanien oma lippu. Vuodesta 1990 lähtien kongressin avajaispäivää on vietetty romanien kansallispäivänä.
"Romanit ovat vakiintunut vähemmistö Suomessa ja romanikulttuuri on ollut tärkeä osa suomalaista kansankulttuuria satojen vuosien ajan", toteaa kansatieteen professori Hanna Snellman Helsingin yliopistosta. "Yhdenvertaisuuden nimessä myös romanit ansaitsevat oman päivänsä almanakkaan."
Romanihistorian tutkija, yliopistonlehtori Panu Pulma Helsingin yliopistosta kertoo vastailmestyneessä Yliopiston almanakassa, että ensimmäiset merkinnät Suomeen saapuneista "tattareista" ovat 1500-luvulta. Ensimmäiset selvitykset Suomen romanien määrästä ja asemasta tehtiin 1860-luvulla. Nykyään romanikulttuurin näkyvinä ilmentyminä ovat korostuneet kieli, pukeutuminen ja musiikki, toteaa Panu Pulma.
Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta teki ensimmäisen ehdotuksen romanien kansallispäivän saamiseksi kalentereihin vuonna 2001. Tuolloin Helsingin yliopistossa katsottiin, ettei aika ollut vielä kypsä sen hyväksymiselle. Vantaan paikallisromanityöryhmä teki syksyllä 2011 uuden ehdotuksen, ja nyt ehdotus hyväksyttiin.
Romanien kansallispäivä merkitään kalentereihin vuosikerrasta 2014 alkaen. Päivä ei ole liputuspäivä.
Lisätietoja:
Vantaan paikallisromanityöryhmä, toimialajohtaja Heidi Nygren, heidi.nygren@vantaa.fi, puh. 050 312 4373
Professori Hanna Snellman, Kansatiede, Helsingin yliopisto, hanna.snellman@helsinki.fi, puh. (90) 1912 2621
Yliopistonlehtori Panu Pulma, Historia, Helsingin yliopisto, panu.pulma@helsinki.fi , puh. (90) 191 22839
Kuvateksti:
Romanien värikkäässä lipussa on keskellä vaelluksen vertauskuva, perinteinen kärrynpyörä eli chakra. (Piirros AdiJapan)
Kuvan voi hakea osoitteesta http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roma_flag.svg
Terveisin Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme