
Vähemmän ruokahävikkiä paremmalla opastuksella ja tarkoin harkituilla päivämäärämerkinnöillä
Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamassa hankkeessa on tutkittu, miten päivämäärämerkintöjä koskevaa lainsäädäntöä sovelletaan Pohjoismaissa ja kuinka muun muassa lämpötila, pakkaus ja valmistusmenetelmät voivat vaikuttaa ruoan säilyvyyteen. Suomessa hankkeen toteuttajina ovat olleet Luonnonvarakeskus (Luke) ja Evira.
Parempi opastus auttaa kuluttajia, säilytyslämpötiloista yhteiset säännöt
Kuluttajien osuus ruokahävikistä on kaikkein suurin. Roskiin heitettävän ruoan määrää voidaan vähentää parantamalla kuluttajien tietoisuutta siitä, kuinka pitkään ruoka säilyy ja mitä he voivat itse tehdä.
Kuluttajia on opastettava paremmin siitä, miten pakkauksen avaaminen vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen. Esimerkiksi pesto säilyy kauemmin, kun siihen lisää öljyä. Myös parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen välinen ero vaatii selventämistä.
Kaupan alalla hävikkiä voitaisiin vähentää ennen kaikkea alentamalla säilytyslämpötiloja. Herkästi pilaantuvien tuotteiden säilyvyys voisi näin pidentyä huomattavasti. Raportin laatijat ehdottavat, että säilytyslämpötiloihin sovellettaisiin samoja sääntöjä kaikissa Pohjoismaissa, sillä tällä hetkellä käytännöt vaihtelevat kansallisesti.
Paremmat merkinnät voivat pienentää hävikkiä
Hankeryhmä pitää tärkeänä, että elintarviketuottajat valitsevat päivämäärämerkinnät huolellisesti. Esimerkiksi viimeinen käyttöpäivä -merkintää tulisi käyttää vain silloin, kun se on todella tarpeen, toisin sanoen elintarvikkeissa, joiden syöminen viimeisen käyttöpäivän jälkeen voi olla terveydelle vaarallista.
EU:ssa sovelletaan nykyään erityisiä sääntöjä kananmunien päivämäärämerkintään. Merkinnän lähtökohtana on, että munia säilytetään huoneenlämmössä. Pohjoismaissa munia säilytetään kuitenkin useimmiten jääkaapissa, jolloin ne säilyvät huomattavasti kauemmin. Raportissa ehdotetaan, että munien päivämäärämerkintään sovellettaisiin samoja sääntöjä kuin muihin vastaaviin elintarvikkeisiin.
Oikeanlainen kaasu pidentää säilyvyyttä
Pakkauskaasut estävät mikrobien kasvua ja parantavat monien elintarvikkeiden säilyvyyttä. Käytettävä kaasu vaikuttaa suuresti esimerkiksi naudan jauhelihan säilyvyysaikaan. Norjassa käytetään hiilidioksidin ja typen seosta lähes kaikentyyppisen tuoreen lihan pakkaamiseen. Se saa lihan säilymään huomattavasti kauemmin kuin muissa Pohjoismaissa yleensä käytettävä runsaasti happea sisältävä pakkauskaasu.
Raportti on luettavissa Pohjoismaiden ministerineuvoston verkkosivuilla.
Yhteyshenkilöt
Anu Reinikainen, Luke p. 029 5326476
Annika Nurttila, Evira, p. 029530 4290
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.