Työaikajärjestelmät uudistettava kaupan alalla
- Työaikalaki on pakottavaa lainsäädäntöä ja siitä voidaan poiketa vain valtakunnallisella työehtosopimuksella. Lain tarkoitus on nimenomaan työsuojelullinen; työnteko kuluttaa ihmisen voimavaroja ja siitä pitää saada palautua. Hetkittäiset ylityöpiikit kuuluvat toki työelämään, mutta niistä kuuluu saada työaikalain mukaiset korvaukset, sanoo asiamies Veli Vähämäki Tradenomiliitto TRAL ry:sta.
Liukuva työaika mahdollistaa sovituissa rajoissa joustavat työajat, joka on luotu helpottamaan työntekijän omaa arkea. Päivittäistä työaikaa työntekijä voi myös pidentää, kun se tapahtuu työntekijän omasta halusta ja tarpeesta. Liukuvasta työajasta on kuitenkin myös kaupan alalla tullut yleinen tapa välttää työaikalain mukaisten ylityökorvausten maksaminen.
- Työmäärän kasvaessa ylitöiden teosta ei edes keskustella, vaan kaikki tehdyt työtunnit kirjautuvat ilman ylityökorvauksia tunti tunnista -periaatteen mukaisesti liukumasaldoihin. Yleensä järjestelmä ei edes kerrytä yli 40 tunnin liukumasaldoja, vaan tunnit ikään kuin vain katoavat bittiavaruuteen, huomauttaa puheenjohtaja Kai Kuokkanen Kaupan alan tradenomit ry:stä.
Kaupan alan tradenomit ry esittää työaikapankin käyttöönottoa alalla. Työaikapankkiin voidaan sovitusti kerätä työntekijän tekemät ylityöt, ja ne voidaan käyttää vapaina myöhempänä, yhdessä sovittuna ajankohtana.
- Toimivan työaikapankkimallin rakentaminen alalle vaatii myös työnantajan panosta. Työtilanteen vaatimat työajanpidennykset ovat työaikalain mukaista ylityötä ja ne pitää myös korvata työaikalain tarkoittamalla tavalla, jatkaa Vähämäki.
Työaikapankkimalli on kerännyt laajalti kannatusta niin työmarkkinajärjestöissä kun poliittisissa päättäjissäkin. Toistaiseksi mallia ei kuitenkaan ole hyödynnetty kuin murto-osassa yrityksiä. Kaupan alan tradenomien mielestä alan yritykset voisivat toimia elinkeinoelämän suunnannäyttäjinä työaikajärjestelmien uudistamisessa.
Lisätiedot:
Tradenomiliitto TRAL ry
Veli Vähämäki, asiamies, p. 050 448 8277
Kaupan alan tradenomit ry
Kai Kuokkanen, puheenjohtaja, p. 050 386 0722
Tradenomiliitto TRAL ry on akavalainen tradenomi-, BBA- ja tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneiden ammattijärjestö. TRAL edustaa ja palvelee jäseniään työelämään ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. TRAL toimii tradenomikoulutuksen ja tradenomien urakehityksen edistäjänä. Jäseniä liitossa on jo yli 26 000. TRAL on perustettu vuonna 1996 ja on Akavan viidenneksi suurin liitto. www.tral.fi .
Kaupan alan tradenomit ry on TRAL:n valtakunnallinen yhdistys, joka kokoaa yhteen alalla työskentelevät tradenomit. Yhdistys tuo kaupan alan näkökulmaa TRAL:n toimintaan ja edistää alan tradenomien edunvalvontaa. Yhdistys perustettiin keväällä 2011.
Tietoja julkaisijasta

Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI
020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi
Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.
Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on yli 33 000 yhteisössämme. tradenomi.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tradenomit
Osa-aikainen opintovapaa tukemaan osaamisen kehittämistä26.4.2025 11:55:00 EEST | Tiedote
Työikäisten osaamisen kehittämiseen tarvitaan lisää työkaluja muun muassa lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle. Monella asiantuntijalla olisi halua ja tarvetta kehittää omaa osaamistaan, mutta nykyisellään opintovapaa ei mahdollista opiskelua työn ohessa. Tradenomit esittää ratkaisuksi osa-aikaista opintovapaata sekä kouluttautumista henkilöstöeduksi.
Tradenomien palkat nousivat maltillisesti7.3.2025 11:29:21 EET | Tiedote
Työttömyyden kasvu heijastui tradenomien luottamukseen työelämää kohtaan, mutta ansiot kuitenkin nousivat hienoisesti. Vuotuisen jäsentutkimuksemme mukaan tradenomien keskipalkka nousi viime vuonna 1,5 prosenttia verrattuna aiempaan vuoteen. Keskipalkka on nyt 4412 euroa kuukaudessa. Maltillisesta ansiokehityksestä huolimatta tradenomien ostovoima pysyi ennallaan, kun edellisvuonna se laski rajun inflaation vuoksi.
Kunnat eivät kehity ilman osaavaa henkilöstöä18.2.2025 13:36:53 EET | Tiedote
Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat osaavaa henkilöstöä tuottaakseen laadukkaita palveluja kuntalaisille. Ne ovat myös kasvavia tradenomien ja muiden amk-tutkinnon suorittaneiden työllistäjiä. Valitettavan usein rekrytointitilanteissa vanhentuneet kelpoisuusvaatimukset rajoittavat osaavan väen hakeutumista avoinna oleviin tehtäviin. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat varsin itsenäisesti päättää virkojen ja työsuhteiden kelpoisuusehdoista, poislukien lailla säädettävät tehtävät, kuten lääkärit ja opettajat.
Ammattikorkeakouluja pääomitettava25.11.2024 14:56:13 EET | Tiedote
Akava esitti tänään korkeakoulujen pääomittamista kahdella miljardilla eurolla osana kasvutoimia. Tradenomit tukee esitystä ja edellyttää, että pääomittamisen on tapahduttava tasavertaisesti korkeakoulusektorin sisällä. Pääomittaminen ei myöskään saa korvata korkeakoulujen perusrahoitusta.
YAMK-tutkinto koetaan laadukkaaksi, mutta tunnettuus vaatii yhä työtä8.11.2024 09:01:48 EET | Tiedote
Suurin osa Tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista tai sitä opiskelevista uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä. Tutkinnon laatu koetaan hyväksi, mutta sen tunnettuus kaipaa edelleen parantamista. Tutkintonimikkeen vaihtamiseen muotoon Maisteri (AMK) suhtautuu myönteisesti valtaosa Tradenomien jäsenistöstä ja ennemmistö muusta väestöstä. Tiedot selviävät Tradenomien teettämästä kyselystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme