Ruusukaali on myöhäissyksyn herkku
MTK ry
Kotimaiset Kasvikset ry
TIEDOTE
25.10.2011
Ruusukaali on myöhäissyksyn herkku
Kotimaisen ruusukaalin sesonki on parhaimmillaan. Kausi alkoi tänä vuonna elokuun lopulla, ja sadonkorjuuta jatketaan aina talven tuloon saakka. Sen jälkeen viljelijät pystyvät säilyttämään satoa omissa varastoissaan pari kolme kuukautta. Lähiruokana ruusukaalia saa enintään tammikuun loppuun saakka.
Nyt ruusukaali on nostotuoretta ja lähellä tuotettua. Nykyisin viljeltävät ruusukaalilajikkeet maistuvat herkullisilta. Vanhojen lajikkeiden maku oli voimakas ja muuttui paremmaksi vasta kylmää saatuaan.
Ruusukaalia saatetaan edelleen virheellisesti luulla voimakkaan - jopa kitkerän -makuiseksi. Lisäksi ei tiedetä ruusukaalin sesonkia. Niinpä ruusukaalia syödään Suomessa toistaiseksi vain noin yhden pienen ruusukaalin verran henkeä kohden vuodessa, mutta onneksi kiinnostus on lisääntymässä.
Sopii niin liha- kuin kasvisruoankin ystävälle
Hirvipaistin lisukkeeksi ruusukaali sopii loistavasti. Myöhäissyksyn pyhäruokana on tapana valmistaa esimerkiksi paisteja, joiden kanssa niin ikään ruusukaali käy hyvin. Lammasruoat ovat oivallisia ruusukaalien kumppaneita, samoin kauden pororuoat. Pekonin ja pähkinän maku sopii myös ruusukaaliruokiin. Lisäksi ruusukaali kannattaa muistaa myös joulukauden herkkuna.
Poista tarvittaessa ruusukaalista ulompia lehtiä ja leikkaa kannat pois. Halkaise isoimmat
ruusukaalit tai tee kantaosaan ristiviilto. Kypsennä ruusukaalit vähässä, suolalla maustetussa vedessä tai höyryssä. Voit myös irrottaa ruusukaalin lehtiä salaatin kaunistukseksi. Nekin on hyvä pyöräyttää ensin kypsiksi pannulla. Kuumien ruusukaalien päälle sopii nokare voita tai tilkka öljyä.
Somassa kerässä hyvä ravintoarvo
Ruusukaali on yhtä kevyttä kuin kukkakaali, mutta se sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, samoin C- ja K-vitamiineja ja B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folihappoa sekä kaliumia. Muiden kaalikasvien tavoin ruusukaalissakin on ihmisen hyvinvointia edistäviä ja elimistöä suojaavia yhdisteitä.
Ruusukaalin syötävät pikkukerät ovat kasvin hankasilmuja. Ruusukaali kasvattaa pitkän varren, jonka hankasilmuihin muodostuu pyöreitä, halkaisijaltaan kahdesta neljään senttimetrin pikkukeriä.
Ruokaohjeita ruusukaalista:
Ruusukaali-pekoniherkku
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1187002
Ruusukaalia ja sitruunakastike
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1079332
Tuotekuvia ruusukaalista:
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Ammattilaisille/Kuvagalleria/Tuotekuvat/Kaalit/Ruusukaali
_
Teksti: Pirjo Toikkanen, kotitalousopettaja, 0400 894 549
Lisätietoja: Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 0400 544 728
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme