
Kutsu tiedotusvälineille: Miten sanoisit jos et voisi puhua? - Puhevammaisten viikko 1.-6.10.2012
Kutsu tiedotusvälineille: Tervetuloa 6.10 Puhevammaisten viikon yleisötilaisuuteen Turun Hansatorille klo 11-17.
Kansainvälistä puhevammaisten päivää vietetään 6.10. Teemapäivä laajenee tänä vuonna puhevammaisten ihmisten viikoksi 1.-6.10. Teemana on Miten sanoisit jos et voisi puhua?
Turussa viikko huipentuu lauantaina 6.10.Hansatorilla järjestettävään yleisötilaisuuteen: Miten sanoisit jos et voisi puhua?
Aivoliiton järjestämässä tapahtumassa yleisöllä on mahdollisuus kokeilla puhetta tukevia ja korvaavia menetelmiä ja apuvälineitä. Tarjolla on tietoa myös puhevammaisten tulkkauspalvelusta, Aivoliiton yhdistystoiminnasta ja palveluista.
Puhetta kautta maan
Puhevammaisten viikko näkyy ja kuuluu Turun lisäksi 14 muulla paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Kansainvälisenä puhevammaisten päivänä 6.10. Helsingissä on puhevamma-alan järjestöjen yhteinen yleisötapahtuma Kampissa ja Narinkkatorilla.
Yleisötapahtumien lisäksi järjestetään työpajoja, apuvälinekeskusten ja Tikoteekkien avoimien ovien päiviä, erityiskoulujen tempauksia sekä kirjastojen teemaviikkoja.
Suomessa yli 50 000 puhevammaista
Suomessa on yli 50 000 ihmistä, jotka eivät pysty puhumaan tai puhe on hyvin epäselvää. Osalle heistä myös puheen ymmärtäminen voi olla vaikeaa.
Puhevammalla tarkoitetaan vaikeutta ymmärtää tai tuottaa puhetta niin hyvin kuin arjen vuorovaikutuksen sujumiseksi olisi tarpeen. Puhevamma voi olla synnynnäinen tai seurausta aivoverenkierron häiriöstä, onnettomuudesta tai sairaudesta. Esimerkiksi aivoverenkierron häiriön seurauksena noin 3000 ihmistä vuosittain menettää kyvyn kommunikoida puheella.
Puhevammaisuus voi kohdata ketä tahansa missä iässä tahansa. Jokaisella on oikeus puhua ja ilmaista itseään. Ymmärretyksi tuleminen edellyttää toimivia kommunikointikeinoja, joita muun muassa uusin teknologia tarjoaa useita.
Puhevammaisten viikon koordinoinnista vastaa Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki. Yhteistyökumppaneina ovat puhevamma-alan järjestöt, valtion erityiskoulut, kirjastot ja keskussairaalat.
Lisätietoja Puhevammaisten viikosta:
Kehitysvammaliiton tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus Tikoteekin johtaja Eija Roisko, p. 040 590 3801, toimintaterapeutti Riikka Marttinen, p. 040 540 6241 ja viestintäpäällikkö Anneli Puhakka, p. 0400 906 061.
Puhevammaisten viikon ohjelma Turussa
, ks. alla
Puhevammaisten viikon koko ohjelma
(tietoja täydennetään päivittäin):
http://papunet.net/puhevammaistenviikko/tapahtumat/
Lisätietoa puhevammaisuudesta
löytyy Papunetin verkkosivuilta:
http://papunet.net/tietoa/puhevammaisuus.html
http://papunet.net/tietoa/apuvalineet/kommunikoinnin-apuvalineet.html
http://papunet.net/tietoa/tulkkauspalvelu.html
Puhevammaisten viikon tapahtumat Turussa
YLEISÖTAPAHTUMAT
TI 3.10. klo 10-15
Avoimet ovet terveydenhuollon ammattilaisille
VSSHP:n alueellinen apuvälinekeskus ja Tikoteekki (Vanha Hämeentie 3, 20521 Turku)
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalveluiden esittelyä.
Järjestäjä: VSSHP:n alueellinen apuvälinekeskus
Lisätietoja: minna.vironmaki@tyks.fi
LA 6.10. klo 11-17
"Miten sanoisit jos et voisi puhua?"-yleisötilaisuus
Kauppakeskus Hansa (Hansakortteli)
Mahdollisuus tutustua ja kokeilla puhetta tukevia ja korvaavia menetelmiä ja apuvälineitä sekä saada tietoa puhevammaisten tulkkauspalvelusta, Aivoliiton yhdistystoiminnasta ja palveluista.
Järjestäjä: Aivoliitto
Lisätietoja: piia.aro-pulliainen@aivoliitto.fi tai p. 0400 586 359.
MUUT TAPAHTUMAT
PE 5.10. klo 13-15
Tietoa puhevammaisuudesta TYKS:n Neurologian osasto 714:n työntekijöille, potilaille ja heidän läheisilleen.
Mahdollisuus tutustua puhetta tukeviin ja korvaaviin kommunikointimenetelmiin ja saada tietoa puhevammaisten tulkkauspalvelusta sekä Aivoliiton yhdistystoiminnasta ja palveluista.
Järjestäjä: Aivoliitto
Lisätietoja: piia.aro-pulliainen@aivoliitto.fi tai p. 0400 586 359.
LA 6.10. klo 10-13
Vinkkipäivä vanhemmille - kuvat, eleet ja viittomat leikki-ikäisen lapsen kielen kehityksen tukena, Suvituuli (Suvilinnantie 2, 20900 Turku)
Tilaisuus on tarkoitettu perheille, jotka haluavat tietoa ja vinkkejä lapsensa kielenkehityksen tukemiseen. Lastenhoito mahdollisuus. Mukaan mahtuu 20 aikuista ja lastenhoitoon 15 lasta (4-9 -vuotta).
Ilmoittaudu ennakkoon: elina.salo@aivoliitto.fi tai p. 040 543 7292.
Järjestäjä: Aivoliitto
Lisätietoja: www.aivoliitto.fi
Tietoja julkaisijasta
Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry
Kutsu medialle: keskustelutilaisuudessa 23.5. kansallisen aivoterveysohjelman vieraana globaalisti tunnettu aivoterveyden tutkija ja edistäjä, lääketieteen tohtori Harris A. Eyre20.5.2024 10:14:03 EEST | Kutsu
Miksi aivoterveyden edistäminen on yhteiskunnallisesti tärkeää? Mitä tarkoitetaan käsitteellä Brain Capital? Tervetuloa osallistumaan kansallisen aivoterveysohjelman brunssitilaisuuteen torstaina 23.5. klo 10.30−12.00 Sokos Hotel Vaakunan 10. kerroksen kokoustilaan, Asema-aukio 2, Helsinki. Tilaisuuden alussa lääketieteen tohtori Harris A. Eyre alustaa Brain Capital -käsitteestä ja -ajattelusta, minkä jälkeen vapaata keskustelua ja kysymyksiä aiheesta.
Kutsu: Uniteemavuoden starttitilaisuus 15.3. klo 13–1513.3.2024 09:08:44 EET | Kutsu
Tervetuloa kansallisen aivoterveysohjelman uniteemavuoden starttitilaisuuteen perjantaina 15.3. klo 13–15. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa, ja sitä voi seurata myös etänä.
Aivoliitolle uusi strategia: Yhteiskunnassa huomioitava aivoterveys16.2.2024 10:44:33 EET | Tiedote
Aivoliiton strategian uutena näkökulmana on liiton rooli kaikkien Suomessa asuvien aivojen hyvinvoinnin edistäjänä. Myös vaikuttavuusperusteinen toimintatapa raamittaa Aivoliiton toimintaa lähivuosien aikana.
Digilaitteet osana koulupäivää -suositus helpottaa perusopetuksen arkea ─ pyöreän pöydän keskustelu 22.4.9.2.2024 10:30:27 EET | Tiedote
Osana kansallisen aivoterveysohjelman toimeenpanoa Aivoliitto yhteistyökumppaneineen valmistelee Digilaitteet osana koulupäivää -suositusta perusopetukseen. Tavoitteena on saada valtakunnallinen suositus perusopetuksen käyttöön hyvissä ajoin ennen lukuvuoden 2024−2025 alkua.
Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa25.8.2023 08:48:25 EEST | Tiedote
Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta. — Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja. — Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkit