MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA
- Nykyisin korostetaan luomun hyviä vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Tärkeintä on kuitenkin ihminen itse. Ihminen voi paremmin, kun hän syö terveellistä ja turvallista ruokaa. Luomussa nämä yhdistyvät. Meidän on ajateltava myös tulevaisuuttamme, jotta energiavarat riittävät muillekin kuin meidän sukupolvellemme, Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen sanoo.
Luomusta saadaan koko ajan lisää tutkimustuloksia. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Myös luomumaidossa on enemmän terveellisisä rasvahappoja kuin tavallisessa maidossa.
Tutkimuksella on pystytty todentamaan myös eroja luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä. Professori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo seminaarissa näistä eroista sekä siitä, mikä vaikutus torjunta-ainejäämillä on ihmisen elintoimintoihin.
Sillä mitä syö, on vaikutusta ihmisen suolistoon ja mikrobistoon ja samalla koko ihmisen terveyteen. Tätä avaa professori Seppo Salminen Turun yliopistosta.
Seminaarissa kuullaan kuluttajien käsityksiä luomusta ja luomutuottajat kertovat, mitä luomu on. Ravintoloitsija Pekka Terävä, joka toimii kokkimaajoukkueen johtajana, ottaa kantaa siihen, maistuuko luomu.
Meidän ruokavalintamme vaikuttavat energiavarojen kestävyyteen. Seminaarissa käydään mielenkiintoinen paneelikeskustelu tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutilan johdolla aiheesta Luomu huomisen ruokavaliossa. Aiheesta keskustelevat MTK:n varapuheenjohtaja Markus Eerola, professori Tari Haahtela, professori Raija Tahvonen, ravintoloitsija Pekka Terävä sekä erikoistutkija Heli Kuusipalo THL:stä.
Ihmisen parhaaksi –seminaari Mikkelin yliopistokeskuksella 30.9.2016 klo 10-17.
Kolmipäiväinen luomuruokatapahtuma tuo Mikkeliin suuren joukon ruoantuottajia ja ravintoloita Etelä-Savosta ja koko Suomesta. Ohjelmaa löytyy niin ruoan nautiskelijoille kuin yrittäjille ja asiantuntijoillekin. Koko perheen Maista luomu -tapahtuma käynnistyy perjantaina 30.9. Mikkelin yliopistokeskuksessa seminaarilla Ihmisen parhaaksi - 10 syytä valita luomu ja luomugaalaillallisella Tertin kartanossa.
Lauantaina 1.10. on vuorossa luomusadonkorjuumarkkinat ja -katuruokatapahtuma klo 10-20 Kirkkopuistossa, jossa illalla esiintyy Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen Honey B. & T-Bones -bluesyhtye.
Sunnuntaina 2.10. vietetään sadon kiitosmessua Mikkelin Pitäjänkirkossa ja Luomu ravintoloissa -päivää Mikkelin seudun ravintoloissa.
Tapahtumassa on mukana runsaasti luomuruoan tuottajia ja luomuraaka-aineita hyödyntäviä ravintoloita sekä muita luomua käyttäviä toimijoita Etelä-Savostaja koko Suomesta.
Paikoillanne, valmiit – tule sinäkin mukaan maistamaan luomu!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirjo Siiskonen, johtaja, Luomuinstituutti, 0440 752 755, pirjo.siiskonen@helsinki.fi
Maisa Häkkinen, matkailujohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 044 794 2219, maisa.hakkinen@mikseimikkeli.fi
Matti Pylkkänen, Tertin kartanon isäntä, 0440 187 612, matti.pylkkanen@tertinkartano.fi
www.maistaluomu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Mikkelin yliopistokeskus (MUC) on verkostomallinen kolmen yliopiston muodostama osaamiskeskittymä, jossa toiminta painottuu tutkimukseen, koulutukseen ja vuorovaikutukseen ekologisuuden, yrittäjyyden ja digitaalisuuden muutoksissa.
Mikkelin yliopistokeskukseen kuuluvat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Kansalliskirjaston digitointi- ja konservointikeskus, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun BScBA-ohjelma, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, LUT Savo, Mikkelin yliopistokeskuksen koordinaatioyksikkö sekä Luomuinstituutti (HY:n ja Luonnonvarakeskuksen yhteinen).
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme