Helsingin yliopisto

Ruokavaliosta apua aikuisten mitokondriotauteihin?

Jaa
Ravinnolla on selvä vaikutus aikuisten mitokondriosairauksien etenemiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Tutkijat pohtivat nyt, voisiko ruokavaliosta olla hyötyä näiden sairauksien hoidossa.
Mitokondrioissa ravinto muutetaan kemialliseksi energiaksi. Kuva: Sofia Ahola
Mitokondrioissa ravinto muutetaan kemialliseksi energiaksi. Kuva: Sofia Ahola

EMBO Molecular Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa matalahiilihydraattinen dieetti aiheutti lihasvaurioita potilailla, jotka sairastivat PEO-mitokondriotautia (progressive external ophthalmoplegia). Vauriot eivät kuitenkaan olleet pysyviä: potilaat toipuivat nopeasti, ja lyhytaikainen lihasvaurio johti pitkällä aikavälillä lievään lihasvoiman paranemiseen.

Mitokondriosairaudet ovat joukko erilaisia ja eri vaikeusasteisia oireyhtymiä, joiden taustalla on häiriö mitokondrioiden toiminnassa. Mitokondriot ovat solujen energialaitos: ne muuntavat ravinnon kemialliseksi energiaksi, jota solut voivat käyttää.

– Koska mitokondriot muuntavat syömämme ruuan energiaksi, on loogista että ruuan laatu voisi vaikuttaa sairauden etenemiseen, sanoo tutkimusta johtanut professori Anu Wartiovaara Helsingin yliopistosta. Hiirikokeissa saatujen lupaavien tulosten jälkeen Wartiovaara kollegoineen testasi havaintoa pilottitutkimuksessa, johon osallistui viisi PEO-potilasta ja kymmenen verrokkia.

Kaikki osallistujat siirtyivät rasvapitoiselle ja matalahiilihydraattiselle Atkins-dieetille. Päinvastoin kuin tutkijat odottivat, potilaiden ensimmäinen reaktio ruokavalioon oli haitallinen: he alkoivat kärsiä enenevistä lihaskivuista ja lisäksi ilmeni merkkejä lihasvaurioista, minkä vuoksi koe keskeytettiin jo yhdentoista päivän dieetin jälkeen.

Potilaat kuitenkin toipuivat nopeasti, ja 2,5 vuotta myöhemmin heillä oli enemmän lihasvoimaa kuin ennen dieettiä.

– Näytti siltä, että lyhytaikaisesta lihasvauriosta kuitenkin pidemmän päälle seurasi sairautta lievittävä vaikutus, Wartiovaara sanoo.

Tarkemmissa tutkimuksissa löytyi monimutkainen reitti, joka johti havaittuun lihaskunnon paranemiseen. Tutkijat havaitsivat, että matalahiilihydraattinen dieetti vaurioitti valikoiden sellaisia lihassoluja, joissa mitokondrioiden toimintahäiriö oli vakavin. Nämä solut olivat täysin sokeririippuvaisia. Kun sokerit lähestulkoon poistettiin ruokavaliosta, nämä solut vahingoittuivat, mikä lisäsi toimivien lihassolujen suhteellista määrää ja selitti dieetin positiiviset pitkäaikaisvaikutukset.

– Mahdollisesti näiden solujen vaurio stimuloi lihassolujen uusiutumista; lihasten kantasolut aktivoituvat tuottamaan uusia soluja, jotka liittyvät olemassa oleviin lihassoluihin varustaen ne terveillä mitokondrioilla, tutkijat pohtivat.

Tulokset osoittavat, että ruokavaliota voitaisiin käyttää hoidollisena menetelmänä aikuisten lihassairauksissa, joissa mitokondriot eivät toimi hyvin – tosin vain tarkassa lääkärin seurannassa, Wartiovaara korostaa. – Lihasvaurion vuoksi varovaisuutta tarvitaan. Tutkimuksemme kuitenkin osoitti että ”pelkkä” ruokavalio voi dramaattisesti vaikuttaa mitokondriotaudin oireisiin.

Tutkimuksen terveillä henkilöillä lyhyt Atkins-dieetti ei aiheuttanut lihasvaurioita, vaan lisäsi mitokondrioiden aktiivisuutta ja määrää. Tulokset osoittavat kuitenkin, että matalahiilihydraattinen dieetti voi aiheuttaa lihasvaurioita henkilöille, joilla on vielä puhkeamaton mitokondriosairaus.


Lisätietoja:

Sigrid Jusélius Professori Anu Wartiovaara, Helsingin yliopisto
Puh. 09 471 71965, 040 5936386
Sähköposti: anu.wartiovaara@helsinki.fi
Helsingin yliopiston molekyylineurologian tutkimusohjelma
Suomen Akatemian FinMIT-huippuyksikkö


Viite: Ahola S, Auranen M, Isohanni P, Niemisalo S, Urho N, Buzkova J, Velagapudi V, Lundbom N, Hakkarainen A, Muurinen T, Piirilä P, Pietiläinen KH, Suomalainen A.Modified Atkins diet induces subacute selective ragged-red-fiber-lysis in mitochondrial myopathy patients. EMBO Molecular Medicine 19th September, 2016 doi: 10.15252/emmm.201606592

********************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija
Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 4062043

Kuvat

Mitokondrioissa ravinto muutetaan kemialliseksi energiaksi. Kuva: Sofia Ahola
Mitokondrioissa ravinto muutetaan kemialliseksi energiaksi. Kuva: Sofia Ahola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye