
Ihmisoikeudet esillä Maailma kylässä -festivaalilla
Toukokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävällä Maailma kylässä -festivaalilla tuodaan kulttuurin ohella esille vakavampiakin aiheita. Tämän vuoden pääteemana on ihmisoikeudet. Monet järjestöt ja organisaatiot ovat tuottaneet festivaalille lukuisia aiheeseen liittyviä haastatteluja, paneeleja ja esityksiä.
– Useissa keskusteluissa käsitellään Venäjän ihmisoikeuksia ja sananvapautta, ihmiskauppaa sekä Kaakkois- ja Itä-Aasian tilannetta festivaalin maantieteellisen painotuksen mukaisesti, kertoo festivaalin promoottori Nelli Korpi.
Kotimaiseen ihmisoikeustilanteeseen herätellään Säilö-teoksella, joka kertoo alaikäisten turvapaikanhakijoiden tarinoita Suomesta. Se kertoo menetetystä vapaudesta, siitä kuinka unelmat on suljettu säilöönottokeskuksen ahtaaseen koppiin. Rautatientorille nousevan osallistavan ja kokemuksellisen teoksen taiteellisesta toteutuksesta vastaavat koreografi Hanna Brotherus, lavastaja-puvustaja Karoliina Koiso-Kanttila, dramaturgi Marie Kajava sekä nuorten harrastajanäyttelijöiden ja tanssijoiden ryhmä.
Sananvapaus ja Venäjä
Coming Out – Seksuaalivähemmistöt Venäjällä -esityksessä kansanedustaja Silvia Modig haastattelee Sasha Semenovaa pietarilaisesta Coming Out -järjestöstä. Järjestö on joutunut viranomaisten rankkojen erityistarkastusten kohteeksi, kun tiedon jakaminen on muuttunut rikoslaissa rangaistavaksi homopropagandaksi.
Venäjän sananvapaustilanteen raadollisuudesta kertoo Pussy Riot -ryhmän performanssi helmikuussa 2012 moskovalaisessa kirkossa ja siitä seuranneet vankeustuomiot. Pussy Riot! Punkrukous vapauden puolesta -paneelissa keskustellaan Venäjän ihmisoikeustilanteesta ja aiheesta kirjoitetusta samannimisestä kirjasta.
Festivaalille saapuva venäläiskirjailija Jeremei Aipin puhuu kirjastaan Siperian veriset lumet, joka kertoo Obin alueen vähemmistökansojen selviytymistaistelusta neuvostyrannian alkuvuosina. Toisen venäläiskirjailija Oksana Tshelysheva kirjassa He seurasivat minua kadulla kerrotaan Neuvostoliiton hajoamisen aikaisista joukkomielenosoituksista, Tšetšenian sodan julmista vaiheista, Beslanin joukkomurhasta sekä toimittajien Anna Politkovskajan ja Natalia Estemirovan salamurhista.
Kaakkois- ja Itä-Aasian ihmisoikeudet
Falun Gong -mielipidevankien ihmisoikeudet Kiinassa -keskustelussa puhutaan Falun Gongin harjoittajiin kohdistuvista ihmisoikeusrikoksista, Kiinan kommunistipuolueen toteuttaman vainokampanjan taustoista ja Suomessa asuvien kiinalaisten Jin Zhaoyu ja Jin Zhaohuan kokemuksista.
Pätevätkö länsimaiset ihmisoikeusihanteet Aasiassa vai poikkeavatko aasialaisten arvot ratkaisevasti omistamme? Asiasta keskustelevat Human Rights Working Group Indonesian Yuyun Wahyuningrum, AEPF Asian Tina Ebro ja AEPF Finlandin Anita Kelles-Viitanen ohjelmanumerossa Kenen ihmisoikeudet?
Mihin vie Myanmarin tie? Miten taata ihmisoikeuksien toteutuminen vuosikymmenien sotilasdiktatuurin jälkeen, kun ulkomaiset yritykset pyrkivät saamaan osansa maan rikkaista luonnonvaroista? Keskustelemassa muun muassa kehitysministeri Heidi Hautala ja vuoden pakolaisnainen myanmarilainen Mi Mi Po Hti.
Ihmiskauppa nykypäivänä
Johan on markkinat! Pysäytä ihmiskauppa -keskustelussa kambodzhalaisen Chab Dai -järjestön johtaja Helen Sworn ja kansanedustaja Ilkka Kantola pohtivat, miten ihmiskaupan markkinat toimivat ja miten ihmiskauppa pysäytetään.
Loppu työttömyydelle – kamalari-orjuudesta omaan elantoon -aiheesta keskustelevat nepalilaisesta kamalari-orjajärjestelmästä vapautunut opiskelija Anupa Kathariya sekä Maria Kasdaglis.
Kun ihminen on kaupan -esityksessä puhutaan ihmiskaupasta eteläisessä Afrikassa. Toimittaja Johanna Korhosen haastateltavana on ugandalainen ihmiskauppa-asiantuntija Merab Kambamu Kiremire.
Neljästoista Maailma kylässä -festivaali
Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali. Se on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Festivaalilla on asiaohjelman lisäksi musiikkia, teatteria, tanssia, runoutta, katutaidetta, liikuntaa, lastenohjelmaa, ruokaa eri puolilta maailmaa sekä satoja näytteilleasettajia. Festivaalille odotetaan 60–80 000 kävijää.
Festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 25.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 26.5. kello 11–18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy. Festivaalin järjestää Kepa ry.
Egyptiläiskirjailija Ahmad Khalid Tawfiq on peruuttanut esiintymisensä festivaalilla. Hänet korvaa kenialainen journalisti ja tutkija Rasna Warah, jonka kirjoituksia on julkaistu laajasti kansainvälisissä sanoma- ja aikakauslehdissä.
Lisätiedot
Maailma kylässä -festivaali
promoottori Nelli Korpi, nelli.korpi@kepa.fi, p. 050 317 6698
maailmakylassa.fi
Painolaatuiset kuvat: maailmakylassa.fi/medialle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Promoottori Nelli Korpi, Maailma kylässä -festivaali, nelli.korpi@kepa.fi, puh 050 317 6698
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.