Helsingin yliopisto

Tunnetko tyypin? Tyyppiyksilöt ovat lajinsa virallisia edustajia

Jaa
Luonnontieteelliset kokoelmat toimivat luonnon muistina samaan tapaan kuin kirjastot kokoavat tietoa ihmisten historiasta. Nyt Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus avaa arvokkaimpia tieteellisiä kokoelmatietojaan verkkoon kaikkien ulottuville. Ensimmäisenä avataan ovi kärpäs- ja hyttyskokoelmiin.
Luomuksen kokoelmista löytyvä tyyppiyksilö Rachicerus robustus on kotoisin Filippiineiltä (kuva: Luomus)
Luomuksen kokoelmista löytyvä tyyppiyksilö Rachicerus robustus on kotoisin Filippiineiltä (kuva: Luomus)

Monille kärpäset ovat kutittavia surisijoita ja hyttyset kiusallisia verenimijöitä. Hyönteistutkijoille nuo kaksisiipiset ovat aina olleet loputtoman kiinnostuksen kohde. Voimme vain kuvitella, millaista määrätietoisuutta on vaatinut esimerkiksi Constantin Ahngerin tapaan kerätä vuosien ajan hyönteisiä nykyisen Turkmenistanin alueella 1900-luvun alussa.

Tutkijat eivät kerää näytteitä vain omaksi ilokseen. Ilman luonnontieteellisiä kokoelmia luonnon valtavaa monimuotoisuutta olisi mahdoton hahmottaa. Kokoelmaan päätynyt näyte voi jopa olla ainoa todiste eliön olemassaolosta. Luomuksen kokoelmissa on tuhansia ainutlaatuisia näytteitä eläin- ja kasvilajeista, joita tieteentekijätkään eivät ole vielä kuvanneet. Tämän takia museokokoelmat eivät pääse pölyttymään vaan niitä käytetään jatkuvasti.

- Luomus luetteloi näytteitään helpottaakseen tutkijoiden työtä ja avatakseen arkistojaan kaikkien käyttöön, kertoo museomestari Jere Kahanpää Luomuksen eläintieteen yksiköstä.

Kahanpää kertoo suhtautuvansa intohimoisesti kärpäsiin ja esittelee innolla koostamaansa juuri julkaistua listaa sekä sen pohjalta muokattua karttasovellusta.

- Nyt avattu aineisto kattaa noin 4000 näytettä ja tiedot 700 kärpäslajin tyyppinäytteiden tiedot, hän tarkentaa.

Karttasovellus kertoo, mistä päin Suomea – tai maailmaa tyyppiyksilö ovat. Nyt kuka tahansa voi etsiä löytyykö Luomuksen kokoelmista tärkeä tyyppi, joka on kotoisin vaikkapa omalta kotipaikkakunnalta!

Tyyppiyksilöt ovat arvokkaimpia

Kokoelmat luovat perustan lajien tuntemiselle ja nimeämiselle. Luonnontieteellisten kokoelmien arvokkaimmat näytteet ovat tyyppiyksilöitä, joihin kyseisen eliön tieteellinen kuvaus perustuu. Esimerkiksi kyykäärmeentyyppiyksilö majailee viinaan säilöttynä Uppsalan yliopiston evoluutiomuseossa. Carl von Linnén kyylle antama nimi Coluber berus on vanhin tuntemamme. Myöhemmin kyykäärmeet on siirretty Viperus-sukuun ja sitä myöten kyyn nykyinen tieteellinen nimi on Vipera berus.

Linnén viinaan säilömä kyy on tyyppiyksilö, johon perustuu nykyinen käsityksemme siitä, mitä lajia Vipera berus -nimellä tarkoitetaan. Tyyppinäytteitä tarvitaan erityisesti silloin, kun aikaisemmin yhdeksi kokonaisuudeksi oletettu laji osoittautuukin ryhmäksi lähilajeja. Vanhojen, usein varsin pintapuolisten sanallisten kuvausten perusteella on mahdotonta sanoa, mitä lajia on tarkoitettu. Silloin on palattava lajin virallisen edustajan – eli tyyppiyksilön – luo selvittämään, kuka kukin on.

Lisätiedot:

Tyyppinäytteistä ja lajien kuvaamisesta: www.luomus.fi/elaintiede/hyonteiset/tyypit

Diptera (eli kaksisiipiset) -tietokanta (englanniksi): www.luomus.fi/elaintiede/hyonteiset/tyypit/dipteratypes

Museomestari Jere Kahanpää
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
(jere.kahanpaa @ helsinki.fi, puh. 050 318 5175)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Luomuksen kokoelmista löytyvä tyyppiyksilö Rachicerus robustus on kotoisin Filippiineiltä (kuva: Luomus)
Luomuksen kokoelmista löytyvä tyyppiyksilö Rachicerus robustus on kotoisin Filippiineiltä (kuva: Luomus)
Lataa
Museomestari Kahanpää kärpäsjahdissa (kuva: Laura Hiisivuori)
Museomestari Kahanpää kärpäsjahdissa (kuva: Laura Hiisivuori)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye