Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland

Utnyttjandet av den tredje sektorn i störningssituationer måste utvecklas

Dela
Samarbetet mellan myndigheter och en organisation kräver ett kontinuerligt utvecklande, flexibla verksamhetsmodeller för styrning och stöd samt en stark växelverkan. Detta aktualiseras särskilt i sådana störningssituationer under normala förhållanden då myndighetsresurserna belastas. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland har som mål en stark tredje sektor inom räddningsbranschen, så att medborgarna kan delta i samhällets säkerhetsarbete i stor utsträckning.
I räddningsbranschen är cirka 25 000 aktiva med i organisationernas beredskapsverksamhet, och i fortsättningen behöver myndigheterna allt mera frivilliga. På landsbygden, speciellt i glest bebyggda områden, spelar organisationerna en viktig roll redan i dag när det gäller att säkerställa tillgången till snabb hjälp. Stora stadscentra kan fortfarande själv finansiera vardagens säkerhetstjänster på heltid, men vid omfattande olyckor eller andra störningssituationer är också dessa regioners resurser begränsade. Därför är det viktigt att man kan få alla resurser i bruk när det gäller allvarliga störningssituationer i samhällets verksamhet.

- Utnyttjandet av den tredje sektorn i allvarliga olycks- och störningssituationer förutsätter nya redskap för styrning och stöd och nya verksamhetsmodeller, säger beredskapschef Karim Peltonen. Redskapen och modellerna för styrning och stöd skall vara processmässiga och utvecklas kontinuerligt. Målet borde vara att kunna reglera beredskapen flexibelt och göra den tredje sektorn genuint delaktig. Detta hjälper också att förebygga problem.

I störningssituationer måste utgångpunkten vara ett klart definierat myndighetsbehov. När man vet att man ska utföra uppgifter som planerats i förväg och när beredskapen till dessa är definierad, kan också organisationerna planera sin verksamhet utgående från dessa. Här krävs en stark växelverkan mellan myndigheter och organisationer, och när det verkligen gäller stöds de båda parternas agerande av bland annat stödformer och förbehåll som skrivits i avtalen.

En speciell utmaning för den tredje sektorn är hur medborgarnas spontana aktivitet kan kanaliseras till gemensam nytta och hur organisationerna i störningssituationer kan upprätthålla den beredskap som behövs. Frågan är om det finns tillräckligt med personer och resurser när situationen blir krävande. I säkerhetsbranschen försöker SPEK för sin del bygga en stark tredje sektor som möjliggör medborgarnas aktiva deltagande i samhällets säkerhetsarbete.

SPEK anordnar Nationella studiedagar för beredskap 27-28.9 i Lahtis i samband med Säkerhets- och Försvarsmässan. På studiedagarna dryftas organisationernas roll i storolyckor och störningssituationer.


Tilläggsinformation:
Beredskapsdirektör Karim Peltonen, 040 169 0996

Om

Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland
Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland
Ratamestarinkatu 11
00520 Helsinki

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Följ Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland

Antalet branddöda har ökat med 14 sedan förra året1.10.2012 08:37:48 EEST | Pressmeddelande

Enligt förhandsuppgifter har 56 människor omkommit i bränder före slutet av september. 5 av dem omkom under september månad. Uppgifterna baserar sig på den uppföljning som utförs av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland SPEK. 42 av årets branddöda är män. Två av de omkomnas kön framgår inte av mediauppgifterna. I år finns det 14 flera branddöda än under motsvarande tid förra året.

Sjukskötare från Helsingfors vald till Årets brandkårsungdomsarbetare - Rantanen gör ett exemplariskt arbete med brandkårsungdomarna22.9.2012 14:15:00 EEST | Pressmeddelande

Årets brandkårsungdomsarbetare 2012 är ungdomspsykiatrisk sjukskötare Jaana Rantanen från Helsingfors. Hon har överfört sina yrkeskunskaper till brandkårsutbildningen och uppmuntrat utbildare att fortsätta det värdefulla arbetet bland de unga. Rantanens exemplariska frivilligarbete förebygger också utslagning bland de unga. Årets brandkårsungdomsarbetare offentliggjordes på ett seminarium i Tammerfors i anslutning till brandkårsungdomarnas och -kvinnornas 60-årsjubileum.

Räddningschef Tuomo Halmeslahti är Årets Brandman 2012 - Årets brandman behärskar störningssituationer 5.9.2012 12:00:00 EEST | Pressmeddelande

Räddningschef Tuomo Halmeslahti är Årets Brandman 2012. Ända från början av sin karriär har han gjort exemplariskt utvecklingsarbete för befolkningsskyddet. Dessutom har han intensifierat samarbetet mellan säkerhetsbranschens aktörer. Halmeslahti har bidragit till att Södra Savolax räddningsverks verksamhet i olycksfalls- och störningssituationer har förbättrats. Årets brandman 2012 offentliggjordes i dag på Säkerhetsmässan i Tammerfors.

I år har 40 människor omkommit i bränder3.7.2012 08:14:43 EEST | Pressmeddelande

Enligt förhandsuppgifter har 40 människor omkommit i bränder före slutet av juni. De vanligaste identifierade orsakerna till bränder med dödlig utgång är tobak, tändare och levande ljus. Ett typiskt offer för en brand med dödlig utgång är en medelålders man. I bostadshus har det inträffat sammanlagt cirka 1700 bränder. Uppgifterna baserar sig på den uppföljning som utförs av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye