Suomen 4H-liitto

4H haluaa lisätä nuorten työllistymistä luonnontuotealalle

Jaa

Lehdistötiedote 13.11.2018, Lappeenranta / Julkaisuvapaa 14.11. klo 7:00. Suomen 4H-liitto on selvittänyt mahdollisuuksia rakentaa luonnontuotealan ammattimaista ja koordinoitua keruu- ja jakeluverkostoa Kaakkois-Suomeen. Selvityksen mukaan toimitusketjun haasteisiin voitaisiin vastata erityisesti tukemalla nuorten työllistymistä luonnontuotealalle.

Luonnontuotealalla työskentely kiinnostaa nuoria. Kuva: Leevi Kontula / Suomen 4H-liitto.
Luonnontuotealalla työskentely kiinnostaa nuoria. Kuva: Leevi Kontula / Suomen 4H-liitto.

Kaakkois-Suomessa toimii aktiivisia ja kasvuhaluisia luonnontuotteiden ostajia ja jalostajia ja raaka-aineelle on kysyntää, mutta alan kasvua on viime vuosina rajoittanut järjestäytyneen toimitusketjun puute etenkin kerääjien ja jalostajien välillä. Tänä vuonna toimitusketjun ongelmia lähdettiin ratkomaan Suomen 4H-liiton ja Suomen metsäkeskuksen voimin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittamalla Luonnontuotteista kasvua Kaakkois-Suomeen -selvityshankkeella. Selvityksessä löydettiin useita keinoja luonnontuotealan toimitusketjun kehittämiseksi.

Nuorista lisävoimia luonnontuotteiden keruuseen

Kaakkois-Suomen metsät tarjoavat alueen yrittäjien käyttöön paitsi luonnonmarjoja, sieniä ja villiyrttejä myös erilaisia erikoisluonnontuotteita kuten mahla, pihka ja käävät. Tällä hetkellä luonnontuotteita myyntiin poimivia kerääjiä ei ole Kaakkois-Suomessa kuitenkaan riittävästi kattamaan yritysten tarpeita. Toisaalta nykyisillä kerääjillä on vaikeuksia tavoittaa ostajia keruutuotteilleen.

”Luonnontuotteiden keruuta tulisi Kaakkois-Suomessa kehittää yritysten tarpeista lähtien,” kertoo hankevastaava Magdaleena Rouhiainen Suomen 4H-liitosta. ”Esimerkiksi keruutapahtumat ovat hyvä keino sovittaa poimintaa ostajien tarpeisiin. Tällöin poimittava tuote, määrä, ajankohta ja toimitustapa voidaan sopia ostajan kanssa etukäteen.” Hankkeen tekemän selvityksen mukaan monet korkeakouluopiskelijat ovat kiinnostuneita työskentelemään luonnontuotealalla opintojen ohessa. Etenkin ryhmässä kerääminen kiinnostaa nuoria. Opiskelijaryhmien, luokkien ja urheiluseurojen keruutapahtumat voisivatkin olla vastaus sesonkiluontoiseen poimijatarpeeseen ja samalla tarjota nuorille ensimmäisiä kokemuksia luonnontuotealalle työllistymisestä.

Nuorista voitaisiin saada lisävoimia myös luonnontuotteiden välitykseen. ”Hankkeessa pilotoitu 4H Marja-asema Imatralla sai kiitosta sekä ostajalta että paikallisilta kerääjiltä, ja aseman todettiin helpottavan keruutuotteiden kulkua yksittäisiltä kerääjiltä jalostajalle”, Rouhiainen kertoo.

Luonnontuotteet huomioon metsänhoidossa

”Luonnontuotteiden hyödyntäminen tulee myös ottaa huomioon metsänhoitosuunnitelmissa”, huomauttaa Suomen metsäkeskuksen aluekehityksen asiantuntija Seppo Repo. Metsänomistajat ja metsäpalveluyrittäjät ovat kiinnostuneet saamaan lisäansioita luonnontuotteista, mutta toistaiseksi valmiit liiketoimintamallit puuttuvat. Tähän tarvitaan metsäalan ja luonnontuotealan tiivistä yhteistyötä, osaamiseen lisäämistä ja konkreettista tekemistä, jotta luonnontuotteille syntyy markkinat, toimitusketjut ja sellainen hinta, josta jokainen toimija hyötyy.

Selvityksessä kävi myös ilmi, että valtaosa Kaakkois-Suomen metsistä on luomukeruualueiksi soveltuvaa metsää. Metsien luomukeruusertifioinnilla voitaisiin kasvattaa alueelta kerättävien luonnontuotteiden arvoa sekä vastata paikallisten yritysten kysyntään entistä paremmin.

Monien mahdollisuuksien ala

“Luonnontuoteala on biotalouden kasvuala, jossa on valtavasti yrittämisen mahdollisuuksia. Uusille yrityksille, tuotteille ja liiketoimintamalleille on tilaa ja tilausta. Tuotteiden puhtautta, ekologisuutta ja kestävyyttä osataan nyt arvostaa”, sanoo aluejohtaja Helena Herttuainen Suomen 4H-liitosta. Selvityksen mukaan luonnontuotealalla on paljon kasvun mahdollisuuksia Kaakkois-Suomessa ja nyt onkin aika suunnitella, miten alan potentiaali saadaan parhaiten käyttöön tulevina vuosina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Magdaleena Rouhiainen
Hankevastaava, FM
p. 044 783 0319
magdaleena.rouhiainen(a)4h.fi

Helena Herttuainen
Projektipäällikkö, aluejohtaja, MH
p. 050 441 8636
helena.herttuainen(a)4h.fi

Kuvat

Luonnontuotealalla työskentely kiinnostaa nuoria. Kuva: Leevi Kontula / Suomen 4H-liitto.
Luonnontuotealalla työskentely kiinnostaa nuoria. Kuva: Leevi Kontula / Suomen 4H-liitto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H-nuorisotyön peruskivinä ovat aidot ja konkreettiset asiat, kuten moninainen käsillä tekemisen ilo ja sekä luonto. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa ja uskomaan itseensä. Jaamme tietoja, taitoja ja valmiuksia työelämään sekä yrittäjyyteen.

4H:n arvot pohjautuvat H-kirjaimilla alkaviin sanoihin; Head (harkinta), Hands (harjaannus), Heart (hyvyys) ja Health (hyvinvointi). Teemme nuorisotyötä yli 200 4H-yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Toiminnassamme on mukana 50 000 jäsentä.

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Oulun seudun nuoret saivat 10 000 taimen istutusurakkansa päätökseen – Kynkäänsuolle nousi Kiitollisuuden metsä11.6.2020 14:05:55 EESTTiedote

Pottiputki sujahtaa maahan ja taas yksi 10 000 männyntaimesta pääsee aloittamaan juurtumisensa Kynkäänsuolla. Yli-Iissä, Tannilan kylässä sijaitseva Kynkäänsuo on yksi Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamallin tämän kesän 23:sta istutuskohteesta. Tämän kesän uudet hiilinielut ovat tarjonneet töitä yli 200:lle nuorelle. Kynkäänsuon Kiitollisuuden metsä sai lähes 200 hakemusta, joista kahdeksan tuli valituksi.

Akavan liitot mukana Taimiteossa nuorten työllistymisen ja ilmaston puolesta19.5.2020 08:10:45 EESTTiedote

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ja sen 14 jäsenliittoa ovat tänä kesänä lähdössä mukaan Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamalliin. Akava-metsää istutetaan kesäkuun alussa Kärsämäelle, Pohjois-Pohjanmaalle yhteensä 4,6 hehtaaria Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle. Tämä tarkoittaa lähes 9000 taimea. Taimia istuttavat suomalaiset nuoret, ja monelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme