
Mindre svinn med bättre vägledning och genomtänkt datummärkning
Projektet, som finansierats av Nordiska ministerrådet, har tittat på hur lagstiftningen om datummärkning tillämpas i de nordiska länderna och hur matens hållbarhet kan påverkas av temperatur, förpackning, tillverkningsmetoder, med mera.
Konsumenter kan göra mer med bättre vägledning
Konsumenterna är de som står för det mesta av matsvinnet. Enligt rapporten kan mängden mat som slängs i onödan minska om konsumenternas kunskap om hur länge maten håller och vad man själv kan göra blir bättre.
Konsumenterna behöver mer vägledning om hur hållbarheten påverkas när förpackningen är öppnad. Till exempel att det går att hälla olja på peston så att den håller längre. Fler behöver också känna till skillnaden mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”.
Gemensamma regler för kyltemperatur inom handeln kan underlätta
Inom handeln handlar det framför allt om att minska svinnet genom att sänka kyltemperaturerna. Det skulle kunna förlänga hållbarheten avsevärt. Sverige har till skillnad från övriga nordiska länder inga nationella regler för kyltemperaturer i butik.
Rapportförfattarna föreslår att samma regler för kyltemperatur ska gälla i alla nordiska länder.
Svinnet kan minska med bättre märkning
Projektgruppen lyfter fram att det viktigt att livsmedelsproducenterna väljer datummärkning med omsorg. Det kan till exempel handla om att märkningen ”sista förbrukningsdag” enbart används när det verkligen behövs, det vill säga för mat där det kan finnas hälsorisker med att äta den efter utgångsdatum.
Idag gäller särskilda regler inom EU för datummärkning av ägg. Märkningen utgår från att äggen förvaras i rumstemperatur. Men de flesta i de nordiska länderna förvarar sina ägg i kylskåpet och då håller äggen betydligt längre. I rapporten föreslås att samma regler ska gälla för datummärkning av ägg, som för andra motsvarande livsmedel.
Rätt gas förlänger hållbarheten
Förpackningsgas hämmar mikroorganismer och utökar hållbarheten hos många livsmedel. Vilken gas som används har stor betydelse för hur länge till exempel malet nötkött håller. Den blandning av CO2 och N2 som används för de flesta typer av färskt rått kött i Norge ger betydligt längre hållbarhet jämfört med högoxygen förpackningsgas, som är vanligt i övriga nordiska länder.
Läs rapporten på Nordiska minsterrådets webbplats.
Yhteyshenkilöt
Forskare Anu Reinikainen, Naturresursinstitutet, 029 532 6476
Annika Nurttila, Evira, 029 530 4290
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.