Helsingin yliopisto

Suomalainen tietokoneavusteinen neuroplastisuushoito tekee scifistä todellisuutta

Jaa
-Tietokoneavusteinen neuroplastisuushoito tekee pian scifistä todellisuutta myös Suomessa, kertovat tutkimusprojektin johtaja professori Christina Krause ja projektia vetävä Markus Kivikangas. Helsingin yliopiston Kognitiotieteen yksikkö, yhdessä Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön (YTHS), Mental Capital Care Oy:n sekä David Health Solutions Oy:n kanssa, on aloittanut tietokoneavusteista neuroplastisuushoidon tutkimisen ja kehittämisen. Kansainvälisinä yhteistyökumppaneina tutkimushankkeessa ovat Erlangenin yliopisto sekä Erlangenin yliopistollinen sairaala Saksasta. Hankkeen rahoittaa Tekes.

Uudessa hoitomuodossa potilaalle annetaan reaaliaikaista palautetta hänen omien aivojen toiminnasta, jonka avulla hän voi muuttaa niiden ali- tai yliaktiivista toimintaa haluttuun suuntaan.

-Käytännössä potilaat pelaavat pelejä pelkän ajatuksen voimalla, eli pelejä ohjataan mittaamalla aivojen sähköistä aktiviteettia ja muuttamalla tämä informaatio peliohjaimeksi, sanoo Kivikangas.

Kaksivuotisessa projektissa tutkitaan ja kehitetään siis uutta hoitomenetelmää erilaisten kognitiivisten häiriöiden hoitoon, keskittyen aluksi aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöön (ADHD). Aiemmin tarkkaavaisuushäiriötä on hoidettu Suomessa pääosin lääkkeillä. Lääkehoidolla ei ole kuitenkaan aina saavutettu toivottuja tuloksia, osalla potilaista on niistä merkittäviä sivuvaikutuksia ja pitkän ajan vaikutukset saattavat jäädä huonoiksi.

-Tietokoneavusteisella neuroplastisuushoidolla voidaan osittain ratkaista ja helpottaa näitä ongelmia, toteaa psykoterapeutti Nina Tapio Mental Capital Care Oy:stä.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan tällaisen hoitomuodon pitkäaikaiset vaikutukset ovat erittäin lupaavia. Vaikka tietokoneavusteinen neuroplastisuushoito sopiikin aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriön hoitoon erittäin hyvin, hoitomuotoa tullaan soveltamaan myös muihin kognitiivisiin häiriöihin.

Hanke on lähtölaukaus alan tutkimukselle Suomessa ja Helsingin yliopistossa. Tarkoituksena on perustaa pysyvä ja kansainvälisesti tunnettu tutkimusryhmä Suomeen, joka tuottaa korkeatasoista akateemista tutkimusta ja tarjoaa suomalaiselle yritysmaailmalle ajankohtaista ja uutta tietämystä tietokoneavusteisesta neuroplastisuushoidosta. Suomalaiselle terveydenhuollon yrityksille hoitomuoto tarjoaa myös kansainvälisesti ajatellen ainutlaatuista kilpailuetua.

Lisätietoja hankkeesta: Projektipäällikkö Markus Kivikangas, p. 041 536 1942, sähköposti markus.kivikangas@helsinki.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye